SPEX. Du som arbetar på Sahlgrenska akademin har nu chansen att vinna två biljetter till årets uppsättning av Medicinarspexet. I år förflyttas Stenhammarsalen till det forntida Babylon, en mytomspunnen plats som än idag är en symbol för överflöd och rikedom.
Det enda du behöver göra för att ha chansen att vinna de biljetterna är att skicka ett mejl med ordet ”SPEX” i ämnesraden till akademiliv@gu.se, senast söndag 25 februari. Tävlingen är bara öppen för medarbetare och doktorander vid Sahlgrenska akademin. Vinnaren får möjlighet att välja vilken föreställning hen vill gå på med sitt sällskap, i mån av tillgängliga biljetter. Välj mellan premiären den 23 mars klockan 18:00, eller någon av de båda matinéföreställningarna som börjar klockan 15:00, antingen den 13 april eller 27 april. Föreställningen ges i Stenhammarsalen i Konserthuset på Götaplatsen och är mellan tre och fyra timmar lång med paus.
Föreställningen vänder sig lite extra mot folk som studerar, har studerat och har extra intresse av medicin. I periferin till årets spex finns de mytomspunna hängande trädgårdarna.
OM ÅRETS MEDICINARSPEX
”Historiens vingslag hörs eka när Ishtarporten slås upp – välkommen till Babylon! Här, 600 år före Kristus, mellan floderna Eufrat och Tigris, hittar du mystikens tid. Byteshandeln blomstrar i världens äldsta rättsstat, fastän mejlen fortfarande skrivs med kilskrift.
Trumpeterna ekar, här kommer segertåget! Kung Nebukadnessar II och hans armé är åter efter ett långt krig, men det ska visa sig vara ur askan – i elden. Lurendrejare och spratt väntar runt varje hörn, på hovet tätnar intrigerna och prästinnan Sybella mässar om en stundande domedag, men kung Nebukadnessar verkar ha sovit för dåligt för att märka något. Om trädgårdsarbete hade kunnat garantera en mardröms fri sömn, hade du börjat på SLU? Hade du tjurat? Och hur många vålds bejakande spratt krävs egentligen för att väcka åtal? Ett rafflande och miljöcertifierat spex i Babylon, där gräslig gröda gror!”
AV: ELIN LINDSTRÖM
Rimon Thomas skriver
En kommentar till inforutan till höger som beskriver var Babylon fanns en gång i tiden.
I första Moseboken kapitel 8 vers 4 nämns det att Noas ark landade vid bergskedjan Ararat, detta ligger i östra Turkiet (norr om Irak).
Längre ner i kapitel 11 vers 2, beskrivs det hur människorna börjande vandra ”från öster”, på hebreiska ”מקדם”.
Den första bokstaven till höger är ett -m, och grammatiken är likt arabiskan där detta -m framför ord ska tolkas -från.
Om man nu går ”från öster” så är det svårt att göra tolkningen att man går söderut (till Irak), utan det är snarare västerut.
Bibeln har inget avsatt ord för ”väst”, utan man refererar till havet (ים), eller använder beskrivningen ”från öster”.
Med andra ord, Babylon ligger någonstans i Turkiet.
Då människorna säkerligen följde floden längs sin resa västerut, så är en trolig plats för Babylon i Diyarbakır, som föreslogs av Ron Wyatt.