Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Göran Dellgren med kollega. Foto: Jakob Lundberg.

Banbrytande studie förändrar behandlingen av lungtransplanterade

26 oktober, 2023

NY STUDIE. Efter tio års forskning är det nu klart vilket läkemedel som bäst motverkar både akut och kronisk avstötning efter lungtransplantation. Behandlingsalgoritmen i hela Skandinavien har ändrats tack vare en multinationell studie ledd av Göran Dellgren vid Göteborgs universitet. Den publicerades nyligen i The Lancet Respiratory Medicine.

I studien, som heter ScanCLAD, jämfördes effektiviteten av de två olika läkemedel som traditionellt använts: takrolimus och cyklosporin. Resultaten blev klara i våras och har redan förändrat behandlingen av lungtransplanterade i Skandinavien och på många transplantationscentrum världen över.

Studien leddes av Göran Dellgren, universitetsöverläkare i thorax- och transplantationskirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och nytillträdd professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper:

Göran Dellgren. Foto: Jakob Lundberg.

– I Sverige och övriga skandinaviska länder använde man tidigare nästan uteslutande cyklosporin för att behandla lungtransplanterade patienter. Men det fanns bristfälliga vetenskapliga bevis på att det ena läkemedlet var mer effektivt än det andra. Vi hade inte heller några förutfattade meningar när vi påbörjade vår forskning.

Fem sjukhus från Sverige, Norge, Finland och Danmark samarbetade i studien. Runt 250 patienter från dessa länder delades upp i två likvärdiga grupper genom lottning. Under tre år efter lungtransplantation fick den ena gruppen en daglig dos av takrolimus, medan den andra gruppen fick två doser av cyklosporin.

Unikt genombrott

Resultaten visar att i gruppen som fick cyklosporin förekom kronisk lungavstötning (CLAD, chronic lung allograft dysfunction) hos 40 procent av patienterna, medan i gruppen som fick takrolimus var det endast 14 procent. Dellgrens studie visar därmed att tre år efter transplantationen är takrolimus betydligt effektivare än cyklosporin i att motverka CLAD.

Fynden har ändrat behandlingsalgoritmen i Norden. En annan positiv sak med studien är att man nu behandlar och följer upp patienter efter lungtransplantation på samma sätt i hela Skandinavien.

– Tidigare behandlades patienter på olika sätt i de länderna som ingick i studien. Men vi har behövt jobba likvärdigt för att kunna garantera studiens tillförlitlighet.

Positivt bemötande

ScanCLAD fick stor uppmärksamhet när den tidigare i höst publicerades i The Lancet Respiratory Medicine, världens ledande tidskrift för andningsmedicin och intensivvård.

Varför tror du att studien har fått ett så positivt bemötande?

– Ingen tidigare studie i ämnet har genomförts på ett så kontrollerat och pålitligt sätt som vi gjort, med randomisering, lottning, oberoende granskare, och rätt antal patienter. Det har tidigare inte heller gjorts jämförelser mellan dessa två läkemedel med den dosering som vi använde. Dessutom visade studien tydliga skillnader i återhämtning mellan patienterna som fick takrolimus och de som fick cyklosporin.

Göran Dellgren. Foto: Jakob Lundberg.

Öppnat möjlighet för mer forskning

ScanCLAD kommer att generera flera sidostudier. Till exempel har patienterna som från början fick cyklosporin nu erbjudits att byta till takrolimus.

– Det är inte säkert att alla kommer att vilja byta till takrolimus. Det finns ju inga bevis på att ett medicinbyte efter tre-fyra år skulle ge positiva resultat. Vi kommer att följa upp utvecklingen och förhoppningsvis får vi en indikation på om ett byte skulle vara gynnsamt eller inte.

Studien har också stärkt samarbetet mellan de skandinaviska länderna. Forskarna diskuterar nu andra projekt med nya modernare läkemedel för denna patientgrupp.

Varje krona räknas

Förutom lungtransplantation forskar Göran Dellgren på behandling av hjärtsvikt med antingen läkemedel eller pump. För detta fick han Hjärt-Lungfondens stora anslag 2017.

– Jag forskar om allt som har med thoraxorganen och dess transplantationer att göra. Jag har många tankar och idéer men det är dyrt att genomföra dem. Det är framför allt tack vare sponsorer och privata donatorer som de flesta studier kan finansieras. Varje krona räknas, från förmögna personer som donerar tusentals i månaden till den ensamstående föräldern som donerar 15 kronor någon enstaka gång.

Vad betyder ScanCLAD för patienterna och den medicinska världen – och för dig själv?

– Studien betyder att fler patienter förhoppningsvis kommer att överleva längre och med bättre livskvalitet efter sin lungtransplantation. Det har också satt oss och Skandinavien på kartan. Alla de deltagande sjukhusen är för sig själva för små för att kunna genomföra en så komplex och omfattande studie som den vi nu har gjort. Men tillsammans blir vi starka i och med att vi har större tillgång till resurser, patienter och kompetens, säger Göran Dellgren och fortsätter:

– För mig personligen betyder studiens fynd såklart prestige och uppmärksamhet, men det är förstås inte det som driver mig i mitt arbete. Min drivkraft är att kunna hitta lösningar som räddar liv. Det vi gör är på liv och död.

Titel: Once-per-day tacrolimus to reduce chronic lung transplant rejection – The Lancet Respiratory Medicine

Lokalt ScanCLAD studie ansvariga:

  • Överläkare Jesper Magnusson, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
  • Överläkare Inga Leuckfelt, Rikshospitalet, Oslo, Norge
  • Överläkare Thomas Kromann Lund, Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark
  • Överläkare Peter Raivio, Helsingfors Universitetssjukhus, Helsingfors, Finland
  • Överläkare Johan Svahn, Skånes Universitetssjukhus i Lund, Sverige

TEXT: ANNIA TERESA GARCIA CRUZATA
FOTO: JAKOB LUNDBERG

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för kliniska vetenskaper, Ny studie, thorax- och transplantationskirurgi, tidskriften The Lancet Respiratory Medicine, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor