FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Podcasten Akademiliv är tillbaka, denna gång med fokus på äldres syn. Gäst är Lena Havstam Johansson, specialistsjuksköterska och doktorand. Intervjuar gör kommunikatören Elin Lindström.
- Här kan du lyssan på podden: Podcasten Akademiliv om glaukom (Soundcloud)
Bland sjuttioåringar är det ungefär en av tjugo som har glaukom. I Sverige beräknas omkring 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen, som också kallas grön starr. Glaukom ger i stort sett inga symtom, och kan vara svårt att upptäcka, vilket innebär att många kan ha sjukdomen utan att veta om det.
I podden berättar Lena Havström Johansson om sin forskning, som kommer att resultera i en avhandling i maj 2024.
Arv spelar roll
Det är inte känt vad den bakomliggande orsaken till nervskadan är, men Lena Havstam Johanssons forskning pekar på att det kan finnas ärftliga komponenter.
– Om du har en nära släkting som haft glaukom tycker jag att du borde gå och kontrollera synnerven från det att du fyllt femtio år. Det räcker inte att bara mäta ögontrycket, men det finns idag optiker som är specialiserade på att kontrollera för glaukom, säger Lena Havstam Johansson.
I podden berättar hon bland annat om den synrelaterade livskvaliteten, där hennes forskning visat att den är sämre hos dem som har glaukom. Samtidigt verkar de som har glaukom ha samma generella livskvalitet som alla andra. Hon har också sett att de som har det sämre ställt ekonomiskt är de som har sämst synrelaterad livskvalitet.
Glaukom orsakas av en skada på synnerven som blir allt sämre. Om sjukdomen inte behandlas kan skadan så småningom leda till blindhet. Behandlingen består av ögondroppar som sänker trycket i ögat vilket saktar ned skadeprocessen.
- I avsnittet tipsar vi också om ett annat avsnitt av podden Akademiliv, där Ingmar Skoog berättar om H70-studien, inspelat hösten 2021: 50 år med befolkningsstudien H70 (Soundcloud)
AV: ELIN LINDSTRÖM