Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Avhandling: Rädsla ett hinder efter hälsenebristning

7 december, 2023

NY AVHANDLING. Hälseneruptur är en vanlig skada. Omkring 20 procent kommer inte tillbaka till samma nivå av fysisk aktivitet som de hade innan hälsenan brast. Unnur Sædís Jónsdóttir har studerat orsakerna – och funnit att rädsla är en begränsande faktor.

Vad är bakgrunden till din avhandling?

UNNUR SÆDÍS JÓNSDÓTTIR
Disputation: 15 december 2023 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Acute Achilles tendon rupture: The impact of physiological and psychological factors on function and return to activity

– De som drabbas av hälseneruptur är vanligtvis fysiskt aktiva människor, oftast män som är i 40–50-årsåldern och gillar aktiviteter som kräver snabba riktningsförändringar. Omkring 20 procent av dem kommer inte tillbaka till sin aktivitet. Mitt mål var att hitta orsaker till det, säger Unnur Jónsdóttir, som är fysioterapeut och bor i Reykjavik, Island.

Hon jobbar på en klinik som heter Gáski Sjúkraþjálfun och arbetar huvudsakligen med idrotts- och aktivitetsskador, rehabilitering och återgång till aktivitet.

Vad handlar din forskning om i korthet?

– Om förändringar i fotstruktur på den skadade och friska sidan efter hälseneruptur, hur uttröttning och rädsla för en reruptur påverkar biomekaniken i benet och foten efter hälseneruptur och vilka faktorer som har betydelse för återgång till fysisk aktivitet.

Vilka är de viktigaste fynden och vilken praktisk nytta kan dessa ge?

– Det finns tre delar som jag tycker är viktigast i min forskning. Den första är betydelsen av att diskutera behandling och rehabilitering med patienten så att hen får möjlighet att förstå processen. Den andra är att det är viktigt att stötta patienterna mentalt så att de inte är rädda för att använda benet och foten, säger Unnur Jónsdóttir, och fortsätter:

– Den tredje delen är betydelsen av styrketräning för hela kroppen efter hälseneruptur. En praktisk nytta av resultaten är att vårdpersonal kan använda de här lärdomarna som ett stöd i sitt arbete med patienter under rehabilitering.

Hälften avstod av rädsla

Figur 19, sidan 32. ”Drop countermovement jump” används för att göra biomekaniska mätningar för utvärdering av skillnaden mellan den skadade och den oskadade sidan vid landning och avstamp.

Unnur Jónsdóttirs avhandling visar att rädsla är en begränsande faktor hos patienter som tidigare har haft hälseneruptur. I en av studierna uppgav hälften av deltagarna att de har avstått från någon fysisk aktivitet för att de är rädda att skada hälsenan igen.

De som sagt sig vara rädda visade sig ha minskad kraftutveckling i fotleden (på den tidigare skadade sidan) när de hoppade på ett ben upp och ner från en 20 centimeter hög låda. De kompenserade detta med en ökad kraftutveckling i knäleden.

– De här resultaten väcker frågan om orsaken till denna skillnad är att styrkan i den skadade sidan generellt var svagare i ”rädslagruppen”, eller om patienterna helt enkelt inte vågade använda styrkan under enbenshoppet, säger Unnur Jónsdóttir, och tillägger:

– Asymmetri i kraftfördelning som vi såg i ”rädslagruppen” kan leda till en ökad risk för överansträngningsskador senare i livet.

Inställda Göteborgsresor

Vad har varit roligt med doktorandprojektet?

– Det är roligt och givande att vara del av sådant team som finns på labbet i R-huset på Mölndals sjukhus. Också att åka till konferenser och presentera sin forskning.

Och vad har varit svårt?

– Precis före covid flyttade jag tillbaka till Island men hade tänkt åka kanske två gånger per år till Göteborg för kurser och samarbete med mina medarbetare. Men på grund av pandemin var det inte möjligt så det blev mer kursar på zoom och zoommöte.

Att du valde att doktorera just på Göteborgs universitet, hänger det samman med din landsman Jón Karlsson som är professor här i ortopedi och idrottstraumatologi?

– Jag kom till Göteborg 2017 för att jobba på IFK-Kliniken Rehab. Där arbetade även Annelie Brorsson som nu är min huvudhandledare. När hon fick veta att jag var intresserad av forskning frågade hon om jag ville söka en doktorandtjänst på Göteborgs universitet. En av hennes ”selling points” var att islänningen Jón Karlsson också var där, och han blev också en av mina handledare. Allt funkade så bra att jag nu kommer att disputera i december.

AV: JAKOB LUNDBERG
Artikeln publicerades först av Institutionen för kliniska vetenskaper.

Av: Elin Lindström
Taggat med: avhandling, doktorand

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor