BIDRAG. Stort tack till IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse! Stiftelsen flyttar fram vetenskapens gränser genom att ge tillgång till avancerade instrument och metoder. Två av forskarna som fått medel denna gång är Helena Carén och Clotilde Wiel.
Helena Carén, professor vid Avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi på Institutionen för biomedicin, får 3,8 miljoner kronor för att köpa in utrustning för att förstå mekanismerna bakom cancerstamceller. Inköpet gäller ett mycket avancerat mikroskop för cellbaserade screeningar.
– Med det kommer vi att kunna dokumentera hur cellerna påverkas av olika stimuli som vi utsätter dem för på ett sätt som inte är möjligt med standardmikroskop. Detta kommer att möjliggöra en snabbare och effektivare väg till ny kunskap och förhoppningsvis i förlängningen ny behandling, säger Helena Carén.
Vill förstå tumörutveckling
Projektet bygger på hypotesen att fel i den så kallade epigenetiska regleringen driver tumörutveckling hos barn. Epigenetisk reglering är den process som gör att det bildas olika typer av celler, vävnader och organ på rätt ställen i kroppen, trots att alla celler innehåller samma DNA. Olika delar av arvsmassan är alltså aktiv i olika celltyper.
– Det är mycket viktigt att aktiveringen sker på ett korrekt sätt eftersom cancer annars kan uppstå. Vi fokuserar på en population av celler i tumörer som kallas för cancerstamceller. I projektet studerar vi grundläggande mekanismer och funktioner hos cancerstamceller för att förstå tumörutveckling och för att identifiera nya behandlingsmål, säger Helena Carén.
Höggradiga gliom går inte att bota, och det behövs därför nya strategier för att förbättra prognosen för dessa patienter.
– Cancerstamceller tros vara tumörorsakande och har visat sig svåra att angripa med dagens behandling. Att utforma behandlingar som specifikt riktar sig mot cancerstamceller är en stor utmaning, och avsaknad av bra modellsystem har hittills försvårat utvecklingen av läkemedel mot dessa celler. Min grupp har emellertid utvecklat nya, representativa tumörmodeller för att studera höggradiga hjärntumörer. Med hjälp av dessa modeller vill vi identifiera tumördrivande mekanismer och att identifiera nya behandlingsstrategier, säger Helena Carén.
Realtidsanalys av ämnesomsättning
Clotilde Wiel får 2,4 miljoner av Lundbergstiftelsen till avancerad forskning på lungcancer. Anslaget ska användas för att köpa ett instrument som i realtid analyserar ämnesomsättningen i celler. Målet är att upptäcka sjukdomen tidigare och skapa effektivare behandling av metastatisk lungcancer. Lungcancer är en av de mest dödliga cancerformerna, mycket på grund av att sjukdomen ofta upptäcks sent när den redan har utvecklat metastaser (dottertumörer). Clotilde Wiel studerar hur cellernas metabolism (ämnesomsättning) hänger ihop med utveckling av lungcancer och metastaser.
– Vi kommer att köpa en Metabolic Seahorse Analyzer. Det är ett instrument som övervakar cellulär metabolism i realtid, alltså de olika kemiska reaktioner som sker inuti cellerna.
Vad kommer det nya instrumentet att betyda för er forskning?
– Vi vill karakterisera hur metabola störningar påverkar lungcancerutveckling och progression, och använda den kunskapen till att hitta nya biomarkörer för tidig upptäckt av lungcancer. Vi vill identifiera metabola drivkrafter för metastaser. Och slutligen försöka avslöja ”svaga punkter” som går att angripa i icke-småcellig lungcancer (NSCLC), säger Clotilde Wiel och fortsätter:
– Med den nya utrustningen kommer vi att kunna kartlägga metabolismen. Vi kommer att se hur cellerna producerar energi från sina näringsämnen, hos tumörceller eller deras omgivande celler, och kunna förstå hur terapier påverkar metabolismen.
Över en miljard genom åren
Totalt fördelar IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse i år 35,6 miljoner kronor till 16 forskingsprojekt i Göteborg och Lund. IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse har sedan den instiftades 1982 stöttat medicinsk forskning med över en miljard kronor. Inom ramen för 2023 års anslag fördelas närmare 36 miljoner kronor på 16 forskningsprojekt, huvudsakligen inom de forskningsområden som stiftelsen främst gagnar; cancer, ortopedi och njursjukdomar. Stiftelsen prioriterar ansökningar som gäller inköp av teknisk forskningsutrustning.
AV: ELIN LINDSTRÖM & JAKOB LUNDBERG
HELA LISTAN – 16 forskningsprojekt får medel
Cancer
Daniel Bojar, Utveckling av en AI-styrd högkapacitetsplattform för cancerglykomik
4 000 000 kr, Göteborgs universitet
Helena Carén, Utrustning för att förstå mekanismerna bakom cancerstamceller
3 800 000 kr, Göteborgs universitet
Sara Ek, Integrering av molekylära, cellulära och kliniska data ökar kunskapen om tumörmikromiljön
750 000 kr, Lunds universitet
Nicholas Leigh, Identifiera progenitorcellerna som möjliggör regenerering av extremiteter
3 000 000 kr, Lunds universitet
Margit Mahlapuu, Nya behandlingsstrategier för levercancer
3 000 000 kr, Göteborgs universitet
Karin Markenroth Bloch, Möjliggörande av ny forskning vid ultra-högfälts MR centrat i Lund
5 000 000 kr, Lunds universitet
Åsa Tivesten, Grundläggande studier för framtida hjärt-kärl-säker behandling av prostatacancer
1 800 000 kr, Göteborgs universitet
Clotilde Wiel, Utrustning för storskalig analys av tumörmetabolism för att främja precisionsterapier mot lungcancer
2 400 000 kr, Göteborgs universitet
Njursjukdomar
Joan Camuñas, Physiological profiling and non-invasive diagnostics of kidney injury/repair using nanoliter assays
1 600 000 kr, Göteborgs universitet
Diana Karpman, Development of an organ-on-a-chip platform for the study of renal diseases
2 000 000 kr, Lunds universitet
Ortopedi
Pernilla Eliasson, Utveckling av ett modernt molekylärbiologiskt laboratorium för avancerad ortopedisk forskning
2 500 000 kr, Göteborg universitet
Jan Kilhamn, Optimerad osteoporosprevention genom digital hälsoteknologi och riktade bentäthetsmätningar
1 400 000 kr, Carlanderska sjukhuset
Roy Tranberg, Utveckling av ett modernt forskningslaboratorium för rörelseanalys
1 400 000 kr, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Övriga
Mats Börjesson, Energi- och näringsbehov på individnivå vid hälsa, sjukdom och idrott
1 900 000 kr, Göteborgs universitet
Åsa Håkansson, Flödescytometri – ett värdefullt verktyg för nya insikter om interaktion mellan värd och mikrobiota
700 000 kr, Lunds universitet
Ellen Tufvesson, Betydelsen av de perifera luftvägarna i olika lungsjukdomar
350 000 kr, Lunds universitet