SAMVERKAN. Ett forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet och Université Evangelique en Afrique banar väg för en personcentrerad förlossningsvård i Demokratiska Republiken Kongo. Projektets övergripande mål är att implementera och utvärdera en utbildningsintervention i personcentrerad vård inom ramen för en nyligen grundad barnmorskeutbildning.
Forskare vid Göteborgs Centrum för personcentrerad vård (GPCC) och Institutionen för vårdvetenskap och hälsa har tillsammans med Université Evangelique en Afrique i Demokratiska Republiken Kongo översatt och kulturanpassat GPCCs onlinekurs om personcentrerad vård, MedMänniska. Med kursen som verktyg pågår en resa mot personcentrering i förlossningsvården i DR Kongo.
Kamp mot hög mödra- och nyföddhetsdödlighet
DR Kongo är ett land som plågas av svåra konflikter och man har en av de högsta nivåerna av mödra- och nyföddhetsdödlighet i världen. Situationen förvärras ytterligare av utbrett sexuellt våld och en akut brist på barnmorskor som har internationellt godkänd utbildning. Att ha välutbildade barnmorskor är avgörande för att minska mödra- och nyföddhetsdödligheten samt för att främja hälsa bland mödrar och barn.
Personcentrering i mödrahälsovården är en viktig del av att höja kvaliteten och det handlar bland annat om att skapa partnerskap med de gravida kvinnorna, ta hänsyn till deras behov och önskemål, inkludera familjemedlemmar samt att förbättra dokumentationspraxis.
Implementering av personcentrerad vård
Oktober 2023 blev en viktig milstolpe i projektet när 25 entusiastiska deltagare från fem olika sjukhus samlades i staden Bukavu för en intensiv workshop med målet att fördjupa förståelsen och kunskapen om personcentrerad vård och samtidigt hitta sätt att integrera lärdomarna från ”MedMänniska” i förlossningsvården och i barnmorskeutbildningen.
Workshopen erbjöd en dynamisk blandning av teori och praktik där deltagarna dels fick repetera kursinnehållet, men också delta i övningar och reflektioner som satte personcentrering i ett vardagligt sammanhang. Det handlade bland annat om hur man kan skapa ett partnerskap med den gravida kvinnan, lyssna in hennes behov och önskemål, inkludera anhöriga och förbättra dokumentationen av vården
Framtiden för förlossningsvården i DR Kongo
Dagen avslutades med en inspirerande höjdpunkt när varje sjukhus identifierade vad som krävs för att implementera utbildningen inom sin egen verksamhet. Detta ligger till grund för att skapa en konkret plan för att stödja och främja implementeringen av personcentrerad vård med ”MedMänniska” som ett värdefullt verktyg.
– Detta utgör ett betydande steg mot att göra hälso- och barnmorskeutbildning i DR Kongo mer personcentrerad, med målet att förbättra resultaten inom mödra- och barnhälsovården säger Malin Bogren, forskare i projektet.
– Efter att ha genomgått kursen och workshopen vittnade deltagarna om att deras arbetssätt förändrats. De berättade att de lärt sig se patienten som en partner och har börjat inkludera anhöriga som stödpersoner under förlossningen. Ett sådant synsätt är helt unikt i DR Kongo avslutar Malin Bogren.
AV: LOVISA AIJMER
Forskargruppen:
- Malin Bogren, barnmorska och docent i reproduktiv hälsa och perinatal hälsa vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs Universitet.
- Frida Temple, barnmorska, doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs Universitet och International midwifery specialist, UNFPA Rwanda.
- Ewa Carlsson Lalloo, PhD, sjuksköterska och lektor, vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd på Högskolan Borås.
- Marie Berg, barnmorska och professor, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet och Faculty of Medicine and Community Health, Evangelical University in Africa, Bukavu D.R. Congo.
- Urban Berg, MD, PhD, Faculty of Medicine and Community Health, Evangelical University in Africa, Bukavu D.R. Congo.
- Alumeti Desiré, MD, PhD, Dean at Faculty of Medicine and Community Health, Evangelical University in Africa, Bukavu D.R. Congo.
- Aline Mulunda, RN, RM, United Nations Population Fund, Kinshasa, D.R. Congo