Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Gunnar C Hansson, professor på Avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi, får 5,4 miljoner kronor till sitt projekt om biokemi och funktion hos muciner och relaterade molekyler i lungsjukdomar. På bilden ses Gunnar C Hansson i mitten, flankerad av forskarkollegorna Christian Recktenwald och Brendan Dolan. Foto: Johan Wingborg.

Totalt över 150 miljoner kronor från Vetenskapsrådet

1 november, 2023

BIDRAG. Totalt 44 forskare får forskningsfinansiering när Vetenskapsrådet nu offentliggjort sina beslut inom både medicin och hälsa och forskningskompetens inom primärvården. Över 150 miljoner fördelas på de olika projekten. Störst bidrag går till Maria Åberg och Hanna Hebelka Bolminger, som får 7,4 miljoner kronor vardera.

  • Här kan du se listan med samtliga forskare som får bidrag från VR – längre ned på denna sida (notera att listan kan innehålla felaktigheter – besked från VR gäller).

Sju forskare i början av sin forskarbana får etableringsbidrag, vilket ger dem sex miljoner kronor vardera för att utveckla sin forskningslinje och utvidga sin grupp.

Dekan Agneta Holmäng gläds mycket över att så många av Sahlgrenska akademins forskare får etableringsbidrag:

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin. Foto: Thomas Johansson.

– Vi gläds över återväxten! Projektbidragen ligger på ungefär samma nivå som förra året och tyvärr fick vi inget konsolideringsbidrag, men har att se framemot dessa då våra yngre forskare etablerat sig, säger Agneta Holmäng.

Effektiv lindring av ångest

Parallellt med bidragsbesluten inom medicin och hälsa publicerar Vetenskapsrådet också beslut för forskningskompetens inom primärvården, där flera forskare vid Sahlgrenska akademin också fick gehör för sina ansökningar. Maria Åberg är professor i allmänmedicin, och arbetar även som specialistläkare på Närhälsan Sisjöns vårdcentral 30 procent av sin tid. Hon gläds mycket över VR-anslaget på 7 430 362 kronor, som hon ser som ett erkännande för primärvårdsforskningen I Göteborg.

Projektet ska utvärdera ett nytt behandlingskonenpt inom primärvården för patienter med ångestsjukdomar, där patientkontroll och deltagande står i fokus. Två evidensbaserade interventioner jämförs i ett studieupplägg som kallas kluster-RCT. Tio vårdcentrler i regionen ska randomiseras att låta patienter välja mellan de två metodikerna, och tio matchade vårdcentraler randomiseras att endast erbjuda vård enligt standard.

Maria Åberg. Foto: Johan Wingborg.

– Behandlingen strävar efter att minska svårighetsgrad av ångest, vårdkonsumtion, sjukskrivning samt förebygga smärta och högt blodtryck, säger Maria Åberg:

– Om en kostnadseffektiv interventionsinsats i primärvården kan lindra ångest och bidra till förbättrad fysisk hälsa och minskad sjukskrivning kan det ha stor positiv inverkan både på individnivå och ur ett samhällsperspektiv. Om vår forskning ger positiva resultat kan dessa nya behandlingsalternativ ändra riktlinjer och praxis i primärvården för behandling av ångestsjukdomar.

Färre leverbiopsier för barn

Hanna Hebelka Bolminger, adjungerad universitetslektor på avdelningen för radiologi, får 7,4 miljoner kronor. Det är Vetenskapsrådets bidrag till forskningstid, som gör det möjligt för henne att kombinera klinisk tjänstgöring på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med forskning på halvtid under de kommande fyra åren. Målet med forskningen är att förbättra diagnostiken för leversjuka barn och minska behovet av att ta vävnadsprover, genom att utvärdera markörer i bilder tagna med ultraljud och magnetresonanstomografi (MRT).

Kronisk leversjukdom hos barn är ett växande hälsoproblem. Förekomsten av pediatrisk fettleversjukdom  beräknas vara mellan fem och tio procent i den allmänna befolkningen globalt och bland barn med fetma är förekomsten uppemot 35 procent.

Hanna Hebelka Bolminger. Foto: Ulrika Göransson.

– För att korrekt diagnostisera och behandla barn med leversjukdom är det nödvändigt att karakterisera levern i detalj. Idag är biopsier referensmetod, men de är invasiva och kräver sövning hos barn. Därför vore det mycket önskvärt att få fram icke-invasiva metoder för att förbättra diagnostiken, säger Hanna Hebelka Bolminger, som också är överläkare på Drottning Silvias Barnsjukhus:

– Varje vecka möter jag och mina kollegor barn med olika leversjukdomar vilket innebär att projektet är väl integrerat i den kliniska vardagen. Min kliniska tjänstgöring är en förutsättning för att bedriva det aktuella projektetr och forskningen är en förutsättning för att på ett adekvat sätt kunna implementera nya metoder i kliniken, säger Hanna Hebelka Bolminger.

I projektet jämförs ultraljudsbaserade markörer med leverbiops för cirka 400 leversjuka barn, som också jämförs med motsvarande markörer hos stor kontrollkohort. Forskarna ska också undersöka om de bildbaserade biomarkörerna kan förbättra monitorering av leversjukdom och behandlingseffekt över tid, jämfört med konventionella ultraljud och kliniska estimat.

Gentiken bakom missfall

Pol Solé Navais, forskare inom obstetrik och gynekologi, är en av de sju juniora forskare som får sex miljoner kronor vardera i etableringsbidrag från Vetenskapsrådet. Hans forskning handlar om genetiska orsaker bakom missfall. Alla foster som har ett onormalt kromosomantal leder inte till missfall, samtidigt som många foster med ett normalt kromosomantal gör det.

Pol Solé Navais. Foto: Josefin Bergenholtz.

– Mitt projekt försöker ge en förklaring till dessa observationer genom att flytta fokus från stora kromosomavvikelser till genetiska varianter med liten effekt som vanligtvis observeras i befolkningen. I slutändan förväntar jag mig att projektet ska förbättra molekylär diagnostik vid missfall, säger Pol Solé Navais.

Tillsammans med andra forskare ska han att dechiffrera hur fostrets genetiska arvsmassa bidrar till missfall genom att integrera registerdata från de nordiska länderna, genotyper från hundratusentals individer och transkriptomik från enskilda celler.

– Jag ser mitt projekt som ett steg mot en bättre förståelse för vilka gener, signalvägar och biologiska processer som är avgörande för livet i livmodern. Personligen tycker jag att det är spännande att följa upp hur mina vetenskapliga frågor utvecklas och mognar inom detta område, och om något av våra fynd kan omsättas till förbättrad klinisk praxis, säger han.

Personcentrerad vård på distans

Antalet sköra äldre som söker vård vid akutmottagningar har ökat, och utgör idag uppskattningvis 40 procent patienterna. Inger Ekman, professor i vårdvetenskap, får 3,6 miljoner till ett projekt som ska förbättra vården genom en personcentrerad intervention för denna grupp. Projektet involverar en rad forskare och även patientmedforskare. Genom att etablera ett samarbete mellan den äldre individen, dennes personliga hälsoteam och både informella och formella vårdaktörer hoppas man kunna fördröja de negativa konsekvenserna av skörhet.

En av huvudkomponenterna i denna intervention är en innovativ digital plattform. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt inkludering av individer som annars riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap. Interventionen förväntas leda till en minskning av sjukhusinläggningar av sköra äldre individer. Preliminära analyser indikerar också att metoden har potential att vara kostnadseffektiv i jämförelse med konventionell vård.

Inger Ekman. Foto: Malin Arnesson.

– Bidraget från VR är av stor betydelse eftersom det är en bekräftelse på att projektet bedömts ha god vetenskaplig kvalitet, säger Inger Ekman.

Hon menar att projektet markerar ett viktigt steg framåt mot optimal vård till vårt lands äldre befolkning. Med detta nybeviljade anslag ser vi fram emot att bevittna de positiva förändringar och förbättringar detta initiativ kan medföra.

– Eftersom den åldrande och sköra befolkningen ökar behöver vi utveckla olika former av stöd för denna grupp. Ett personcentrerat stöd i hemmet förenar professionell expertis med den enskildes behov och resurser och vår hypotes är att detta stöd ska leda till en högre grad av självtillit och minskat behov av att söka hjälp på akutmottagningen.

Screening av alzheimer

Michael Schöll. Foto: Elena Camporesi.

Michael Schöll, professor i molekylär medicin med inriktning mot neuroimaging, fick både projektmedel inom medicin och hälsa och medel inom utlysningen för forskningskompetens inom primärvården, för samma omfattande projekt om screening för Alzheimers sjukdom. Han kommer dock behöva välja ett av dessa två bidrag.

Studien är ett stort samarbete mellan Närhälsan i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet och flera industripartner som tillsammans gör en hel del pionjärarbete inom digitalisering och infrastruktur för storskaliga kliniska forskningsprojekt.

– Vi kommer att testa ett sjukvårdsscenario för screening för Alzheimers sjukdom där vi också undersöker värdet av nya biomarkörmodaliteter såsom digitala kognitiva tester som görs i hemmet samt de nya blodbaserade biomarkörerna, berättar Michael Schöll som gläds mycket över anslagen från Vetenskapsrådet:

– Dels för att det verkligen möjliggör vår mest ambitiösa studie hittills, och dels för att det visar att VR stödjer forskning i gränslandet som heter klinisk implementeringsforskning.

 

AV: ELIN LINDSTRÖM & LOVISA AIJMER


HELA LISTAN – DE FICK BIDRAG FRÅN VR
Observera att listan kan innehålla felaktigheter – officiellt besked från VR gäller!

Maryam Ardalan

Maryam Ardalan (etableringsbidrag)
Primära cilier avslöjar nya biomarkörer för autism hos förtidigt födda barn
6 000 000 kronor

George Birchenough
Analys av bägarceller och slemreglerande dynamik i cervix för att förhindra för tidig födsel
4 800 000 kronor

Jan Borén
Triglyceridrika lipoproteiner och kardiovaskulär sjukdom
2 900 000 kronor

Ewa-Lena Bratt

Ewa-Lena Bratt
Faktorer av betydelse för kontinuerlig uppföljning av unga med kroniska sjukdomar
2 400 000 kronor
Läs mer om projektet på Institutionen för vårdvetenskap och hälsas webb.

Emma Börgeson
En precisionsmedicinsk metod för användning av lipoxiner som läkemedel för att minska inflammation och obesitas-relaterade sjukdomar
4 800 000 kronor

Andrei Chagin
Ny teknik leder till dramatisk minskning av antalet genmanipulerade möss
2 166 667 kronor

Rossella Crescitelli (etableringsbidrag)
Hur reglerar exosomer mikromiljön i cancer
6 000 000 kronor

Inger Ekman
Välbefinnande med och för äldre sköra personer genom personcentrerat digitalt stöd (VOPe)
3 600 000 kronor

Artin Entezarjou
ChatGPT och AI i primärvården: utforskning av uppfattningar och attityder bland kliniker och patienter för att förbättra kommunikation, patientinvolvering och vårdkvalitet
2 000 000 kronor (forskningskompetens primärvården)

Kristina Eriksson
IKKepsilons roll vid herpesvirusorsakad meningit
2 400 000 kronor

Helena Filipsson Nyström

Helena Filipsson Nyström
Påverkan av Graves sjukdom i hjärnan: från varför till hur
2 400 000 kronor

Henrik Hagberg
Perinatal hjärnskada
3 600 000 kronor

Dominique Hange
Den nya internetgenerationen: IKBT för äldre med mild till måttlig depression – en pragmatisk randomiserad kontrollerad studie i primärvården
3 000 000 kronor (forskningskompetens primärvården)

Jörg Hanrieder

Jörg Hanrieder
AMYCHRON – Amyloid Chronology för att förstå Aβ Pathogenicitet i Alzheimers sjukdom
4 800 000 kronor

Gunnar C Hansson
Biokemi och funktion hos muciner och relaterade molekyler i lungsjukdomar
5 400 000 kronor

Hanna Hebelka Bolminger (Bidrag till forskningstid)
Förbättrad diagnostik med nya bildbaserade biomarkörer för icke-invasiv karakterisering av lever hos pediatrisk population
7 400 000 kronor

Margareta Hellgren
Kontinuerlig glukosmätning hos patienter med nydebuterad typ 2 diabetes, ett effektivt sätt att nå kontroll på blodsockret eller ett slöseri med pengar?
3 000 000 kronor (forskningskompetens primärvården)

Anetta Svitorka Hartlova

Anetta Härtlova
Hur Parkinson-kinaset LRRK2 reglerar det endo-lysosomala och medfödda immunförsvaret
2 400 000 kronor

Elisabet Jerlhag Holm
Nya läkemedel vid alkoholberoende, med fokus på mag-hjärn-peptider
2 400 000 kronor

Marie Lagerquist
Identifiering av signaleringsmekanismer bakom östrogenets benskyddande effekter med singel-cell analyser
4 800 000 kronor

Max Levin
Immunmekanismer för exceptionell respons på immunterapi vid metastaserat melanom
2 400 000 kronor

Mattias Lorentzon

Mattias Lorentzon
Betydelsen av tarmfloreproducerade grenade aminosyror för sarkopeni, osteoporos och frakturrisk
4 800 000 kronor

Anna Martner
Translationella studier av NOX2-enzymet och MDSC vid cancer
2 400 000 kronor

Jonas Nilsson
Prekliniska och kliniska studier av cellterapi för patienter med terapiresistenta melanom
4 800 000 kronor

Abhishek Niroula

Abhishek Niroula (etableringsbidrag)
Molekylära signaturer bakom sexbias i klonal hematopoies och blodcancer
6 000 000 kronor

Thomas Nyström (inom utlysningen för naturvetenskap och teknik)
Kartläggning av intraorganell kommunikation mellan proteinkvalitetskontroller i mitokondrier, cellkärna, och cytoplasma för att dechiffrera cellulärt åldrande och celldöd
3 900 000 kronor

Michael Olausson
Experimentella och kliniska studier av organtransplantation med organ från donatorer avlidna efter okontrollerat cirkulationsstillestånd
4 800 000 kronor

Ruth Palmer
Utforska ALK nedströms signaleringsaktivitet för en förbättrad målterapi och framtida behandling av neuroblastom
4 800 000 kronor

Stefano Romeo
precisionsmedicin för att behandla fetleversjukdomar
4 800 000 kronor

Patrik Rorsman
Cellulär koppling i langerhanska öar: betydelse vid typ-1 diabetes
4 800 000 kronor

Annika Rosengren

Annika Rosengren
Effekter av tidig fetma och diabetes typ 2 genom vuxenliv och åldrande
4 800 000 kronor

Anna Rudin
Immuncheckpoint molekyler: betydelse vid reumatoid artrit och vid iatrogen inflammatorisk artrit
2 400 000 kronor

Michael Schöll
REAL AD – En realistisk screeningmetod för tidig Alzheimers sjukdom
2 400 000 kronor (medicin & hälsa) eller 5 685 120 kronor (forskningskompetens primärvården)
Han

Karolina Sjöberg Jabbar

Karolina Sjöberg Jabbar (etableringsbidrag)
Tarmens slemlager – ett skydd mot bakterier och kardiometabol sjukdom?
6 000 000 kronor

Åsa Sjöling (Naturvetenskapliga fakulteten)
Karakterisering av nya virulensfaktorer involverade i membranstress-respons hos enterotoxigena E. coli
2 400 000 kronor

Pol Sole Navais (etableringsbidrag)
Bortom kromosomavvikelser: kartläggning av genomiska mekanismer vid missfall
6 000 000 kronor

Johan Spetz (etableringsbidrag)
Utnyttjande av brister i celldödssignalvägar för att förutsäga och förbättra immunsvar mot cancer
6 000 000 kronor

Ka-Wei Tang

Ka-Wei Tang (etableringsbidrag)
Angripa Epstein-Barr virus icke-kodande RNA som upprätthåller cancer signaturer
6 000 000 kronor

Ville Wallenius
Jejunal ketonproduktion fungerar som fett-sensor – ny mekanism i tunntarmen med koppling till glukoskontroll med diabetes i sikte
3 600 000 kronor

Christine Wennerås
Persisterande latent infektion med Neoehrlichia mikurensis kan leda till malign transformation av B-celler och autoimmunitet
2 400 000 kronor

Elisabet Wentz
Anorexia nervosa – två stora utmaningar: primär prevention och förhindra ett kroniskt förlopp
2 400 000 kronor

Ulf Yrlid

Ulf Yrlid
Utveckling av terapeutiska motmedel och förbättrade vacciner mot kolera
2 400 000 kronor

Johan Zelano
Individualiserad epilepsibehandling baserad på långtidsrisk för behandlingssvikt och biverkningar
2 400 000 kronor

Maria Åberg
Moving on! Can a tailored treatment in primary care setting reduce symptoms, healthcare consumption, sick leave and prevent pain and hypertension in individuals with anxiety disorders?
7 430 362 kronor (forskningskompetens primärvården)

Lena Öhman

Lena Öhman
Utveckling av precisionsmedicin för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom; Translationella studier av tarmens mikromiljö och värdimmunitet
4 800 000 kronor

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, extern finansiering, forskningsfinansiärer, forskningsfinansiering, Vetenskapsrådet, Vetenskapsrådets stora utlysning, VR:s stora utlysning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor