Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stora anslag från Vetenskapsrådet inom klinisk behandlingsforskning

11 december, 2023

BIDRAG. Två forskningsmiljöer knutna till Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) får Vetenskapsrådets bidrag för klinisk behandlingsforskning. De studier som får stödet ska ha tydlig koppling till hälso- och sjukvårdens behov, och visa patient- och samhällsnytta inom fem år efter projektens slut.

Foto: Johan Wingborg.

Anders Rosengren erhåller närmare 19 miljoner kronor under perioden 2024-2027 för sin forskning på typ-2 diabetes och utvärdering av långsiktiga, preventiva åtgärder genom förändrad livsstil. Anders är professor i fysiologi vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Helena Filipsson Nyström erhåller 12 miljoner kronor under perioden 2024-2027 för sitt projekt där effekter av ökat intag av jod och selen under graviditeten undersöks i relation till fostrets hjärnutveckling. Helena är docent i endokrinologi, professor vid Institutionen för medicin och universitetssjukhusöverläkare vid Specialistmedicin, Endokrinsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fler fick bidrag

Både Anders och Helena är del av Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM). Läs mer om de båda projekten nedan. Utöver dessa två forskningsmiljöer fick Anna Gordh drygt 7 miljoner kronor till sin forskningsmiljö GOT-TO-GO, som bedriver en klinisk behandlingsstudie för patienter med datorspelsberoende. Dessutom fick två forskare projektbidrag: Valdemar Landgren fick nästan 1,2 miljoner till ett projekt om testosterondämpande behandling för att förebygga sexuella övergrepp, och Helen Sjöland fick drygt 1,1 miljoner till sitt projekt ”Specialiserad hemsjukvård för avancerad hjärtsvikt med digital distansteknologi”.

Utvärdera de förebyggande effekterna på typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom

Projektet som Anders Rosengren leder är en preventionsstudie och innefattar en utvärdering av Livsstilsverktyget, en digital plattform som kan hjälpa människor att – genom livsstilsförändringar – förebygga typ-2 diabetes. 90 000 deltagare kommer rekryteras till studien där deltagarna slumpmässigt fördelas till interventionen med verktyget eller till en kontrollgrupp utan tillgång till det.

Studien kan potentiellt öppna upp ett nytt sätt att förebygga typ 2-diabetes på ett kostnadsbesparande sätt. Idag är det mycket resurskrävande för samhället att arbeta preventivt samtidigt som Typ 2-diabetes är ett omfattande hot mot folkhälsan.

Anders berättar här mer om vad anslaget betyder för just hans forskningsprojekt och vilka nyttor han ser med forskningen för klinik och patienter

Vad kommer anslaget innebära för din forskning?

Anders Rosengren. Foto: Johan Wingborg.

– Anslaget är avgörande för att kunna genomföra denna stora preventionsstudie med deltagare över hela Sverige. Det kommer ge god statistisk styrka att utvärdera de förebyggande effekterna på typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom. Vi har i dagsläget samarbete med 11 sjukvårdsregioner, som på olika sätt deltar i studien, och anslaget innebär också en möjlighet att konsolidera samarbetet mellan akademin och sjukvården i preventivt arbete.

Vad är den huvudsakliga kliniska aspekten inom det/de projekt du fått medel till?

– Livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom drabbar varje år tiotusentals människor. Stora resurser läggs på att behandla komplikationer, medan det preventiva arbetet är eftersatt. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har i en rapport uppskattat att 25 gånger mer resurser läggs på att behandla komplikationer till dessa sjukdomar än på att förebygga dem. Jag driver flera projekt kring nya former av läkemedelsbehandling av sjukdomarna, men det är stimulerande och viktigt att få ett anslag för att också studera hur vi kan få bättre prevention.

Hur hoppas du att patienter och klinik ska kunna dra nytta av denna forskning?

– Deltagarna randomiseras till en digital livsstilsintervention som har utvecklats vid Göteborgs universitet eller till en kontrollgrupp, och vi följer under flera års tid incidensen av typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom i båda grupperna. Vi gör därutöver detaljerade analyser av hur insulinfrisättning och insulinresistens utvecklas över tid hos personer som går från prediabetes till fullt utvecklad typ 2-diabetes. Studien kommer därför att undersöka såväl kliniska diagnoser som patofysiologiska mekanismer, vilket gör det både kliniskt och vetenskapligt relevant. Genom att verktyget redan används i flera regioner och har utvecklats i nära samverkan med både patienter och sjukvården förkortas också vägen till klinisk tillämpning.

Betydelsen av jod- och selenbrist för hjärnans utveckling

I data från sin tidigare forskning har Helena Filipsson Nyström identifierat att mild jod- och selenbrist är vanligt hos gravida i Sverige, och även globalt. Anledningen är exempelvis att vi har nya kostvanor och många vill minska saltintaget samtidigt som vi oftare äter hel- och halvfabrikat med lägre innehåll av joderat salt. Under graviditet är dessutom jodbehovet större. Vad denna brist innebär för mor och barn är inte klarlagt, men vi vet att jod och selen är betydelsefulla för fungerande produktion av sköldkörtelhormon som i sin tur påverkar fostrets hjärnutveckling.

Många länder rekommenderar idag extra jod till gravida kvinnor för att minimera riskerna för fostret. Man utgår då från stora observationsstudier där vissa visar på en ökad risk. Men jod har samtidigt ett smalt terapeutiskt fönster och en stor randomiserad prövning behövs. I Sverige finns inga sådana rekommendationer om den gravida kvinnan äter normal kost som inkluderar joderat salt. Det är många saker som kan påverka fostrets hjärnutveckling och bevisningen är för svag. Därför är både Livsmedelsverket och Iodine Global Network kraftfulla intressenter i denna forskning som kommer ge oss svaren.

Helena berättar här mer om vad anslaget betyder för just hennes forskningsprojekt och vilka nyttor hon ser med forskningen för klinik och patienter.

Vad kommer anslaget innebära för din forskning?

Helena Filipsson Nyström. Foto: Johan Wingborg.

– I denna randomiserade studie kommer 1264 gravida antingen få ett kosttillskott som innehåller mineralerna jod och selen, eller få ett tillskott som inte innehåller dessa mineraler, utan att veta om vilken sort de får. Barnen kommer att följas upp vid 1,5 och 3,5 och 7 års ålder avseende utveckling och intellektuell funktion.

– Vi startade studien 2017 och har haft stöd från Formas, regionalt FOU och klinisk behandlingsforskning ALF vilket möjliggjort att vi nu inkluderat 1130 gravida fördelat på siter i Umeå, Stockholm, Norrköping, Linköping, Skövde och Göteborg. Barnuppföljningen pågår parallellt. Anslaget medför att vi nu kan känna trygghet att vi kommer kunna driva studien till slut med viktiga kognitiva data insamlat både vid 3,5 och 7 års ålder.

Vad är den huvudsakliga kliniska aspekten inom det/de projekt du fått medel till?

– För det enskilda barnet kommer studien inte innebära en betydande skillnad eftersom studien är designad att kunna upptäcka en så liten skillnad som 3 IQ poäng. Men om interventionen har effekt så har det konsekvenser för samhället i stort. Fler personer med högt IQ och färre med lägre IQ får samhällsekonomiska konsekvenser och kopplas till bruttonational produkten.

Hur hoppas du att patienter och klinik ska kunna dra nytta av denna forskning?

– Om det visar sig att kombinerad mild jod- och selenbrist behöver åtgärdas så kan den lätt och billigt behandlas och därmed ge stor nytta i samhället. Det är dock lätt att överdosera jod, varför noggranna studier måste göras. Det är Livsmedelsverket som beslutar om sådana saker och det kan vara så att de istället väljer att försöka få joderingsprogrammet i Sverige att fungera bättre. Vi får inte glömma att jod är ett avgörande spårämne att bilda sköldkörtelhormon och för 100 år sedan hade vi stor förekomst av struma och barn föddes med kretinism, gravt utvecklingshämmade på grund av underfunktion i sköldkörteln till följd av uttalad jodbrist. När Socialstyrelsen 1936 beslöt att jodera bordssaltet försvann kretinismen och det var först när joderingen höjdes 1966 till dagens nivå som struman försvann. Vi har inte längre de svåra och medelsvåra bristerna, utan frågan gäller nu hur vi skall hantera milda brister, vilket är vanligt världen över.

AV: CHARBEL SADER

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Externa forskningsanslag, institutionen för medicin, klinisk behandlingsforskning, Vetenskapsrådet, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM), WCMTM

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor