mars
K Isaksson, Medicinarelängan, Medicinaregatan 16
Hybridmöte delta på plats eller via länk. Detta seminarium kommer att fokusera på hur den traditionella förståelsen av evidens inom hälso- och sjukvården påverkas av digitalisering och precisionshälsa
Seminariet kommer belysa bland annat:
Dataanalys och AI i evidensskapande: Hur kan stora datamängder och artificiell intelligens bidra till utvecklingen av nya evidensbaserade metoder?
Individualiserad vård: Diskutera hur precisionshälsa förändrar synen på evidens genom att lägga större vikt vid individanpassade behandlingsstrategier.
Evidens i realtid: Hur kan digitala verktyg och kontinuerlig datainsamling ge upphov till nya former av evidens som är mer dynamiska och anpassade efter individuella patienters behov?
Etiska och juridiska aspekter: Hur hanterar vi integritets- och etiska frågeställningar som uppstår i samband med digital insamling och analys av hälsodata?
Panel:
Lars Sandman, professor och föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet. Etisk rådgivare vid TLV, SBU, Socialstyrelsen och NT-rådet. Hans forskningsinriktning är organisationsetik inom hälso- och sjukvården med fokus på prioriteringar och etisk analys av vårdens metoder.
Charlotta Kronblad, postdoc vid Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet, doktor i digital transformation, Chalmers tekniska högskola. Forskar även vid House of Innovation på Handelshögskolan i Stockholm. Hon fokuserar på digitaliseringen av juristbranschen samt vilka nya krav på juridiken, och juridiska institutioner, som dagens snabba digitalisering av samhället medför.
Eskil Degsell, vice ordförande i Svenska Hjärntumörföreningen, engagerad vid NOCRiiC vid hjärntumörflödet vid Karolinska Universitetssjukhuset, anknuten till forskning vid Karolinska Institutet och ledamot i GPCC:s Personråd för patienter och närstående. Anknuten till BioBank Sverige. Han verkar för att göra samhället lite bättre för patienter, närstående och efterlevande, och för att synliggöra att hälsa och välbefinnande inte bara skapas i vårdmötet.
Morten Sager, docent vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, samt ansvarig för masterutbildningen i evidensbasering som riktar sig till studenter och verksamma praktiker inom vård, omsorg och skola. Hans forskning har fokuserat på hur ny kunskap skapas och bidrar till välfärdens utformning såväl inom medicin, socialtjänst och folkhälsoarbetet.
Moderator: Tillkommer.