Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Bilden är tagen i samband med att Sahlgrenska Universitetssjukhuset för första gången gav en genterapi för en sällsynt ögonsjukdom. Bild: Johanna Ewald St Michaels.

”ATMP ska vara lika självklar som bilindustrin”

12 januari, 2024

SAMVERKAN: Avancerade terapier, ATMP, är något som håller på att revolutionera möjligheterna att behandla allvarliga sjukdomar. ATMP bidrar till att längre behandlingar kan ersättas av engångsbehandlingar samt möjligheten att bota sjukdomar som vi idag inte kan bota. Göteborg ligger redan i framkant, men satsar nu ännu mer när sjukvården och akademin stärker sitt samarbete.

ATMP, eller läkemedel för avancerade terapier, är gen-, cell- och vävnadsterapier som kan innebära en radikal förbättring för många patienter med svåra sjukdomstillstånd som vi i dag inte kan behandla.

Peter Gjertsson

– I Västsverige är vi starkt rustade att jobba med ATMP-läkemedel, inte minst på grund av det starka samarbetet mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers Tekniska högskola, Göteborg universitet och Sahlgrenska akademin. Ett samarbete som har stärkts genom en avsiktsförklaring att jobba tillsammans med utvecklingen av ATMP, säger Peter Gjertsson, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Målsättningen är att parterna ska verka för att Västsverige bidrar till den nationella satsningen och att Sverige blir ledande på ATMP till 2030.

– Närheten mellan verksamheter i Göteborg och Västsverige är en styrka, menar Bo Norrman, doktor i medicinsk kemi, och innovationsrådgivare på Chalmers tekniska högskola.

– Vi har lätt att lära känna varandra och att kan därför skapa en gemensam målbild, nämligen att utveckla framtidens läkemedel. Vi har olika kompetenser och jobbar med olika saker, men vi vet vart vi ska och då kommer vi att lyckas.

Gemensam utbildningssatsning

Jan Holgersson, professor i transplantationsimmunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet instämmer och understryker hur viktigt det är att skapa möjligheter för att jobba tillsammans.

ATMP i Västsverige
Avsiktsförklaringen har undertecknats av regiondirektören, rektorerna för Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, dekanen för Sahlgrenska Akademin och sjukhusdirektören på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
CCRM Nordic (The Centre for Commercialization of Regenterative Medicin) är ett innovationskluster med stöd från Vinnova, som består av ett konsortium av flera ledande Life Science-företag, vilka medfinansierar satsningen. Laboratorier och kontor ska byggas på GoCo i Mölndal och beräknas vara klara 2026.
Sahlgrenska Universitetssjukhusets ATMP-centrum etablerades redan i maj 2020 och är numera ett av flera i landet. Centrat ska ge ökade förutsättningar för patienters tillgång till behandling och samtidigt ge möjlighet till utveckling av produkter inom ATMP.
Jan Holgersson

– Det här fältet är väldigt brett och forskning i allmänhet gynnas av att vi samverkar och hittar nya parter att samarbeta med, säger Jan Holgersson. Diskussionerna med de man inte träffar i vardagen ger upphov till nya idéer och eftersom ATMP handlar om allt från tekniska lösningar på produktionsproblem till biologiska och kliniska frågor behöver olika sorters kompetenser mötas.

En konkret följd av avsiktsförklaringen är att gemensamt satsa på nya kurser på avancerad nivå inom biomedicinska analytikerprogrammet, apotekarprogrammet och i utbildningen i bioteknik på Chalmers.

– Kurserna ska kunna läsas separat eller som ett block och ska vara tillgängliga oavsett vilket program du går, säger Jan Holgersson.

Agneta Holmäng

– Utvecklingen inom Life science går nu oerhört snabbt. Det är en spännande tid, där det inte bara gäller att hänga med och hänga på, utan också för oss att inta en ledande position. Satsningarna inom ATMP kommer få stor betydelse för både vår forskning och utbildning, sägerAgneta Holmäng, tidigare dekan på Sahlgrenska akademin.

– I den här utvecklingen har vi på Sahlgrenska akademin en viktig uppgift att se till att våra studenter får den kompetens som framtiden kräver. Apotekarprogrammet visar vägen genom valbara kurser förlagda till AstraZeneca, fortsätter Agneta Holmäng som lämnade över uppdraget som dekan vid årsskiftet till Jenny Nyström.

Betydelsefullt för läkemedelsindustrin i Västsverige

Att stärka akademin och sjukvården i de här frågorna är ju också betydelsefullt för läkemedelsindustrins utveckling i Västsverige och de satsningar som görs. Som till exempel att innovationsklustret CCRM Nordic etablerar sig i Västsverige.

­

Bo Norrman

– Målet ska vara att om tio – tolv år säger folk ”jaha, gör de bilar också i Göteborg”, säger Bo Norrman och fortsätter:

– Skämt å sido, Life science-sektorn och utvecklingen av ATMP ska vara lika självklar som bilindustrin är för Göteborg och det kan bli möjligt när vi gör gemensamma ansträngningar.

Men redan i dag ligger sjukvården i Västsverige i framkant. Till exempel har Sahlgrenska Universitetssjukhuset kompetens att utföra de allra mest avancerade behandlingarna som dagens medicin tillåter.

– Framgångsrika behandlingar med ATMP bedrivs inom flera områden redan i dag. Här finns flera exempel i barnsjukvården där vi jobbar med såväl godkända rekommenderade läkemedel samt behandlingar som sker inom kliniska prövningar. Andra verksamheter som har behandlingar med ATMP är till exempel hematologen, onkologen, ögonkliniken och hudkliniken, säger Peter Gjertsson.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns ett ATMP-centrum som samordnar de verksamheter som krävs för att sjukhuset ska vara rustat för att ta sig an kliniska prövningar och registrerade ATMP.

– Centrumet samlar kompetens och erfarenhet och fungerar som stöd för SU:s verksamheter för att tillgängliggöra ATMP för patienter. – Det är också en väg in för industrin som tillgängliggör sjukvården och gör Sahlgrenska Universitetssjukhuset intressant för den internationella läkemedelsindustrin. Vi vill ju att regionens patienter ska få tillgång till nya behandlingar, och då behöver vi vara kända för industrin och ha ett gott rykte, säger Jan Holgersson.

Nordens första och enda barncentrum för ATMP

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har också en unik position då sjukhuset har Nordens enda Centrum för cell- och genterapi för barn. På Drottning Silvias barnsjukhus har barn behandlats med ATMP, genterapi, cellterapi och CAR-T under flera år. Det är en stor fördel med ett barncentrum för ATMP på barnsjukhuset där hela omvårdnadsperspektivet är anpassat för barn och ungdomar.

Thorsteinn Gunnarsson

– Det är naturligt att Drottning Silvias barnsjukhus har Nordens första och enda barncentrum för ATMP. Vi har lång erfarenhet av stamcellstransplantation, vi är ett ackrediterat Comprehensive Cancer Center och vi har Sveriges största prövningsenhet för nya läkemedel och behandlingar för barn. Vi har expertisen att både behandla barn och driva utvecklingen av ATMP för barn framåt, säger Thorsteinn Gunnarsson, verksamhetschef för Barncancercentrum och Prövningsenhet barn på Drottning Silvias barnsjukhus.

En officiell invigning av Centrum för cell- och genterapi för barn kommer att ske under våren 2024.

AV: PATRIK CENTERWALL / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ATMP, avancerade terapier, cellterapi, genterapi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Samverkan, vävnadsterapi

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor