Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Louise Grahnemo, Mattais Lorentzon, Claes Ohlsson och Klara Sjögren. Foto: Elin Lindström.

Stor EU-satsning på betydelsen av tarmens bakterieflora vid benskörhet

9 oktober, 2023

BIDRAG. Den framgångsrika forskarmiljön Sahlgrenska Osteoporosis Centre vid Göteborgs universitet tar nu sikte mot mer effektiv probiotika. De kommande fem åren investerar EU närmare 30 miljoner kronor i denna forskning genom ett ERC Advanced Grant.

Projektet ska identifiera bakterier som finns hos friska personer men som personer med osteoporos saknar, och undersöka vilka av dessa bakterier som kan bli en ny probiotisk behandling mot osteoporos.

Huvudsökande för det nya anslaget från det europeiska forskningsrådet är professor Claes Ohlsson, men de 30 forskningsmiljonerna kommer gynna hela den produktiva forskningsmiljön som arbetar med osteoporos på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Claes Ohlsson

– Vi har enastående möjligheter att bedriva den translationella forskning som krävs. Här finns hela bredden, från experimentell till klinisk forskning, och dessutom har vi tillgång till flera stora och väl karakteriserade populationsbaserade kohorter, säger Claes Ohlsson, professor i hormonell reglering av benmetabolism och tillväxt vid Institutionen för medicin.

OSTEOPOROS
Benskörhet, eller osteoporos, innebär att skelettet blir poröst och försvagas, så att benen kan brytas redan vid låg belastning, exempelvis vid ett fall från stående. Andelen i befolkningen med osteoporos ökar med åldern. Bland kvinnor över 80 år utvecklar mer än hälften osteoporos.

Hela forskningskedjan

Forskarna inom osteoporosforskning vid Göteborgs universitet var först i världen med att visa att tarmens bakterier kan påverka skelettet. De har också utvecklat en probiotisk behandling som skyddar skelettet mot åldersberoende benförlust hos kvinnor, men dess effekt är begränsad och kan därför bara fungera i förebyggande syfte.

Mattias Lorentzon

– Vi har de kliniska kohorter som behövs för att hitta kandidatbakterier som ska ingå i framtida probiotika, som är mer potent mot osteoporos och som kan ges som en behandling och inte bara för att förebygga sjukdomen. Projektet har unik tillgång till hela kedjan för att både studera mekanismer i möss och betydelsen av tarmens bakterieflora i människa, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik.

Nordiskt samarbete

Förutom den väl karakteriserade kohorten för osteoporosforskning som samlats in i Göteborg har forskarna tillgång till större kohorter i andra nordiska länder. Tillsammans med en nyrekryterad postdoktor blir det forskaren Louise Grahnemos uppgift att se till att de olika forskningsdatabaserna använder en samstämmig klassificering för tarmfloran så att data kan sammanföras i studien.

Louise Grahnemo

– Det är en utmaning att de olika forskningskohorterna har olika taxonomi, men när vi nått en bättre samstämmighet kan vi genomföra metaanalyser med bättre statistisk power, vilket kommer leda till att vi kan identifiera tidigare okända hälsobringande bakterier som kan undersökas och utvecklas till ny probiotika, säger Louise Grahnemo.

Preliminära studier från gruppen tyder på att vissa specifika anaeroba bakterier, som frodas i miljöer utan syre, kan ha god effekt mot benskörhet. Dessa bakterier är dock mycket svåra att odla, vilket blir en annan utmaning för projektet.

Undersökning av studiepatient utförs bland annat med DXA (Dual energy X-ray Absorptiometry), en lågstrålande röntgenundersökning som ger värdefull information om skelettet och kroppsammansättningen. Akademilivs redaktör agerar studiepatient på bilden.

Från mus till människa

Forskarmiljön, Sahlgrenska Osteoporosis Centre, innefattar också Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal. Under ledning av professor Mattias Lorentzon har forskarna här med stor noggrannhet karakteriserat cirka 3000 äldre kvinnor. För många år sedan, när dessa forskningspersoner undersöktes, lämnade de också avföringsprov, vilket gör det möjligt att i efterhand undersöka tarmfloran hos dem som senare utvecklade osteoporos.

Klara Sjögren

– När vi hittat bakterier som kan vara av intresse i de stora kohorterna kommer vi att testa om de skyddar skelettet hos möss. Några sådana bakterier har vi redan identifierat och vi studerar nu de underliggande mekanismerna, säger Klara Sjögren, docent i molekylär medicin och ansvarig för den experimentella delen av projektet.

Forskarmiljön har tillgång till instrument, tekniker och annan infrastruktur som ger kapacitet att förstå de mekanismer som genom bakteriernas påverkan motverkar skört skelett.

– Vår vision för framtiden är uppnå precisionsmedicin, där enskilda personer ska kunna få just de hälsofrämjande bakterier som fungerar bäst för just dem och deras bentäthet. Vi har en lång väg kvar att uppnå det målet, men jag tror det skulle kunna fungera, säger Claes Ohlsson.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ERC Advanced Grant, institutionen för medicin, osteoporos, probiotika, Sahlgrenska Osteoporosis Centre, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, translationell forskning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor