KRÖNIKA. Samverkan är centralt för utvecklingen inom life science. Sahlgrenska akademin fördjupar nu samarbeten med flera partners, samtidigt som vi växlar upp vår närvaro på GoCo Health Innovation City. Det skriver dekan Agneta Holmäng i sin krönika.
Hösten är här med besked, och med den kommer också raden av bidragsbeslut. Jag har med glädje tagit till mig nyheterna om alla er som fått bidrag från finansiärer som Cancerfonden, Forte och Vetenskapsrådet. Stort grattis till er alla!
Ett gott tecken för vår återväxt
Vi vet ju alla att konkurrensen om de externa bidragen är mycket tuff. Mitt budskap till er som inte fick era ansökningar beviljade i år är att inte ge upp. Försök igen! Ta gärna stöd av kollegor och vår Avdelning för forskningsstöd som kan hjälpa dig att förbättra din ansökan genom att se den med ”nya ögon”.
När det gäller VR ligger vår tilldelning på samma nivå i år som förra året. Vi fick tyvärr inget konsolideringsbidrag (mycket hård konkurrens med låg beviljandegrad!), men däremot hela sju etableringsbidrag där flera tagit hjälp av vårt Forskningsstöd. Det är ett gott tecken för vår återväxt, som sannolikt kommer resultera i konsolideringsbidrag i framtiden. Jag vet också att vi har flera forskarkollegor som sökte konsolideringsbidrag och inte fick just det bidraget, men väl ett projektanslag i stället.
Viktig uppgift att se till att våra studenter får kompetens som framtiden kräver
Utvecklingen inom life science går nu oerhört snabbt. Det är en spännande tid, där det inte bara gäller att hänga med och hänga på, utan också för oss att inta en ledande position. Satsningarna inom gen-, cell- och vävnadsterapier (ATMP, avancerade terapiläkemedel) kommer få stor betydelse för både vår forskning och utbildning. Detta var något som vi nyligen diskuterade på terminens möte för Samverkansgruppen inom hälsa och teknik, som består av nyckelpersoner inom Sahlgrenska akademin, Naturvetenskapliga fakulteten, Chalmers, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och VGR.
AstraZeneca har en lång tradition av läkemedelsutveckling tillsammans med oss, och konkurrenskraften i vår region stärks nu ytterligare genom etableringarna av infrastrukturerna CCRM Nordic och Oligonova på GoCo Health Innovation City. I den här utvecklingen har vi på Sahlgrenska akademin en viktig uppgift att se till att våra studenter får kompetens som framtiden kräver. Apotekarprogrammet visar vägen genom valbara kurser förlagda till AstraZeneca. Här finns ytterligare potential att utöka vår samverkan både inom forskning och utbildning inom avancerade läkemedelsterapier. Inom kort behöver alla våra utbildningar ge grunder inom området medicinteknik för att akademi, näringsliv och vård kan anställa den kompetens som behövs inom detta nya område.
Excellenscenter inom fysisk aktivitet, prestationsforskning och mental hälsa
Sahlgrenska akademins engagemang inom GoCo tar nu ytterligare ett steg framåt. Vi har nyligen tecknat hyresavtal för lokaler i GoCo Active Lab huset, som enligt planen ska stå klart på området om två år. Här ska vi samla ledande forskning, både inom fysisk aktivitet och prestationsforskning, och inom barn- och ungdomspsykiatri. De både forskningsområdena kommer korsbefrukta varandra, eftersom fysisk aktivitet är av stor betydelse för barn och unga med exempelvis Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Chalmers planerar också att hyra lokaler för sin idrottsteknologiska forskning i liknande omfattning som vi gör och vi kommer att ha en nära samverkan i centrumbildningen.
Föreslår en riktad och långsiktig finansiering för att stärka samarbetet mellan Chalmers och Sahlgrenska akademin
I det rådande ekonomiska läget kan vi inte räkna med något ökat basanslag för forskning och utbildning, men utbildningsminister Mats Persson har gett utrymme för pilotprojekt i den kommande forskningspropositionen. Med bakgrund av den snabba utvecklingen inom life science och vår goda samverkan har Chalmers rektor, Martin Nilsson Jacobi, och jag gemensamt lämnat in ett inspel till arbetet med forskningspropositionen. Här föreslår vi en riktad och långsiktig finansiering för att stärka samarbetet mellan Chalmers och Sahlgrenska akademin. Detta för att kunna främja excellent och internationellt ledande forskarinitierad forskning, utbildning och innovation i gränslandet mellan medicin och teknik. Regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition ska presenteras i slutet av 2024.
Avslutningsvis vill jag tacka vår fakultetsgemensamma beredningsgrupp och andra som bidragit för ett väl genomfört val av dekan och prodekan. Jag gratulerar Jenny Nyström och Magnus Simrén till sina nya uppdrag och önskar dem varmt lycka till när de tillträder i början av nästa år!
Det är många jag själv skulle vilja tacka
Vi kommer ha en gemensam avtackning för den nuvarande fakultetsledningen den 21 december, och det vore roligt att träffa så många som möjligt då. Anmäl dig gärna! Det är många jag personligen skulle vilja tacka för det goda samarbetet genom åren.
Notera också att vi bjuder in kollegiet till allmänt akademimöte den 11 december. Vi kommer då diskutera hur vi publicerar våra manuskript, och de ökande kostnaderna för våra vetenskapliga publiceringar.
Väl mött!
Agneta Holmäng
Dekan Sahlgrenska akademin