Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Efterlysningen: ”Fler forskare behöver bli sakkunniggranskare”

23 oktober, 2023

PEER-REVIEW. Fler forskare behöver bli sakkunniggranskare för vetenskapliga tidskrifter, enligt Sam Polesie, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, adjungerad universitetslektor på Institutionen för kliniska vetenskaper och redaktör för tidskriften Acta DV. ”Det är notoriskt svårt att få tag i granskare, samtidigt bygger hela systemet på detta”, säger han.

Sakkunniggranskning, det som på engelska heter peer review, utgör en viktig, men ofta bortglömd, del av en forskares vardag. I korthet innebär det att vetenskapliga manus bedöms och granskas av experter innan de kan bli aktuella för publikation i en vetenskaplig tidskrift. Det övergripande syftet är att säkerställa forskningens kvalitet.

Men Sam Polesie, som själv forskar inom dermatologi och ofta söker efter sakkunniggranskare i sin roll som redaktör, märker att många drar sig för att tacka ja.

– Många kan känna sig osäkra på sin kompetens och kanske tackar nej till att granska ett manus som inte faller inom deras specifika specialområde. Men peer review handlar faktiskt just om det här – det ger dig möjlighet att utöka din kunskap inom ett ämne. Din kunskap och input är värdefull även om det manuskript du granskar rör ett närliggande område, påpekar han.

Fundamentalt i den vetenskapliga traditionen

Sakkunniggranskning handlar om att ge återkoppling på ett manus. Forskaren som skickat in det får sedan chans att korrigera och utveckla, för att i bästa fall sedan få sin artikel publicerad i tidskriften.

Ett system som är fundamentalt i vår vetenskapliga tradition. Forskningen är också en grundpelare för universitetssjukvården, säger Sam Polesie.

– Peer review är en förutsättning för att forskare ska kunna få sina manus publicerade. Vi vill gärna att vår egen forskning ska bli granskad och publicerad, och då måste vi såklart vara öppna för att ställa upp som sakkunniggranskare och på så vis ge tillbaka till systemet.

Även för doktorander

Varje artikel som publiceras har generellt granskats av åtminstone två forskare, berättar han. Den som vill kan med fördel ställa upp som sakkunniggranskare redan under doktorandstudierna, och känner man sig minsta osäker kan man söka stöd av en mentor eller handledare som är mer senior inom fältet. Det går även att be om återkoppling från en redaktör på tidskriften för att ta chansen att förbättra sina rapporter.

Att delta i peer review-systemet som sakkunniggranskare är oerhört lärorikt – men är även meriterande, säger Sam Polesie:

– Vid exempelvis ansökan om docentur ingår det att visa vilka tidskrifter du varit sakkunniggranskare för. Detta skickar ett starkt signalvärde att du tar ansvar, vill ge tillbaka och visar naturligtvis också på ditt engagemang inom fältet.

Hur lång tid tar det ungefär att göra en sån här granskning?

– De första gångerna tar bedömningen av ett manus såklart längre tid. Men efter att du utarbetat din mall för arbetet samt hittat din metodik och stil tar det oftast en till två timmar per manus du granskar.

Vilka är de största fördelarna med att vara sakkunniggranskare?

– Det ger en utmärkt insyn i vad som händer inom ditt fält, eller inom angränsande områden. Idéer som puttrar just nu kan också ge dig inspiration till din egen forskning. Du lär dig också att kommunicera på ett konstruktivt och respektfullt sätt genom att skriva en bra rapport. Som sakkunniggranskare skapar du den ton som du vill ska råda inom ditt fält. Det kan nog vara extra viktigt att tänka på i tider med sociala medier och troll, vi är medmänniskor och ska hjälpa varandra framåt även inom forskningen, säger Sam Polesie.

AV: SAHLGRENSKALIV

Av: Elin Lindström
Taggat med: dermatologi, institutionen för kliniska vetenskaper, kollegial granskning, peer review

Kommentarer

  1. Ulf Lerner skriver

    25 oktober, 2023 vid 10:55

    Håller helt med om att vi måste hjälpas åt med att granska arbeten. Att det tar 1-2 timmar att granska ett manus har jag mkt sällan erfarit. Många tar 3-4 timmar. Större arbeten kan ta en dag i anspråk, ibland ännu mer, och då har jag ändå mer än 40 års erfarenhet.

  2. Simon skriver

    25 oktober, 2023 vid 12:23

    Det jag sett i internationella forum är att många börjat tycka det är fel att tidskrifter använder gratis granskare samtidigt som de tar ut hutlösa priser för prenumeration eller publicering. Lösningen som framförs brukar dock inte vara ekonomisk ersättning för sakkunniggransking utan rimliga avgifter till tidskrifter alternativt nya tidskrifter, kanske utgående från lärosäten, där forskare har mer kontroll över publiceringsprocessen.
    Dessutom kan det vara svårt för yngre forskare att veta vad som är en seriös tidskrift respektive tveksam/oseriös (t ex MDPI, vissa av Frontiers tidskrifter).

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor