DIALOG. Onsdagen 11 oktober kom den nya universitetsledningen till Sahlgrenska akademin för höstens verksamhetsdialog. Dialogen är ett tillfälle att diskutera både aktuella frågor och strategier med företrädarna för studenter, institutioner, Core Facilties samt fakultetsledning.
Fokus för den nya universitetsledningen är att kartlägga och bedöma de många olika initiativ som tagits under tidigare mandatperiod. En del är kopplat till ingångna avtal och allianser. Dialogen ska också ge en samlad bild av vad som pågår och vilka åtaganden som universitetet har gjort. Rektor betonade att den närmsta perioden kommer att innebära prioriteringar, en uppfattning som fick stöd av fakultetens företrädare.
Sahlgrenska akademin hade inför dialogen lyft vissa frågor, bland annat kostnader för bibliotek, kostnader för olika typer av satsningar, samt behov av infrastruktur. Kostnader för media och bibliotek har ökat och fakulteten planerar för ett allmänt akademimöte på detta tema under hösten. Max Petzold, ny ordförande i biblioteksstyrelsen, berättade att fakulteterna kommer få beskriva sina behov och syn på hur biblioteksverksamheten ska se ut framöver, som en del av strategiarbetet 2025 – 2027. Säker lagring av forskningsdata kommer öppnas upp för fler forskare runt årsskiftet. Nästa steg är att sen gå vidare och titta på hur man ska kunna erbjuda långtidslagring.
EBM och studieplatser
Infrastrukturer är en viktig fråga för Sahlgrenska akademin. Fakulteten lyfte fram ombyggnaden av EBM som en viktig möjlighet för att säkerställa att universitetets forskning kan fortsätta att utvecklas samt att ombyggnaden kan ge väsentlig sänkning av universitetets klimatpåverkan. Rektor önskade ytterligare information som underlag inför universitetets strategiarbete.
Från studenternas perspektiv är tillgången till studieplatser en viktig fråga, och därför lyftes planerna när det gäller studieplatser på både kort och lång sikt. Antalet studieplatser har utökats och kommer att öka ytterligare. Nya platser finns tillgängliga i huset Lundberglaboratoriet, och dessutom tillkommer under nästa år platser under Salt och Syra samt på Hälsovetenskapligt centrum (tidigare Geovetarcentrum). Det finns ganska gott om platser men kvaliteten är låg längs korridoren i Medicinarlängan. Dessutom ligger en del av dessa platser undanskymda. Dekan har i samband med möte med Akademiska Hus betonat vikten av att campus Medicinareberget blir en mer levande miljö. Till exempel borde Akademiska Hus arbeta för att studentbostäder byggs och att Medicinareberget görs mer tillgängligt.
AV: KRISTINA JOHANSSON
FOTO: JOHAN WINGBORG