Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kort rapport från hearingen med dekankandidaten Jenny Nyström

9 oktober, 2023

DEKANVAL. Genomströmning, förenade tjänster och studentinflytande. Det var några av de ämnen som togs upp i frågor under hearingen med Jenny Nyström, som föreslås bli Sahlgrenska akademins nästa dekan.

Hearingen inleddes av Per Lindahl, ordförande för den fakultetsgemensamma valberedningen. Han gav en genomgång av hur valberedningens process sett ut, sedan de i början av året fick uppdrag att ta fram en eller flera dekankandidater till det rådgivande valet som nu ska hållas inom kort. Intervjuer med ett 20-tal intressenter och andra berörda parter ligger till grund för den kravprofil som valberedningen tog fram.

Under arbetet utkristalliserades två huvudspår som blev vägledande för valberedningens fortsatta arbete, berättade Per Lindahl.

Per Lindahl, valberedningens ordförande. Foto: Johan Wingborg.

– Dels ekonomin, som riskerar att drastiskt försämras under den kommande mandatperioden. Det ställer stora krav på god kunskap om universitetets förvaltningsmodell och en gedigen erfarenhet av akademiskt ledarskap. Dels efterfrågades ett ledarskap som kan samla fakultetens olika fraktioner, sade Per Lindahl.

Valberedningen är enig i sin bedömning att den av kandidaterna som har bäst förutsättningar att samla och leda akademin är Jenny Nyström.

Jenny Nyström. Foto: Johan Wingborg.

Ser fram emot dialog

Därefter gav Jenny en presentation om sin vision för Sahlgrenska akademin, som hon beskrev som en framstående komplett miljö för utbildning och forskning av högsta kvalitet inom medicin, hälsa och tandvård. Det ska vara en inkluderande miljö, som präglas av öppenhet, kritiskt tänkande och etiskt förhållningssätt. Hon förespråkar inga större förändringar i hur fakulteten är organiserad, men vill förbättra hur vi samarbetar inom fakulteten.

– Vi ska ha ett ansvarsfullt ledarskap och starkt internt lagarbete. Sahlgrenska akademin är vår fakultet, och den blir aldrig bättre än det vi alla bidrar med in i fakulteten. Sahlgrenska akademin ska vara en fakultet där alla vill arbeta och studera, sade Jenny Nyström under sin presentation.

Om hon blir vald till dekan vill hon forma fakultetens framtid i diskussion med prefekter och andra ledare inom akademin, och hon framförde att hon ser fram emot en sådan dialog.

Under sin presentation talade hon bland annat om vikten av att värna den akademiska friheten, att strategiskt arbeta med tydliga karriärvägar redan när en ny medarbetare rekryteras, och att utveckla campus och studiemiljön.

Jenny Nyström lyfte fram att Sahlgrenska akademins forskare är framgångsrika när det gäller att söka externa medel. Genom ökat fokus på EU-bidragen finns möjlighet att öka vår andel även där, sade hon:

– Här är det också viktigt att vi är synliga i den nationella dialogen, eftersom det kan bidra till att infrastruktursatsningar också når Göteborg. Både universitetet och Sahlgrenska akademin måste verkar för ett ökat basanslag så vår forskning inte tappar konkurrenskraft internationellt.

Jenny Nyström. Foto: Johan Wingborg.

Sahlgrenska Life

Åhörare följde hearingen både på plats i salen på Wallenberg konferenscenter, och digitalt via streaming. Frågor ställdes både på plats i rummet och via chatten. Här redogörs bara för några av dessa frågor.

Jovanna Dahlgren, prefekt för Institutionen för kliniska vetenskaper, frågade om Jenny Nyströms inställning till Sahlgrenska Life.

– Det är min inställning att vi på Sahlgrenska akademin tillsammans med Göteborgs universitet ska fullfölja den avsiktsförklaring som tagits, sedan vi tackat nej till Virtartes hyresbud och Västfastigheter tagit över projektet. Vi har investerat mycket tid och pengar, och för mig är det självklart att vi ska fullfölja utredningen. Med det sagt måste vi se hur det nya förslaget ser ut, så att det är på en nivå så att vi kan fortsätta bedriva vår kärnverksamhet forskning och utbildning, svarade Jenny Nyström.

Små institutioner

Peter Lingström, prefekt för Institutionen för odontologi, lyfte de olika förutsättningar som råder för olika institutioner, där de mindre institutionerna kan ha svårt att hävda sig i konkurrensen. Han frågade hur Jenny Nyström vill tillgodose alla institutioners möjlighet att stärka sin forskning.

Jenny Nyström höll med om att förutsättningarna ser olika ut för olika institutioner, och framförde att hon hoppades se ökade synergier och samarbeten mellan olika verksamheter som kan gynna alla.

– Kraften måste komma inifrån. Vi behöver anstränga oss mer för att hitta vägar och synergier och arbeta på ett sätt så alla delar av fakulteten inkluderas och får möjlighet att utvecklas.

Kombinationstjänster i en förändrad vård

Jenny Nyström. Foto: Johan Wingborg.

Karin Ahlberg, prefekt för Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, ställde en fråga om förenade tjänster. Hur ska vi arbeta för förenade tjänster när vården ställs om från akut till nära vård?

Jenny Nyström framförde att hon anser att de förenade tjänsterna är bryggor mellan akademi och sjukvård, viktiga både för vårt samarbete med vården och för vår kliniska relevans:

– Jag hoppas att vi tillsammans med sjukvården kan fortsätta utveckla och expandera våra gemensamma förenade tjänster. Sjukvården har höga besparingskrav, och vi behöver mötas i en förståelse för hur viktiga dessa förenade tjänster är. Vi ser en spännande utveckling där vi nu etablerar samarbetsavtal också med Göteborgs kommun, som jag gärna vill vara med och bidra till, som en vidareutveckling inom personcentrerad vård, sade Jenny Nyström.

Genomströmning

Agneta Ekman, universitetslektor på Sektionen för farmakologi, lyfte fram problemen med genomströmning för utbildningar vid Sahlgrenska akademin. Hur tycker Jenny Nyström vi borde arbeta för att fler studenter ska ta sig igenom hela utbildningen?

Det är en otroligt viktig och svår fråga, sade Jenny Nyström som gav ett utförligt och resonerande svar:

– I år verkar det som att vi når en kritisk punkt för examina som vi inte kunnat leverera. När vår utbildningsproduktion inte faller ut som planerat kan vi komma att  betala tillbaka pengar, vilket kan innebära att underlag för tjänster försvinner. Vi ser att många studenter har det tufft för att de i vissa fall saknar de förkunskaper som de borde ha på pappret. Vårt svar kan inte bli att sänka våra krav, eftersom vi utbildar till yrken som innebär ansvar för andra människor. I stället kan vi stötta studenterna och hjälpa dem. Exempelvis skulle juniora forskare som behöver meritera sig inom utbildning kunna lära studenter bättre studieteknik tidigt i utbildningen. Kanske behöver vi också införa studieförberedande kurser och kunskapsprov för att nå fler studenter.

Studentinflytande

Oscar Bresin, läkarstuderande och ordförande för studentkåren SAKS, bad Jenny Nyström beskriva sin syn på studentinflytande vid fakulteten.

– Vi gör vårt bästa för att ha ett bra studentinflytande, men det är en utmaning för studenter att avsätta den tid som behövs. Det är många möten i olika kommittéer och råd där vi vill ge studenter inflytande men det är svårt att hitta tillräckligt många engagerade studenter. Här har vi sett en förändring de senaste 25 åren, där många studenter idag behöver arbeta parallellt med sina studier för att ha råd att leva i vår stad. Här tycker jag också att vi behöver undersöka vår egen spridning av information, så att viktiga beslut och annan information når studentorganen som den ska, sade Jenny Nyström.

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor