FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Med humor som verktyg hoppas forskarna på nya sätt göra kunskap för vårdens utveckling enklare att agera på. Sex lekfulla illustrationer som visar föreställningar om personcentrerad vård har parats ihop med relevant forskning för att stimulera till samtal och reflektion.
Personcentrerad hälso- och sjukvård är att utgå från den unika personens förmågor, behov och förutsättningar. För att främja en mer personcentrerad vård och omsorg har Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) och programmet Nära vård vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tagit fram ett pedagogiskt material som bjuder in till dialog.
Vanliga föreställningar om personcentrerad vård är illustrerade på ett humoristiskt sätt. Föreställningarna i materialet är förankrade genom forskningsprojektet ”Myter och uppfattningar om personcentrerad vård”. Till varje föreställning knyts också forskning om personcentrering samt påståenden som uppmuntrar till att utmana dessa föreställningar.
– Konst och humor kan återspegla komplexa koncept på några få sekunder. Det kan väcka känslor och öppna upp för nya tankar och stimulera till eftertanke och reflektion. Därför har det varit särskilt roligt att genom tecknade serieliknande illustrationer visualisera föreställningar om vad personcentrerad vård är, säger Pamela Lindgren, som har tecknat illustrationerna.
Personcentrerade arbetssätt förbättrar
Personcentrerade arbetssätt förbättrar för både patienter och medarbetare. För att ställa om till en mera nära och personcentrerad vård och omsorg behöver vi öva oss i att agera utifrån patientens perspektiv. Materialet är framtaget för alla som arbetar i eller leder en verksamhet där de träffar patienter och närstående. Stödet ska fungera för dialog i grupper och kan även användas som ett verktyg för självreflektion.
– Vi på GPCC har forskat på personcentrerad vård i över tio år nu. Under den tiden har vi hela tiden stött på myter och föreställningar om personcentrerad vård. Vi ville lyfta dessa på ett lättsamt sätt och jämföra dem med den kunskap som finns, säger Sylvia Määttä, forskare vid GPCC.
– Detta är ett stöd för alla oss som vill arbeta mera personcentrerat och bli än mer handlingskraftiga i omställningen till Nära vård. Här får vi en snäll knuff som hjälper oss att se på personcentrering på nya sätt och agera utifrån invånarens fokus, säger Madeleine Beermann, SKR.
AV: JEANETTE TENGGREN DURKAN
Webbsida där dialogmaterialet kan laddas ner: Stöd för dialog om personcentrerad vård.
Dialogmaterialet har tagits fram av:
- Ida Björkman, forskare, GPCC
- Sylvia Määttä, forskare, GPCC
- Pamela Lindgren, illustratör och ledamot GPCC:s Personråd för patienter och närstående
- Madeleine Beermann, Handläggare, Nära vård SKR
- Selma Wolofsky, kommunikatör, SKR
- Jeanette Tenggren Durkan, kommunikatör, GPCC
Irma Lindström Kjellberg skriver
Hej
Nu har jag läst er artikel och dessutom tagit del av dialogverktyget som kan användas i olika verksamheter. Så bra artikel och superbra dialogverktyg. Provokation och humor är spännande sätt att nå fram med ett budskap Tack Pamela för illustrationerna och tack hela gruppen för detta material. Håller tummarna för en framgångsrik lansering av materialet och att det kommer att användas i implementeringsarbete av personcentrerad vård.. LYCKA TILL!
Irma