BIDRAG. Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin, får medel ur SciLifeLabs och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses gemensamma utlysning inom Proof of Concept. Forskargruppen utvecklar läkemedel som hämmar ett enzym kopplat till en molekyl som tycks bidra till att hjärta, lever och andra organ blir stelare, vilket kan öka risken för hjärtsvikt och leversjukdom.
Fredrik Bäckheds forskargrupp arbetar för att förstå hur de bakterier som lever i våra tarmar samverkar med varandra och med människan i hälsa och sjukdom. De fokuserar framför allt på kardiometabola sjukdomar, som diabetes och hjärtkärlsjukdom, men även leversjukdom.
– Vi har kunnat visa att ökade nivåer av en mikrobiellt producerad molekyl som kallas imidasolpropionat kan kopplas till flera av dessa sjukdomar. Vi håller därför på att utveckla läkemedel som kan hämma det enzym som producerar molekylen, berättar Fredrik Bäckhed.
Långsiktigt arbete
Bakom det koncept som gruppen nu ska fortsätta utveckla ligger ett långt och ihärdigt arbete i forskargruppen. Genom att kombinera kunskap från olika projekt fann de till slut att imidasolpropionat kan vara en lämplig måltavla för läkemedelsbehandling. I ett förhållandevis tidigt skede inledde gruppen arbetet att utveckla potentiella läkemedel som riktar in sig på ett bakteriellt enzym, med syftet att utveckla ett ny sorts läkemedel.
– Många av de bakomliggande fynden är publicerade, men det är viktigt för oss att vara med och utveckla potentiella behandlingsstrategier. Det är vår vision och vårt mål att förbättra människors hälsa. Genom att anställa duktiga forskare samt etablera strategiska samarbeten har vi kunnat utveckla projektet till ett stadium där det nu är dags att undersöka hur väl idén fungerar, säger Fredrik Bäckhed.
Anslaget från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse innebär en skjuts framåt för forskargruppen. De ska nu undersöka hur deras koncept att minska produktionen av potentiellt skadliga mikrobiella metaboliter fungerar i en grismodell.
– Om vi lyckas borde vi kunna erbjuda behandling till patienter där imidasolpropionat är förhöjda, säger Fredrik Bäckhed.
AV: ELIN LINDSTRÖM