BIDRAG. Sex forskare vid Sahlgrenska akademin får fem miljoner kronor vardera från Forte till sina projekt. En av dem är Katarina Wilhelmson, adjungerad professor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, vars projekt ska stärka vårdkedjan för sköra äldre.
Dagens högspecialiserade sjukvård är dåligt anpassad till sköra äldre personers omfattande behov, konstaterar Katarina Wilhelmson:
– Sköra äldre riskerar att försämras i sin hälsa och funktion, vilket leder till ökat behov av vård och ökat lidande. Aktiv uppföljning efter utskrivning av en case manager är ett viktigt sätt för att integrera vården för sköra äldre personer. Det är ett sätt att öka vårdkvaliteten för denna utsatta patientgrupp, och att rikta de rätta vårdinsatserna till dem som behöver dem bäst.
Projektet lyfter fram rollen ”case manager” inom primärvården, som är en sjuksköterska som fungerar som kontaktperson med ansvar för att aktivt följa upp sköra äldre personer. Case managern ska se till att deras behov blir tillgodosedda och att planeringen av deras vård, omsorg och rehabilitering genomförs.
Aktiv uppföljning
Inom studien ska forskarna först arbeta fram innehållet i den aktiva uppföljningen efter det att en skör äldre person skrivits ut från vården av en case manager. Interventionen kommer att utarbetas tillsammans med primärvård, rehab, kommunal vård- och omsorg och geriatriska sjukhusavdelningar genom fokusgruppsdiskussioner.
Sköra äldre personer som skrivs ut från geriatrisk avdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att tillfrågas om att delta. De som skrivs ut till en ”interventionsvårdcentral”, det vill säga en vårdcentral som har en case manager för sköra äldre personer, kommer att ingå i interventionsgruppen. De som skrivs ut till en vårdcentral som inte har en case manager, kommer att ingå i kontrollgruppen. Deltagarna kommer sedan att följas upp under ett år, med fokus på deras beroende av hjälp i dagliga aktiviteter, självskattad hälsa och tillfredställelse med vård. Sjukvårdskonsumtion hämtas ur sjukvårdsregister.
– Studien är kontrollerad eftersom eftersom vi också har med deltagare som inte får interventionen, utan får ”vanlig” uppföljning på en vårdcentral som inte har en case manager. Det innebär att vi kan jämföra interventionens effekter mot effekterna av ”vanlig” uppföljning. Helst hade vi velat slumpmässigt lotta deltagarna till interventions- eller kontrollgrupp. Men det är inte möjligt att randomisera, eftersom interventionen är beroende av vilken vårdcentral deltagarna är listade på, säger Katarina Wilhelmsson.
Forskningsprojektet utgår från forskargruppen FRESH (FRail Elderly reSearcH group) som är en av forskargrupperna inom AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa.
Totalt beviljar Forte 330 miljoner kronor till 70 nya forskningsprojekt med betydelse för samhället och människors liv. Läs mer på Fortes webb: https://forte.se/nyhet/forskning-som-gor-skillnad-70-projekt-far-finansiering-i-arliga-projektutlysningen/
Sex forskare vid Sahlgrenska akademin fick bidrag från Forte
Monica Bertilsson
Projektbidrag: 4 964 000 kronor
Chefer som agerar: Att förebygga sjukskrivning hos medarbetare med psykisk ohälsa i offentlig sektor och betydelsen av organisations- och arbetsplatskontext
Bidrag från utlysningen ”Psykisk ohälsa med fokus på rehabilitering, samverkan och ett hållbart arbetsliv 2023”
Florencia Harari Thuresson
Projektbidrag: 4 950 000 kronor
Kartläggning av yrkesexponering för metaller och kemiska ämnen och potentiella hälsoeffekter vid tillverkning av litium-jon-batterier
Bo Jacobsson
Projektbidrag: 4 927 000 kronor
Regional och lokal ojämlikhet i graviditets- och barnutfall i Sverige – studier för att identifiera områden för riktade folkhälsoinsatser, medicinsk screening och prevention
Sebastian Lundström
Projektbidrag: 4 982 000 kronor
Autism – ett större problem nu än då? Om autism, skolprestation och psykisk ohälsa över tid
Mikael Svensson
Projektbidrag: 4 798 000
Kan vi lita på hälsoekonomiska utvärderingar av nya läkemedel? Utvärdering av betydelsen av forskares frihetsgrader i modellering utifrån multipla analysteam
Katarina Wilhelmson
Projektbidrag: 4 998 000 kronor
Att överbrygga gapet: stärkt vårdkedja genom aktiv uppföljning av en case manager efter utskrivning – en kontrollerad studie
Ytterligare två forskare vid Göteborgs universitet fick medel från Forte i utlysningen, båda vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kristina Alstam (Institutionen för socialt arbete) får fem miljoner kronor till projektet ” Att närma sig den heta zonen – om gängrelaterade konfliktsammanbrott och deras samhälleliga responser”. Patrik Öhberg (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation JMG ) får 3 512 000 till projektet ” ”Rörelsen bland män högerut. Förklaringar till skiftande politiska könsskillnader 1956–2022”.
AV: ELIN LINDSTRÖM