Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Foto: Mia Halleröd Palmgren, Chalmers

Fler liv kan räddas om ambulanspersonal får AI-stöd

4 januari, 2024

NY STUDIE. Fler liv kan räddas om ambulanspersonal får AI-stöd vid bedömningar av hur allvarligt skadade personer är, och vart de ska köras. Det visar en studie som prövat flera olika matematiska modeller som möjliga beslutsstöd.

Bakom studien, publicerad i tidskriften BMC Medical Informatics and Decision Making, står forskare vid Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan i Borås. Studien bygger på data om vuxna personer som kommit i kontakt med svensk ambulanssjukvård under åren 2013-2020.

Studien omfattar drygt 47 000 händelser hämtade från Svenska Traumaregistret, där det även framgår vart personerna transporterats. Efter sammanvägning av variabler som andningsfrekvens, skadetyp, blodtryck, ålder och kön, visade sig samtliga AI-modeller prestera bättre än det kliniska utfallet, alltså de transportbeslut som togs av ambulanspersonal vid händelserna.

Eva-Corina Caragounis, Institutionen för kliniska vetenskaper och Centrum för katastrofmedicin, CKM, vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet.

Medförfattare och medicinsk expert i studien har varit Eva-Corina Caragounis, forskare inom traumakirurgi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare och kirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Att bedöma en skadad patient prehospitalt, innan den kommer till sjukhus, kommer alltid att vara en utmaning. Personalen arbetar i en opraktisk miljö, under tidsnöd, med knapphändig information, och ska ta beslut om patientens tillstånd, som är dynamiskt och snabbt kan förändras, konstaterar hon.

Allvarligt skadade hamnade fel

Studien visar att 40 procent av de allvarligt skadade patienterna inte kördes direkt till ett universitetssjukhus. Samtidigt skickades 45 procent av de icke allvarligt skadade till universitetssjukhus med skador som hade kunnat tas om hand på ett annat akutsjukhus.

Förstanamn och korresponderande författare i studien är Anna Bakidou, doktorand i forskargruppen Care@Distance – Remote and Prehospital Digital Health, vid Institutionen för elektroteknik på Chalmers tekniska högskola.

Anna Bakidou. Foto Malin Arnesson.

– Om allvarligt skadade transporteras direkt till ett universitetssjukhus ökar chansen att de överlever, eftersom där finns resurser att ta hand om alla typer av skador. Därför måste vi bättre kunna säga vilka som är allvarligt skadade och vilka som inte är det, så att alla får rätt vård och resurserna används på bästa sätt, säger hon.

– Vår förhoppning är att ett mer objektivt beslutsstöd ska kunna fungera som en extra kollega som får personalen att se mer komplexa samband och tänka till en extra gång i de fall då skador kan vara svåra att uppfatta eller bedöma, fortsätter Anna Bakidou.

Som exempel nämner hon att yngre personer i trafikolyckor ofta bedöms som mer allvarligt skadade än de är, medan äldre i fallolyckor bedöms som lindrigt skadade trots att deras tillstånd plötsligt kan bli livshotande till följd av inre blödningar.

Validering och samordning behövs

Även om matematiska modeller potentiellt kan rädda liv återstår mycket innan ambulanspersonal kan använda tekniken. Ett avgörande steg är att hitta metoder som snabbt och lätt får in alla uppgifterna i AI-verktyget, och att tjänsten ska samspela med användarna.

– Kan man exempelvis prata med verktyget för att kunna ha båda händerna fria? Hur kan befintliga rutiner och protokoll användas för att fungera ihop med AI:n, och hur kan råden till personalen uppdateras när nya uppgifter tillkommer? Sådana saker behöver vi testa och ta hänsyn till när vi går vidare med fler studier och prototyparbete, säger Anna Bakidou.

Innan AI-tjänster kan bli en del av vardagen för ambulanspersonal krävs också kliniska prövningar i stor skala över tid. Stefan Candefjord är docent vid Institutionen för elektroteknik på Chalmers, och sistaförfattare:

– Regelverken gör att det tar tid och det finns också en rädsla för AI. Det kan ju bli allvarliga konsekvenser om det blir fel. Allt som ska införas i vården ska vara validerat. Samtidigt vet vi att några av de metoder som används i dag inte alltid är de bästa, säger han.

– Just när det gäller ambulanssjukvården finns det inte så mycket forskning kring AI och vi hoppas att våra matematiska modeller ska kunna bidra med stöd som är anpassat för arbetsmiljön och som i förlängningen ger en mer jämlik vård.

Stefan Candefjord. Foto Malin Arnesson.

Eva-Corina Caragounis betonar också vikten av att framtida AI-stöd inom ambulanssjukvården är samordnade med sjukhusvården.

– Om man hade utgått från modellerna när man tog beslut om transportdestination skulle fler lätt skadade patienter köras till akutsjukhus och fler svårt skadade till universitetssjukhus. När man utvecklar verktyg för prehospital patientsortering gäller det dock att de går hand i hand med en organisation som både prehospitala enheter och involverade sjukhus är överens om, avslutar hon.

Titel: On Scene Injury Severity Prediction (OSISP) model for trauma developed using the Swedish Trauma Registry

 

AV: SAHLGRENSKA AKADEMIN/CHALMERS

Av: Elin Lindström
Taggat med: Artificiell intelligens (AI), Centrum för katastrofmedicin, Chalmers, institutionen för kliniska vetenskaper, Ny studie, tidskriften BMC Medical Informatics and Decision Making, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor