DEKANVAL. Genomströmning, förenade tjänster och studentinflytande. Det var några av de ämnen som togs upp i frågor under hearingen med Jenny Nyström, som föreslås bli Sahlgrenska akademins nästa dekan.
Hearingen inleddes av Per Lindahl, ordförande för den fakultetsgemensamma valberedningen. Han gav en genomgång av hur valberedningens process sett ut, sedan de i början av året fick uppdrag att ta fram en eller flera dekankandidater till det rådgivande valet som nu ska hållas inom kort. Intervjuer med ett 20-tal intressenter och andra berörda parter ligger till grund för den kravprofil som valberedningen tog fram.
Under arbetet utkristalliserades två huvudspår som blev vägledande för valberedningens fortsatta arbete, berättade Per Lindahl.
– Dels ekonomin, som riskerar att drastiskt försämras under den kommande mandatperioden. Det ställer stora krav på god kunskap om universitetets förvaltningsmodell och en gedigen erfarenhet av akademiskt ledarskap. Dels efterfrågades ett ledarskap som kan samla fakultetens olika fraktioner, sade Per Lindahl.
Valberedningen är enig i sin bedömning att den av kandidaterna som har bäst förutsättningar att samla och leda akademin är Jenny Nyström.
Ser fram emot dialog
Därefter gav Jenny en presentation om sin vision för Sahlgrenska akademin, som hon beskrev som en framstående komplett miljö för utbildning och forskning av högsta kvalitet inom medicin, hälsa och tandvård. Det ska vara en inkluderande miljö, som präglas av öppenhet, kritiskt tänkande och etiskt förhållningssätt. Hon förespråkar inga större förändringar i hur fakulteten är organiserad, men vill förbättra hur vi samarbetar inom fakulteten.
– Vi ska ha ett ansvarsfullt ledarskap och starkt internt lagarbete. Sahlgrenska akademin är vår fakultet, och den blir aldrig bättre än det vi alla bidrar med in i fakulteten. Sahlgrenska akademin ska vara en fakultet där alla vill arbeta och studera, sade Jenny Nyström under sin presentation.
Om hon blir vald till dekan vill hon forma fakultetens framtid i diskussion med prefekter och andra ledare inom akademin, och hon framförde att hon ser fram emot en sådan dialog.
Under sin presentation talade hon bland annat om vikten av att värna den akademiska friheten, att strategiskt arbeta med tydliga karriärvägar redan när en ny medarbetare rekryteras, och att utveckla campus och studiemiljön.
Jenny Nyström lyfte fram att Sahlgrenska akademins forskare är framgångsrika när det gäller att söka externa medel. Genom ökat fokus på EU-bidragen finns möjlighet att öka vår andel även där, sade hon:
– Här är det också viktigt att vi är synliga i den nationella dialogen, eftersom det kan bidra till att infrastruktursatsningar också når Göteborg. Både universitetet och Sahlgrenska akademin måste verkar för ett ökat basanslag så vår forskning inte tappar konkurrenskraft internationellt.
Sahlgrenska Life
Åhörare följde hearingen både på plats i salen på Wallenberg konferenscenter, och digitalt via streaming. Frågor ställdes både på plats i rummet och via chatten. Här redogörs bara för några av dessa frågor.
Jovanna Dahlgren, prefekt för Institutionen för kliniska vetenskaper, frågade om Jenny Nyströms inställning till Sahlgrenska Life.
– Det är min inställning att vi på Sahlgrenska akademin tillsammans med Göteborgs universitet ska fullfölja den avsiktsförklaring som tagits, sedan vi tackat nej till Virtartes hyresbud och Västfastigheter tagit över projektet. Vi har investerat mycket tid och pengar, och för mig är det självklart att vi ska fullfölja utredningen. Med det sagt måste vi se hur det nya förslaget ser ut, så att det är på en nivå så att vi kan fortsätta bedriva vår kärnverksamhet forskning och utbildning, svarade Jenny Nyström.
Små institutioner
Peter Lingström, prefekt för Institutionen för odontologi, lyfte de olika förutsättningar som råder för olika institutioner, där de mindre institutionerna kan ha svårt att hävda sig i konkurrensen. Han frågade hur Jenny Nyström vill tillgodose alla institutioners möjlighet att stärka sin forskning.
Jenny Nyström höll med om att förutsättningarna ser olika ut för olika institutioner, och framförde att hon hoppades se ökade synergier och samarbeten mellan olika verksamheter som kan gynna alla.
– Kraften måste komma inifrån. Vi behöver anstränga oss mer för att hitta vägar och synergier och arbeta på ett sätt så alla delar av fakulteten inkluderas och får möjlighet att utvecklas.
Kombinationstjänster i en förändrad vård
Karin Ahlberg, prefekt för Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, ställde en fråga om förenade tjänster. Hur ska vi arbeta för förenade tjänster när vården ställs om från akut till nära vård?
Jenny Nyström framförde att hon anser att de förenade tjänsterna är bryggor mellan akademi och sjukvård, viktiga både för vårt samarbete med vården och för vår kliniska relevans:
– Jag hoppas att vi tillsammans med sjukvården kan fortsätta utveckla och expandera våra gemensamma förenade tjänster. Sjukvården har höga besparingskrav, och vi behöver mötas i en förståelse för hur viktiga dessa förenade tjänster är. Vi ser en spännande utveckling där vi nu etablerar samarbetsavtal också med Göteborgs kommun, som jag gärna vill vara med och bidra till, som en vidareutveckling inom personcentrerad vård, sade Jenny Nyström.
Genomströmning
Agneta Ekman, universitetslektor på Sektionen för farmakologi, lyfte fram problemen med genomströmning för utbildningar vid Sahlgrenska akademin. Hur tycker Jenny Nyström vi borde arbeta för att fler studenter ska ta sig igenom hela utbildningen?
Det är en otroligt viktig och svår fråga, sade Jenny Nyström som gav ett utförligt och resonerande svar:
– I år verkar det som att vi når en kritisk punkt för examina som vi inte kunnat leverera. När vår utbildningsproduktion inte faller ut som planerat kan vi komma att betala tillbaka pengar, vilket kan innebära att underlag för tjänster försvinner. Vi ser att många studenter har det tufft för att de i vissa fall saknar de förkunskaper som de borde ha på pappret. Vårt svar kan inte bli att sänka våra krav, eftersom vi utbildar till yrken som innebär ansvar för andra människor. I stället kan vi stötta studenterna och hjälpa dem. Exempelvis skulle juniora forskare som behöver meritera sig inom utbildning kunna lära studenter bättre studieteknik tidigt i utbildningen. Kanske behöver vi också införa studieförberedande kurser och kunskapsprov för att nå fler studenter.
Studentinflytande
Oscar Bresin, läkarstuderande och ordförande för studentkåren SAKS, bad Jenny Nyström beskriva sin syn på studentinflytande vid fakulteten.
– Vi gör vårt bästa för att ha ett bra studentinflytande, men det är en utmaning för studenter att avsätta den tid som behövs. Det är många möten i olika kommittéer och råd där vi vill ge studenter inflytande men det är svårt att hitta tillräckligt många engagerade studenter. Här har vi sett en förändring de senaste 25 åren, där många studenter idag behöver arbeta parallellt med sina studier för att ha råd att leva i vår stad. Här tycker jag också att vi behöver undersöka vår egen spridning av information, så att viktiga beslut och annan information når studentorganen som den ska, sade Jenny Nyström.
AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG