Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Sahlgrenska akademin har haft många goda år som i många fall buffrar för de tuffare ekonomiska tiderna, men det kommer krävas hårt arbete för att få många verksamheters ekonomier i balans. Det är budskapet från ekonomichef Kristina Johansson. (foto: Elin Lindström)

Ökade kostnader för fakulteten nästa år

16 oktober, 2023

EKONOMI. Efter många år av överskott går nu fakulteten mot ökande kostnader, där särskilt hyresökningarna blir kännbara. Även för de verksamheter som har gott om pengar kommer det bli tuffare att hålla ekonomin i balans. Det är budskapet från Sahlgrenska akademins ekonomichef Kristina Johansson inför 2024.

– Jag vill inte bli alltför för alarmistisk i det rådande läget, för jag har ändå tillförsikt om att vi kommer ta oss helskinnade ut på andra sidan. Vi har många goda år bakom oss. Flera av våra verksamheter har ett överskott sedan tidigare som hjälper dem klara av de mer bistra tider vi gått in i nu. Men det går inte att blunda för att vi också har verksamheter kommer få jobba hårt för att hålla sin ekonomi i balans, säger Kristina Johansson.

Utbildningar underproducerar

Först i slutet av november är institutionerna klara med sitt budgetarbete inför nästa år, och baserat på dessa budgetar tas sedan fakultetens budget några veckor senare.

– Då tror jag att man kommer se ett underskott inom utbildning, eftersom vi inte har tillräckligt många studenter som tar sig hela vägen till examen. Det kan innebära att vi blir återbetalningsskyldiga för utbildningsplatser vi redan fått betalt för. På vissa ställen finns kapital som täcker underskottet, men inte överallt, säger Kristina Johansson och fortsätter:

– Flera program klarar sig bra, som läkare, arbetsterapeuter och biomedicinska analytiker, men andra utbildningar har det tuffare.

Inför 2023 har Sahlgrenska akademin en marginal på 15 miljoner innan vi når skuldtaket. Men den marginalen är nog borta inför nästa år, och all eventuell underproduktion 2024 behöver i så fall återbetalas.

Tre av Sahlgrenska akademins institutioner har sedan tidigare överskott inom grundutbildning som underlättar i hanteringen av det nya ekonomiska läget (kliniska vetenskaper, medicin, samt neurovetenskap och fysiologi). De övriga tre institutionerna har ett mindre utbildningskapital, och i något fall är det negativt.

Kristina Johansson. Foto: Elin Lindström.

– De som nu håller på att motverka ett underskott har en tuff tid framför sig, kanske med ökad arbetsbörda för en del. Allt blir dyrare för verksamheterna medan inkomsterna inte ökar i samma omfattning, säger Kristina Johansson.

Lokaler kostar mer

Lokalkostnaderna för Sahlgrenska akademin stiger med uppskattningsvis 16 procent nästa år. En del av detta är en anpassning av hyrorna efter det rådande ekonomiska läget, eftersom hyror per automatik justeras upp i samma takt som konsumentprisindex (KPI).

För att utjämna skillnader mellan verksamheter i lokaler på Medicinareberget och verksamheter som bedrivs i regionens lokaler har fakulteten har en lokalmodell. Modellen innebär att fakulteten står för 57 procent av lokalkostnaderna. För att öka verksamhetens incitament att utnyttja lokaler effektivt kommer kompensationen gradvis att sänkas. Undervisningslokaler betalas dock helt av fakultetsgemensamma medel. I stort sett alla verksamheter ser nu över hur man kan utnyttja lokaler mer effektivt, exempelvis genom att dela rum eller öka användningsgraden av kvadratmetrar på annat sätt.

– När vi tomställer lokaler tillfaller de universitetets gemensamma lokalpool, där Sahlgrenska akademin får stå för en del av kostnaderna. I förlängningen kan lokaler återlämnas till fastighetsägaren och då blir det en reell kostnadsminskning, säger Kristina Johansson.

Många orsaker

I bakgrunden för de ökade lokalkostnaderna finns också de nya lokaler som flera verksamheter flyttade till i samband med bygget av Natrium. Dessa ersättningslokaler subventionerades av Naturvetenskapliga fakulteten när bygget pågick, men innebär nu en högre kostnad än de tidigare lokalerna.

De ökade kostnaderna för lokaler beror också på de avtal om marknadsmässiga hyror som Higab förhandlade fram innan fastighetsbolaget sålde Odontologen och Hälsovetarbacken till Platzer för två år sedan. Avtalet innebar en stegvis uppräkning av hyrorna.

– De berörda institutionerna har planerat för de ökande hyrorna, men de kunde inte förutse det allmänna kostnadsläge som vi befinner oss i nu, och hur det skulle komma att påverka hyrorna, kommenterar Kristina Johansson.

Sahlgrenska akademin delar också kostnader för studentutrymmen med Naturvetenskapliga fakulteten, liksom kostnader för undervisningslokaler på nya Hälsovetenskapligt centrum (HVC, tidigare Geovetarcentrum). I samband med flytten in i HVC överger Sahlgrenska akademin Zoologen, och stora delar av Arbets- och miljömedicin på Medicinaregatan 16.

– Sammantaget har Sahlgrenska akademin ett stort balanserat överskott. Detta kapital kan inte användas för att driva den dagliga verksamheten, men det kan användas för att överbrygga luckor eller för att finansiera satsningar. Därmed kan det stora kapitalet ge oss ett visst rådrum, avslutar Kristina Johansson.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: budget, ekonomi, Sahlgrenska akademins kansli

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor