FORSKNINGSSTÖD. Som förvaltningsjurist på Sahlgrenska akademin vill Katarina Nyström göra det krångliga liten enklare för Sahlgrenska akademins forskare. Hon kan bland annat hjälpa till med frågor kring avtal, GDPR och forskningsetik.
Förvaltningsjuristen ingår i Avdelningen för forskningsstöd på Sahlgrenska akademins kansli, och har rekryterats på initiativ av Sahlgrenska akademins ledning. Katarina Nyström drivs av en vilja att vara till nytta, berättar hon:
– Juridik kan vara krångligt. Det är min förhoppning att jag kan göra arbetet lite enklare för forskare. Jag vill nå ut till dem som behöver hjälp att reda ut vad som gäller i konkreta ärenden, säger Katarina Nyström.
Kompletterar universitetets jurister
Hon ser sig själv som ett komplement till de förvaltningsjurister som arbetar på universitetsgemensam nivå. Vissa ärenden kommer även fortsättningsvis att bäst hanteras av Sektionen för förvaltningsjuridik inom universitetsledningens stab. Hon samverkar med sektionen genom att delta i deras avdelningsmöte varje vecka.
– Forskningsetik och juridik går hand i hand, och många av de frågor jag hittills hanterat har handlat om etikprövning. Forskare kan höra av sig till mig när som helst under forskningsprocessen om de behöver juridiska råd, men ju tidigare desto bättre. Om du tror att någon fråga har en juridisk dimension är det bäst att reda ut den från början, säger Katarina Nyström.
Lång erfarenhet från regionen
Katarina Nyström har lång erfarenhet som jurist med inriktning mot klinisk forskning. Hon kommer senast från Gothia Forum, en enhet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som stöttar klinisk forskning. De senaste åren har hon varit utlånad till Genomic Medicine Sweden (GMS), som är en nationell satsning med visionen att stärka svensk sjukvård, forskning och samverkan med näringslivet inom precisionsmedicin. Nyligen har hon dessutom ansvarat fören statlig utredning som i november lade fram sitt förslag till Socialdepartementet om hur sekundäranvändning av hälsodata i vissa fall kan förenklas inom precisionsmedicin inom vården och inom klinisk forskning. Förslaget går ut på remiss nu efter nyår.
– Jag har många års erfarenhet av juridik för kliniska forskning från regionens perspektiv. Nu känns det roligt och intressant att ta klivet över till akademin, säger Katarina Nyström.
Du når enklast Katarina via mejl: katarina.nystrom@gu.se.
AV: ELIN LINDSTRÖM