NOBEL. I februari kommer två Nobelpristagare i fysik och föreläser i Göteborg: Alain Aspect och Anne L’Hullier.
Förra årets pristagare Anne L’Hullier fick ställa in sin föreläsning i december och kommer nu den 26 februari till Runan på Chalmers.
Dessutom kommer Alain Aspect, pristagaren i fysik 2022, till Wallenbergs konferenscentrum och 7 februari. Föreläsningarna är ett samarbete med Chalmers, och är öppna för alla intresserade.
Anmälan krävs
Föreläsningarna ges på engelska. Anmälan krävs och det brukar bli fullsatt. Anmäl via dessa länkar:
- Föreläsning med Nobelpristagare Alain Aspect, 7 februari 20224
- Föreläsning med Nobelpristagare Anne L’Huillier, 26 februari 2024
Sammanflätade kvanttillstånd
Alain Aspect fick tillsammans med två andra pristagare Nobelpriset för ”experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap”.
Nobelstiftelsen skriver om priset:
”Kvantmekanikens svårgripbara effekter börjar få tillämpningar. I dag finns ett stort forskningsfält som handlar om bland annat kvantdatorer, kvantnätverk och avlyssningssäker kvantkrypterad kommunikation.”
Alain Aspect och de två övriga pristagarna 2022 ”har var och en gjort banbrytande experiment med sammanflätade kvanttillstånd, där två partiklar hör ihop i en enhet även när de är separerade. Med sina resultat har de berett vägen för ny teknologi byggd på kvantinformation.”
Nobelpristagare från Lunds universitet
På Nobelstiftelsens sida kan man läsa om Anne L’Huillier samt de två övriga pristagarna i fysik 2023:
”Årets pristagare har gjort experiment där de visat på ett sätt att tillverka ljusblixtar som varar så kort tid att de mäts i attosekunder. Därmed har de visat på en metod för att lysa upp ett tillräckligt kort ögonblick att det blir möjligt att studera vad som händer inuti atomer och molekyler. … Pristagarnas arbeten har gjort det möjligt att utforska förlopp som sker på så kort tid att de tidigare var omöjliga att följa.”
”Anne L’Huillier upptäckte 1987 att ett stort antal olika övertoner av ljus uppstod när hon sände infrarött laserljus genom en ädelgas. Varje överton är en ljusvåg med ett visst antal hela svängningar för varje svängning i laserljuset. De uppstår genom att ljuset från lasern växelverkar med atomer i gasen och ger vissa elektroner extra energi, som sedan avges som ljus. Hon fortsatte utforska fenomenet, och visade vägen för de genombrott som följde.”