LEDNINGSUPPDRAG. Professor Eric Hanse är sedan 1 januari 2024 prefekt vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Han lämnar därmed sitt tidigare uppdrag som vicedekan för infrastrukturfrågor och flyttar fokus till att leda och representera kollegorna vid institutionen.
Eric Hanse är sedan 2009 professor i neurofysiologi. Han har mer än trettio års erfarenhet av undervisning vid Sahlgrenska akademin och har genom åren haft ett flertal akademiska uppdrag, exempelvis som studierektor för forskarutbildningen, ordförande i docenturkommittén samt som programansvarig för läkarprogrammet.
Eric är också bekant för alla som följt utvecklingen kring byggprojekt och infrastruktur på Medicinareberget. Redan 2017, när Eric var tf. dekan, blev han involverad i frågor kring byggprojekten och från 2018 och fram till nu har han haft som uppgift att se till helheten vad gäller akademins behov av ändamålsenliga lokaler, nu och i framtiden.
– Jag hade gärna fortsatt med uppdraget som vicedekan, det var väldigt roligt, men när möjligheten att bli prefekt dök upp och jag blev föreslagen, tyckte jag det vore kul att prova något nytt, något som också är lite närmare forskningen och undervisningen, säger Eric Hanse.
Stabil institution med många styrkor
Institutionen för neurovetenskap är en av de största på hela Göteborgs universitet, med drygt 420 anställda, fem sektioner och verksamhet som är geografiskt utspridd på ett 20-tal adresser.
– Det som överraskat mig lite de här första veckorna är att man som prefekt är med och rotar i hart när alla institutionens angelägenheter, vilket rimligtvis gör att man ganska snart kommer att känna institutionens medarbetare och skrymslen rätt väl, säger Eric.
Eric ser fram emot att lära känna institutionens medarbetare och verksamheter. Han tycker att institutionen är mycket stabil, med en väl fungerande organisation och administration.
– Vi har ju ett stort och mycket viktigt undervisningsuppdrag, och här tror jag inte att det kommer ske några större förändringar inom de närmaste åren, det finns inget som indikerar på minskningar eller ökningar vad gäller utbildningssidan, menar Eric och bedömer även forskningen som stabil:
– Forskningen har en stabil grundstruktur, även om den såklart är mer dynamisk till sin natur. Inom neurovetenskap täcker vi i stort sett hela fältet från molekyler och celler till sjukdomar och patienter, vilket jag tror är en stor styrka.
Utmaningar de kommande åren
Lokalfrågor kommer Eric nu i viss mån jobba med för institutionens räkning, där han poängterar att man även på institutionsnivå behöver minska sin förhyrda lokalyta. Diskussioner pågår för närvarande kring möjligheter och konsekvenser av att samlokalisera några verksamheter till odontologihuset, däribland en av institutionens fem sektioner – Sektionen för hälsa och rehabilitering.
– Alla verksamheter behöver förtäta sig lokalmässigt så det kommer vi titta på framöver, för våra sektioner som är lokaliserade inom sjukvården har vi inte samma inflytande, men vi ser att där finns en liknande trend.
Lokalfrågan är en av flera utmaningar som alla är kopplade till ekonomi, enligt Eric:
– På grund av den inflation vi haft så har våra statsanslag urholkats. Lönerna ökar och lokalkostnaderna stiger. Framåt ser vi tyvärr ingen full kompensation för detta, än mindre en realökning av statsanslagen.
Förutom att minska vår lokalyta är det ytterligare två områden som institutionen måste fokusera på.
– Vi måste först och främst behålla de anslag vi har genom att få fler studenter att klara sig igenom våra program och kurser, utan att vi för den skull sänker kraven, säger Eric och fortsätter:
– Sen behöver vi också försöka öka våra externa anslag ytterligare, vi är generellt duktiga på det, men där ser det lite olika ut på våra olika sektioner och enheter.
Fortsätter med forskning och undervisning
Eric Hanse leder fortsatt forskargruppen ”Cellulär neurofysiologi” vid Sektionen för fysiologi som består av fyra, mer eller mindre seniora forskare och fyra doktorander. Dessutom är flertalet amanuenser, sommarforskare och examensarbetare knutna till gruppen.
– Vår forskning har traditionellt varit fokuserad på glutamatsynapser i hjärnan, hur de utvecklas och deras plasticitet som, i sin tur, ligger bakom vår förmåga till inlärning och glömska.
– På senare år har vi dessutom börjat intressera oss för cerebrospinalvätskans sammansättning och funktion, mikroglias funktion vid Alzheimers sjukdom och vi använder oss mer och mer av humana hjärnceller utodlade från pluripotenta stamceller.
Eric kommer även att fortsätta med att undervisa inom sitt specialområde, men behöver troligtvis skära ned på omfattningen något.
– Jag tycker det är väldigt roligt att undervisa, men prefektuppdraget gör att omfattningen kommer att minska en del.
Eric Hanse leder nu institutionen tillsammans med proprefekt Eva Billstedt, vars nuvarande mandatperiod sträcker sig till 30 juni 2024. Under våren kommer institutionens beredningsgrupp hålla ett nytt val gällande institutionsråd och proprefekt för nästa mandatperiod.
AV: JOSEFIN BERGENHOLTZ