FORSKNINGSETIK. Ingrid Wernstedt Asterholm, professor i fysiologi, har lång erfarenhet både av att formulera egna ansökningar och av att bedöma andras, som tidigare ledamot i den regionala etikprövningskommittén. Här kan du ta del av hennes råd när du ska söka etiskt godkännande av djurförsök.
Det var under seminariet ”Animal ethics – from the ancient Greek to tips for success in animal ethics applications” som Ingrid Wernstedt Asterholm delade med sig av sina erfarenheter och råd kring etikprövningen för experiment som ska använda djur. Seminariet gavs torsdag 23 november 2023. Det ingår i serien ”Forskningsetik – öppet fakultetsmöte”, och arrangerades av Rådet för forskningsetik.
Som titeln antyder inledde Ingrid Wernstedt Asterholm med en sumerisk översikt över historiken bakom den lagstiftning som idag gäller för djurförsök. Merparten av seminariet ägnade hon dock åt den ansökan och process som leder till godkänd djuretik.
Nyttan i vågskålen
Innan en forskare ansöker om etiskt godkännande för att genomföra djurförsök måste hen ha genomgått godkänd utbildning i djurförsöksvetenskap. Utöver godkänd etik måste den ansvariga forskaren skriva ned instruktioner och riskanalys till djurfacilitetens personal, och ansvarar också för att en djurjournal skapas för alla försök.
Du ansöker om etiska godkännande från den regionala djurförsöksetiska nämnden, där en av de sex regionala nämnderna i Sverige ligger i Göteborg. Nämnden består av 14 ledamöter. Både ordförande och vice ordförande är jurister, medan hälften av de tolv övriga ledamöterna är forskare eller försöksdjurspersonal, och hälften är lekmän (varav fyra politiker och två representanter från djurskyddsorgan).
– Den djurförsöksetiska nämnden ska väga den nytta som experimentet med djurförsök kan ha mot det eventuella obehag som experimenten innebär. Det är formuleringarna i din ansökan som är grunden för den bedömningen, sade Ingrid Wernstedt Asterholm under sin presentation.
Nämnden kan bara godkänna en ansökan där det framkommer att det inte går att uppnå de förväntade resultaten utan djurförsök, att det antal djur som ska användas är så få som möjligt, och att djuren inte kommer att utsättas för mer obehag än absolut nödvändigt. Ansökan behöver alltså konkret tydliggöra för hur experimenten lever upp till principen 3R: Reduce, Refine, Replace.
Möte med bedömningspanelen
Innan du ska skriva din ansökan är det en bra idé att bekanta dig med det nya ansökningssystemet, som finns på Jordbruksverkets hemsida. Du ska också konsultera med veterinärer, och föreståndaren för djurfaciliteten behöver godkänna att du ansöker om etiskt tillstånd för ditt experiment. Ansökan ska vara på svenska, och skrivas så att även lekmännen i nämnden kan förstå de försök som planeras.
Räkna med att det tar minst tre veckor (eller mer) från sista ansökninsgdagen till dess att du får ett beslut. Nämnden sammanträder nio gånger per år. Således behöver du planera och påbörja din ansökan i god tid innan du önskar börja med dina experiment. Efter det du skickat in ansökan via Jordbruksverkets hemsida kommer du att kallas till ett beredningsmöte med bedömningspanelen, där du får frågor om de experiment du planerar att göra. Detta möte sker vanligtvis på svenska, men engelska kan vara acceptabelt om du aviserar detta i förväg. Om du inte kan närvara själv kan du låta en kollega delta i ditt ställe.
Beredningsmötets syfte är att se till att din ansökan innehåller all den information som krävs för att ett beslut ska kunna fattas. Mötet fungerar som ett hjälpsamt stöd för att din ansökan blir bra. Ordförande på beredningsmötet kommer senare att presentera din ansökan under beslutsmötet. Om du ger en god beskrivning av vad du vill göra i dina experimentet och varför, ger det ordföranden goda möjligheter att beskriva och svara på de frågor som uppkommer om din ansökan under beslutsmötet.
Efter mötet med bedömningspanelen behöver du ofta komplettera din ansökan. I det nya systemet går det inte att ändra i den befintliga ansökan, utan det går endast att ladda upp bilagor. Sista dag för kompletteringar är en vecka före beslutsmötet.
Kommittén godkänner inte djurförsök som orsakar allvarligt lidande, där lidandet sannolikt blir långvarigt och inte kan lindras. Om det är mycket osäkert hur djuren kommer att påverkas av ett experiment kan kommittén godkänna en studie med ett mindre antal djur, eller begränsa studien på andra sätt (pilotstudie).
Den regionala etikprövningskommitténs beslut kan överklagas till Centrala djurförsöksetiska nämnden.
Råd för hur du bör skriva din ansökan:
- Bekanta dig med ansökningssystemet på Jordbruksverkets hemsida.
- Bra om du kan få ta del av hur kollegas godkända ansökan ser ut.
- Skriv din ansökan i ett Word-dokument eller liknande. Det finns alltid risk att systemet hakar upp sig. När du har din ansökan klar i ett separat dokument på din dator klistrar du in textstyckena på rätt plats i systemet.
- Det är viktigt att den ansökan du skickar in är bra från början då det nya systemet inte tillåter några ändringar efter att du har skickat in din ansökan (endast tillägg).
- Fokus ska vara på hur djuret upplever försöken, inte dina forskningsmål.
- Om du inte tror att djuren kommer känna obehag – skriv ut det i klartext.
- Se till att ange rätt injektionsvolymer, hur administration sker, max antal administrationer, max blodvolym som kommer dras, etc.
- Använd god svenska. För den som inte har svenska som modersmål är det en bra idé att ta stöd av en kollega som kan svenska.
- Håll dig så kort du kan – ingen orkar läsa för långa texter. Gå inte in i för mycket detalj kring ditt projekt, utan fokusera på hur din ansökan förhåller sig till principen 3R.
- Hänvisa inte till bilagor. Ett flödesschema som redogör för vad ett individuellt djur kommer att genomgå under försöken kan dock vara en bra idé.
- Din ansökan ska förstås av en lekman. Håll det enkelt.
- Glöm inte att ange din kontaktinformation.
- Beskriv försökets slutpunkt – den tidpunkt då dina experimentet är klara om allt går enligt plan.
- Beskriv försökets avbrytningspunkt – gränsen där du avbryter försöken av djurskyddsskäl, oavsett om du då uppnått experimentets slutpunkt. Beskriv de tecken du letar efter hos djuren och hur du ser till att dessa tecken upptäcks. Detta är mycket viktig information för bedömningen av din ansökan.
- Ange svårhetsgraden för den planerade proceduren (terminal, ringa, måttlig, avsevärd). Om svårhetsgraden är avsevärd behöver en veterinär delta i övervakningen av djuren, och djurförsöken måste utvärderas i efterhand av den centrala etikkommittén.
- Beskriv de alternativa metoder som finns, och varför du inte kan använda dem i stället (Replace).
- Beskriv hur du ser till att du inte använder fler djur än nödvändigt (Reduce). Redogör för hur du kom fram till det antal du behöver, och dubbelkolla dina egna beräkningar så att de verkligen stämmer.
- Beskriv hur du minskar lidande (Refine). Redogör för eventuella alternativa metoder för att förfina försöken som du inte kan använda i dina experimentet, och förklara varför du inte kan använda dem.
- Ett möte med veterinär sker innan beredningsmötet. Veterinären kan ge dig aktuell information om hur du ska beskriva djurens livsmiljö och de metoder som används vid sövning, smärtlindring och avlivning.
- Du behöver ange vilka djurslag som ska användas och varför du valt just dessa arter, varifrån djuren kommer, och om de är genetiskt modifierade.
- Beskriv olika experimentella grupper: vilka djurslag ingår i gruppen och vilka experimentella procedurer ska genomföras, hur många gånger ska procedurerna göras som mest, under hur lång tid pågår procedurerna och hur länge får djuren vila innan det är dags för en ny procedur.
- En populärvetenskaplig sammanfattning behöver laddas upp via EU-kommissionens e-tjänst ALURES. Se till att antal djur och svårhetsgrad stämmer överens med vad du angivit i din ansökan.
AV: ELIN LINDSTRÖM