Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Camilla Gillén, chef för Digitala tjänster, samt Rebecka Gustafsson, teamledare för e-resurser och söksystem..

Rapport från det allmänna akademimötet om publiceringskostnader

12 december, 2023

ALLMÄNT AKADEMIMÖTE. Frågan om de ökade kostnaderna för vetenskaplig publicering är komplex, men den framtida utvecklingen borde kunna gå mot lägre kostnader och ökad tillgänglig publicering. Det allmänna akademimötet den 11 december gav en intressant diskussion, som också berörde problemen med rovdjurstidskrifter.

Under lång tid har kostnaderna för vetenskaplig publicering ökat kraftigt från år till år, konstaterade dekan Agneta Holmäng när hon introducerade mötet.

Agneta Holmäng. Foto: Elin Lindström.

– Det pågår nu ett skifte i hur vetenskap publiceras, där vi går från prenumerationskostnader till publiceringskostnader. Detta bör på sikt kunna leda till lägre kostnader för universiteten och högre andel öppet tillgängliga publikationer, sade Agneta Holmäng bland annat under sitt korta öppningsanförande.

Mellan 2013 och 2022 ökade andelen Open Access publiceringar vid GI som helhet med nästan 50 procent. Klicka för att se en större bild.

För att ge en bakgrund till problematiken och bidra med svar under diskussionen hade fakultetsledningen bjudit in flera experter från Universitetsbiblioteket: överbibliotekarie Morgan Palmqvist, chef för Digitala tjänster Camilla Gillén, samt teamledare för e-resurser och söksystem Rebecka Gustafsson.

Digitalisering och nya betalmodeller

Fram till 90-talet betalade universiteten en prenumerationskostnad för tidskrifterna, som då endast kom i tryckt format. Övergången mot elektroniska tidskrifter innebar nya prenumerationsmodeller. Antalet tidskrifter ökade kraftigt, och förlagen erbjöd paketprenumerationer med flera tidskrifter. I början av detta skifte betalade forskare sällan publiceringskostnad och rätten till artiklarna tillföll då tidskriften. Även om artiklarna baserades på forskning som finansierats av offentliga medel behövde universiteten betala prenumerationsavgift.  Kritikerna, som ansåg att dessa artiklar borde göras fritt tillgängliga för alla, var många.

Som en följd av flera både nationella och internationella direktiv började publiceringslandskapet började nu röra sig allt tydligare mot att Open Access. Kraven på Open Access kommer också från forskningsfinansiärer. Men öppen tillgång och öppen publicering betyder inte att artiklarna blir gratis. Forskare betalar för att få behålla rättigheter till sin artikel, genom att betala en avgift kallad APC (article processing charge). Dyrast är detta för de mest välrenommerade tidskrifterna, där forskare också gärna vill publicera sina resultat.

Andelen artiklar som publicerades Open Access 2022 vid Sahlgrenska akademin. Institutionen för vårdvetenskap och hälsa tar täten med 90 procent publiceringar med öppen tillgång. Klicka för att se en störe bild.

– Detta är en svår ekvation. Så länge meriteringssystemet fungerar som det gör, där publiceringar i topprankade tidskrifter ger hög citering och har ett högt meritvärde, så är vi beroende av de här förlagen, sade överbibliotekarie Morgan Palmqvist.

Nationella avtal

Numera, sedan mitten av 1990-talet, sköts licensavtalen med elektroniska tidskrifter och databaser i relativt stor utsträckning på nationell nivå, genom Bibsamkonsortiet, som är en avdelning på Kungliga biblioteket. Nästan hundra lärosäten och andra organisationer deltar. Bibsam har en styrgrupp som fattar strategiska beslut om förhandlingar. Förra året hade Bibsam 49 avtal, och en omsättning på 550 miljoner kronor.

Under senare år har Bibsam börjat tillämpa en ny form av kontrakt med de vetenskapliga förslagen: så kallade transformativa avtal. Dessa avtal har en del för läsning och en del för publicering, med syfte att få bättre kontroll på kostnader och en ökad transparens när det gäller priserna. Publiceringskostnaden ingår redan i avtalet, och artikeln publiceras per automatik med Open Access. Tanken med avtalen är att driva på en övergång av vetenskapliga tidskrifter från prenumerationsbaserade affärsmodeller till en affärsmodell baserad på Open Access.

– Beräkningar som gjorts visar att GU som helhet tjänat på dessa transformativa avtal, jämfört med om forskare hade betalat APC utanför avtalet, berättade Rebecka Gustafsson under presentationen.

Bättre avtal med Elsevier

Förlag som publicerat vetenskapliga artiklar av Sahlgrenska akademins forskare de senaste fem åren. De stora förlagen Wiley och Elsevier dominerar. Klicka för att se en större bild.

Experterna från universitetsbiblioteket förde också med sig några positiva nyheter. Från och med nästa år börjar ett nytt avtal med Elsevier gälla där den totala kostnaden minskar med 11 procent. För GU:s del kommer kostanden för detta avtal att innebära en minskning med 14 procent. Flera forskningsfinansiärer (Forte, Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova) kommer också att börja betala för nationella avtal för helt öppna förslag, exempelvis PLOS, eLife och Medical Journals Sweden.

Publicering genom Open Access har kommit för att stanna. Slutrapporten från SUHF:s arbetsgrupp ”Bortom transformativa avtal” rekommenderar bland annat att BIBSAM enbart ska teckna avtal för tidskrifter som är helt öppet tillgängliga senast från år 2026. I USA finns en liknande utveckling, där all federalt finansierad forskning ska publiceras Open Access senast vid utgången av år 2025.

Koppling till oseriösa tidskrifter

Presentationen om utvecklingen inom Open Access och publiceringskostnaderna väckte många tankar. En möjlighet som nämndes var att låta forskargrupper delvis ta sina egna kostnader för publicering, men försök med detta på KI pekar på att detta skapar onödig administration. På KI kommer försöket med denna lösning att avslutas. Avtalen baseras på en beräkning av tidigare års publiceringar, och enskilda forskares incitament skulle sannolikt inte påverka prisbilden nämnvärt.

Lena Carlsson Ekander, vicedekan för forskning, framförde att detta är en fråga som alla nordiska länder har gemensamt, och att frågan om publiceringskostnader och avtal med de stora förlagen med fördel borde kunna samordnas med våra grannländer.

– Det är en bra synpunkt och något vi ska ta med oss. Vi har en livaktig diskussion om Bibsam i vår biblioteksstyrelse. GU är ett stort universitet som kan vara en tydlig pådrivare i Bibsamkonsortiet, svarade Morgan Palmqvist.

Här finns lista (i två delar) över alla avtal https://www.ub.gu.se/sv/publicera/open-access/rabatter-pa-publiceringsavgifter

Martin Lagging, vicedekan för forskarutbildning, lyfte en relaterad fråga till publiceringskostnaderna: så kallade rovdjurstidskrifter som sett möjlighet att tjäna pengar på APC, men där den kollegiala granskningen inte fungerar och tidskriften därför inte håller tillräcklig vetenskaplig kvalitet. Han efterfrågade en lista på 49 avtal som Bibsam har, som en slags kvalitetsstämpel för att tidskrifter inom dessa förlag håller måttet. Thomas Carlsson, akademigemensam studierektor för utbildning på forskarnivå, höll med Martin Lagging om svårigheterna att avgöra vilka tidskrifter som är mindre seriösa, men framförde att även vitlistor kan innehålla förlag med tveksamma titlar.

  • Universitetsbiblioteket har stor vana att stötta forskare i frågor som rör publicering. Biomedicinska biblioteket har särskild kompetens inom ämnen som rör Sahlgrenska akademin. Ta gärna kontakt. https://www.ub.gu.se/sv/tjanster-och-stod/tjanster-for-forskare
  • Här kan du se listan över tidskrifter med rabatter: https://search.scifree.se/gu

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: allmänt akademimöte, Biomedicinska bibioteket, elsevier, open access, Oseriösa tidskrifter, publiceringskostnad, rovdjurstidskrifter, Universitetsbiblioteket, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor