UTBILDNING. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har under hösten startat en ny utbildning för läkare inom kris- och katastrofhantering. Det nya programmet är unikt i Sverige och en strategisk satsning för att stärka förvaltningen, regionens och därmed samhällets förmåga att hantera olika typer av kriser och katastrofer. Utbildningen har en koppling till Centrum för katastrofmedicin.
Målet är att läkarna som deltar ska få både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter på så väl strategisk, taktisk som operativ nivå. I samverkan med andra ska man också kunna bidra till totalförsvarets förmåga att hantera beredskapsfrågor samt olika typer av kriser och katastrofer. Att skapa relevanta nätverk och kontakter är också en del i detta program.
– Utbildningsprogrammet har en koppling till vårt nya centrum för katastrofmedicin här på Göteborgs universitet. Vi har flera medlemmar inom centrumet som sitter i kursledning och styrgruppen för utbildningen, säger Viktor Glantz, forskare vid Göteborgs universitet, som också är planeringsledare beredskap inom Enheten för beredskap & säkerhetsskydd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
De som ingår från centrumet är forskarna Amir Khorram-Manesh och Jonas Zimmerman som båda är kursledare, Viktor Glantz själv, samt Joakim Björås, utbildningschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som sitter i styrgruppen för utbildningsprogrammet. I styrgruppen sitter även Diana Swolin-Eide, FoUU-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Underlag för framtida forskning
Viktor Glantz igen:
– Vi tror att utbildningen kommer utgöra ett bra underlag för framtida forskning inom centrumet. Detta bland annat eftersom övningsverksamhet lämpar sig väl för att beforska och undersöka till exempel katastrofmedicinsk ledning, styrning och klinik.
Tillsammans med Jonas Zimmerman har Viktor nyligen lämnat in en ansökan för ytterligare medel till ett forskningsprojekt inom kris- och beredskapsfrågor.
– Projektet är tänkt att undersöka modulär kapacitetsökningsförmåga, så kallad surge capacity, ur ett systemteoretiskt perspektiv. Det ska undersöka om katastrofmedicinsk ledning och styrning och operativ hantering av en krissituation kan förklaras, förfinas och utvecklas utifrån systemteorins principer.
Mer om utbildningsprogrammet
Programmet vänder sig i nuläget till läkare, ST-läkare och specialister på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och löper under cirka 12 månader. Programmet går parallellt med läkarens vanliga tjänst. Den totala tiden som programmet tar i anspråk under dessa månader är cirka åtta veckor.
– Utbildningen kommer, förutom att bidra till sjukhusets, regionens och därmed samhällets förmåga att hantera denna typ av händelser även ge en unik möjlighet för deltagarna att bredda sin kompetens och sina färdigheter inom området kris och katastrofberedskap. Programmet kommer förhoppningsvis också att bidra till personlig utveckling samt hjälpa till att skapa nätverk gällande beredskaps- och kris och katastrofmedicinska frågor, säger Viktor Glantz.
- Läs mer om programmet i Sahlgrenskalivs artikel Nytt beredskapsprogram i gång: ”Mitt i prick inom katastrofmedicin”
AV: SUSANNE LJ WESTERGREN & SAHLGRENSKALIV