FORSKARUTBILDNING. För första gången ges nu till våren en valbar forskarutbildningskurs om artificiell intelligens på Sahlgrenska akademin. Kursen lär dig hur AI implementeras i sjukvården. Den förbereder nästa generation forskare att bli ledare i en AI-förstärkt framtid.
- Sök senast den 21 oktober, i kurskatalogen Fubas: https://fubasextern.gu.se/fubasextern/info?kurs=SK00037
Kursen har varit på gång länge inom Sahlgrenska akademin. Behovet av kursen sattes på sin spets efter lanseringen av ChatGPT, som både innebar ett tekniskt språng framåt och gjorde smart AI betydligt mer tillgänglig.
– AI kommer fortsätta att revolutionera våra arbetssätt och även vår förståelse av oss själva i hälsa och sjukdom. Det är därför avgörande för Sahlgrenska akademins doktorandutbildning förbereder nästa generation forskare att vara ledare, med en fast grund i metoderna och förståelsen för de möjligheter som AI möjliggör idag och imorgon, säger Kristian Samuelsson, professor i ortopedisk kirurgi, som tagit initiativ till kursen och samordnar arbetet med den.
Alla är välkomna att söka
Kursen har särskilt tagits fram för att doktorander inom medicin, men alla doktorander är välkomna att söka kursen. Inga särskilda projekt bör vara startade för att kursen ska passa. Tanken är att kursen ska vara till för de som är intresserade av AI som nu funderar på hur de skulle kunna utnyttja AI i sitt arbete eller kommande projekt.
– Kursen introducerar grunderna bakom AI under de två första dagarna för att senare lägga vikt vid olika typer av projekt och hur tekniken implementeras. Inga förkunskapskrav om varken tekniken bakom AI eller programmering kommer förväntas eller behövas för att följa kursen på ett givande sätt.
Ett brett samarbete
Mest utmanande med kursen är förmodligen dess bredd, konstaterar Kristian Samuelsson:
– Vi har föreläsare från GU, Chalmers, VGR, Hallands Region och industrin. Vi tror att denna aspekt även är det som kommer vara den roligast! En väldigt lärorik del kommer att bli hemuppgifterna där doktoranderna testar att använda AI för att inspirera till att inkludera detta i nuvarande arbete och framtida projekt.
Bakom kursen står också Robert Feldt (professor inom datavetenskap på Chalmers), Eric Hamrin Senorski (docent i fysioterapi), Justin Schneiderman (universitetslektor och rådgivare inom AI-frågor till fakulteten) och Linn Söderholm (student Chalmers). Samtliga kursansvariga är involverade i flera interdisciplinära forskningsprojekt. Dekan Agneta Holmäng har stöttat och underlättat gruppens arbete med kursen.
– Vi kommer alla samarbeta för att möjliggöra att kursen blir så bra som möjligt samtidigt som vi är ödmjuka inför att det kommer vara svårt att få till en perfekt kurs vid första omgången. Vi kommer vara lyhörda för hur vi kan förbättra redan nu till kommande omgångar, säger Kristian Samuelsson.
AV: ELIN LINDSTRÖM