EKONOMI. Efter många år av överskott går nu fakulteten mot ökande kostnader, där särskilt hyresökningarna blir kännbara. Även för de verksamheter som har gott om pengar kommer det bli tuffare att hålla ekonomin i balans. Det är budskapet från Sahlgrenska akademins ekonomichef Kristina Johansson inför 2024.
– Jag vill inte bli alltför för alarmistisk i det rådande läget, för jag har ändå tillförsikt om att vi kommer ta oss helskinnade ut på andra sidan. Vi har många goda år bakom oss. Flera av våra verksamheter har ett överskott sedan tidigare som hjälper dem klara av de mer bistra tider vi gått in i nu. Men det går inte att blunda för att vi också har verksamheter kommer få jobba hårt för att hålla sin ekonomi i balans, säger Kristina Johansson.
Utbildningar underproducerar
Först i slutet av november är institutionerna klara med sitt budgetarbete inför nästa år, och baserat på dessa budgetar tas sedan fakultetens budget några veckor senare.
– Då tror jag att man kommer se ett underskott inom utbildning, eftersom vi inte har tillräckligt många studenter som tar sig hela vägen till examen. Det kan innebära att vi blir återbetalningsskyldiga för utbildningsplatser vi redan fått betalt för. På vissa ställen finns kapital som täcker underskottet, men inte överallt, säger Kristina Johansson och fortsätter:
– Flera program klarar sig bra, som läkare, arbetsterapeuter och biomedicinska analytiker, men andra utbildningar har det tuffare.
Inför 2023 har Sahlgrenska akademin en marginal på 15 miljoner innan vi når skuldtaket. Men den marginalen är nog borta inför nästa år, och all eventuell underproduktion 2024 behöver i så fall återbetalas.
Tre av Sahlgrenska akademins institutioner har sedan tidigare överskott inom grundutbildning som underlättar i hanteringen av det nya ekonomiska läget (kliniska vetenskaper, medicin, samt neurovetenskap och fysiologi). De övriga tre institutionerna har ett mindre utbildningskapital, och i något fall är det negativt.
– De som nu håller på att motverka ett underskott har en tuff tid framför sig, kanske med ökad arbetsbörda för en del. Allt blir dyrare för verksamheterna medan inkomsterna inte ökar i samma omfattning, säger Kristina Johansson.
Lokaler kostar mer
Lokalkostnaderna för Sahlgrenska akademin stiger med uppskattningsvis 16 procent nästa år. En del av detta är en anpassning av hyrorna efter det rådande ekonomiska läget, eftersom hyror per automatik justeras upp i samma takt som konsumentprisindex (KPI).
För att utjämna skillnader mellan verksamheter i lokaler på Medicinareberget och verksamheter som bedrivs i regionens lokaler har fakulteten har en lokalmodell. Modellen innebär att fakulteten står för 57 procent av lokalkostnaderna. För att öka verksamhetens incitament att utnyttja lokaler effektivt kommer kompensationen gradvis att sänkas. Undervisningslokaler betalas dock helt av fakultetsgemensamma medel. I stort sett alla verksamheter ser nu över hur man kan utnyttja lokaler mer effektivt, exempelvis genom att dela rum eller öka användningsgraden av kvadratmetrar på annat sätt.
– När vi tomställer lokaler tillfaller de universitetets gemensamma lokalpool, där Sahlgrenska akademin får stå för en del av kostnaderna. I förlängningen kan lokaler återlämnas till fastighetsägaren och då blir det en reell kostnadsminskning, säger Kristina Johansson.
Många orsaker
I bakgrunden för de ökade lokalkostnaderna finns också de nya lokaler som flera verksamheter flyttade till i samband med bygget av Natrium. Dessa ersättningslokaler subventionerades av Naturvetenskapliga fakulteten när bygget pågick, men innebär nu en högre kostnad än de tidigare lokalerna.
De ökade kostnaderna för lokaler beror också på de avtal om marknadsmässiga hyror som Higab förhandlade fram innan fastighetsbolaget sålde Odontologen och Hälsovetarbacken till Platzer för två år sedan. Avtalet innebar en stegvis uppräkning av hyrorna.
– De berörda institutionerna har planerat för de ökande hyrorna, men de kunde inte förutse det allmänna kostnadsläge som vi befinner oss i nu, och hur det skulle komma att påverka hyrorna, kommenterar Kristina Johansson.
Sahlgrenska akademin delar också kostnader för studentutrymmen med Naturvetenskapliga fakulteten, liksom kostnader för undervisningslokaler på nya Hälsovetenskapligt centrum (HVC, tidigare Geovetarcentrum). I samband med flytten in i HVC överger Sahlgrenska akademin Zoologen, och stora delar av Arbets- och miljömedicin på Medicinaregatan 16.
– Sammantaget har Sahlgrenska akademin ett stort balanserat överskott. Detta kapital kan inte användas för att driva den dagliga verksamheten, men det kan användas för att överbrygga luckor eller för att finansiera satsningar. Därmed kan det stora kapitalet ge oss ett visst rådrum, avslutar Kristina Johansson.
AV: ELIN LINDSTRÖM