Kostfonden utlyser totalt 1,6 miljoner kronor till en eller flera kliniska interventionsstudier som undersöker om någon form av innovativ kostbehandling kan påverka ett sjukdomsförlopp via en förändring av kroppens biokemi eller tarmflora. Kostfonden kommer att prioritera projekt som är relevanta ur patient- och samhällssynpunkt.
Maten vi äter ger inte bara energi och näring, utan påverkar kroppen på många av vis. Till exempel har våra matval en kraftig inverkan på blodsocker- och insulinnivåer, speciellt hos personer med bukfetma. Via effekter på insulinet och blodsockret kan kosten indirekt påverka en rad olika signalsubstanser och hormonella system i kroppen. Utöver att påverka vår biokemi, har våra matval också en effekt på tarmfloran och vår tarmhälsa. Därför finns det skäl att anta riktade kostbehandlingar skulle kunna motverka olika sjukdomsmekanismer.
Målgrupp
Bidraget kan sökas av enskilda forskare som kan verka som projektledare och arbetar i ett nordiskt land. Sökande ska ha svensk doktorsexamen eller liknande.