Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Foto: Elin Lindström.

Möt Gudmundur Johannsson, ny vicedekan för utbildning

29 januari, 2024

LEDNINGSUPPDRAG. Genomströmningen på våra utbildningsprogram och utvecklingen av våra utbildningslokaler är två framtidsfrågor inom utbildning. Möt Gudmundur Johannsson som nu tagit över som vicedekan.

Under våren kommer Akademiliv intervjua samtliga nya vicedekaner på Sahlgrenska akademin. Först ut är Gudmundur Johannsson, vicedekan för utbildningsfrågor.

Som professor vid Göteborgs universitet är Gudmundur Johannsson aktiv inom endokrinologisk forskning och utbildning. Han fokuserar på hypofyssjukdomar och binjuresjukdomar, som består av olika, ofta ovanliga sjukdomar. I Göteborg finns ett flertal grupper inom området där framgångsrik forskning bedrivs i nära samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Denna forskning uppmärksammas också ofta internationellt.

Gudmundur är också kliniskt verksam som överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Jag tycker om att lösa problem, och det var en stor anledning till att jag valde min kliniska specialitet. Ju mer komplexa utmaningarna är desto bättre, säger Gudmundur Johannsson, som konstaterar att utbildningsområdet går i samma anda:

– Sahlgrenska akademin står inför flera utmaningar, där många medarbetare inom våra utbildningsprogram och vårt lärarkollegium behöver bidra till lösningar. Här är den kliniska kontexten också viktig, där både Sahlgrenska och regionen måste ingå i diskussionerna. Det känns stimulerande att få ta tag i de här frågorna tillsammans.

Klinik, forskning och utbildning

GUDMUNDUR JOHANSSON
Aktuell: Ny vicedekan för utbildning från den 1 januari 2024.
Ålder: 63
Bor: I hus utanför Halmstad och lägenhet i Göteborg
Fritid: Promenerar gärna i naturen med fru och hund
Kuriosa: Gudmundur är en av upphovsmännen bakom läkemedlet Plenadren, från kliniska prövningar till godkännande av det europeiska läkemedelsverket. Sedan dess registrering har han inga ekonomiska intressen i läkemedlet.

Hans bakgrund är läkarutbildning på Islands universitet, följt av klinisk tjänstgöring och forskning vid ett flertal olika sjukhus i Västsverige. Han disputerade 1997 med en avhandling om behandling med tillväxthormonersättning för vuxna. Parallellt har han också haft alla de uppdrag som går att ha inom utbildning: från lärare och handledare till ledamot och ordförande i olika organ som driver utveckling inom utbildning.

Fram tills nyligen var han viceprefekt för utbildning vid Institutionen för medicin; ett uppdrag som förberett honom väl för det nuvarande uppdraget som vicedekan. Som viceprefekt var han dessutom under flera år vice ordförande för Utbildningsrådet, där han nu i egenskap av vicedekan blivit ordförande.

– Ett nytt sammanhang för mig är att jag nu blivit ledamot i universitetets utbildningsnämnd. Än så länge har jag hunnit vara med på ett av nämndens möten. Sahlgrenska akademin är ju en del av ett stort och brett universitet, och jag ser fram emot att lära mig mer om utbildningsfrågorna i ett GU-perspektiv, säger Gudmundur.

Påverkbara faktorer

En av de hetaste utbildningsfrågorna på fakulteten är genomströmningen av studenter genom våra program. Vad kan vi göra för att fler av de studenter som antas till våra utbildningar också slutför den? För fakulteten har frågan en konkret ekonomisk dimension, eftersom vi bara får betalt för de studenter som examineras. Även på samhällsnivå är genomströmningen ett bekymmer, eftersom vi utbildar inom kompetenser och yrken som den framtida hälsa-och sjukvården behöver.

– Detta är en komplicerad fråga med ett olika lager, där många aspekter ligger utanför vår kontroll. Till att börja med ska vi genomföra en kartläggning av vilka av de faktorer som är påverkbara. Vi vill identifiera de insatser som vi kan göra som skulle kunna förbättra genomströmningen, berättar Gudmundur Johannsson.

En del av det bakgrundsarbete som inletts är benchmarking, för att dra lärdom från erfarenheter från andra lärosäten. Förutom att undersöka faktorer som rör genomströmning för andra utbildningar inom GU jämförs också våra förutsättningar med för samma yrkesutbildningar vid andra lärosäten.

– Experterna inom respektive område finns på våra utbildningsprogram. Det är programansvariga, kursansvariga och andra lärare som vet vilka utmaningar som finns och vilka förutsättningar som just deras utbildning har. De är nyckelpersoner i arbetet med att identifiera de insatser som vi kan göra, säger Gudmundur Johannsson.

Här lyfter han också betydelsen av Sahlgrenska akademins och Göteborgs universitets varumärke inom utbildning.

– Vi vill få till oss så bra studenter som möjligt, att de väljer att komma hit. Då är det viktigt att de som söker vet att vi är ett lärosäte med hög standard inom utbildning och forskning.

Vägval för undervisningen

En annan framtidsfråga för fakulteten är undervisningslokalerna. Här behöver vi komma fram till vilken väg undervisningen ska ta. Hur mycket kommer exempelvis ges digitalt eller i hybridform, och hur mycket campusundervisning vill vi och våra studenter ha? Den framtida inriktningen kräver intern dialog, konstaterar Gudmundur Johannsson.

Gudmundur Johannsson. Foto: Elin Lindström.

– Vi kommer så småningom att flytta från Hälsovetarbacken, och därmed också från dagens KTC. I utformningen av Sahlgrenska Life har vi tillsammans med Västra Götalandsregionen planerat ett nytt gemensamt Färdighetscentrum som både vi och regionen kommer att använda, säger Gudmundur.

Komplett ledningsgrupp

Den ledningsgrupp som är på plats har påbörjat sitt gemensamma arbeta. Förutom dekan Jenny Nyström, prodekan Magnus Simrén och vicedekan Gudmundur Johannsson ingår också Mats Brännström (vicedekan för forskning), Mia Ericson (vicedekan för forskarutbildning) och Ewa-Lena Bratt (vicedekan för internationalisering och samverkan).

– Det är roligt att ingå i en komplett ledningsgrupp som kan ta det stora greppet på verksamheten, och där alla typer av frågor kan lyftas. Jag har en mycket positiv känsla av den här ledningsgruppen. Det finns goda möjligheter för att vi kan ha högt i tak och ha många gemensamma konstruktiva diskussioner, avslutar Gudmundur.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: fakultetsledning, genomströmning, institutionen för medicin, ledningsuppdrag, student, utbildning, vicedekan för utbildningsfrågor

Kommentarer

  1. Annika Skott skriver

    31 januari, 2024 vid 08:43

    Lycka till med ett viktigt , mycket viktigt och roligt uppdrag!
    Ett uppdrag jag själv hade innan Sahlgrenska akademin tog över Med Faks uppgift

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor