Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
På bilden: Annika Thorsell (doktor i neurokemi, Proteomics core facility, BioMS node manager Clinical Proteomics), Per Hedenström (överläkare, docent i medicinsk gastroenterologi och hepatologi , Sektionen för Gastroenterologi och Hepatologi), Amelie Toft Morén (ST-läkare och doktorand Onkologiska kliniken och Enheten för Klinisk Cancerepidemiologi), Lisen Heden (specialistsjuksköterska i onkologi, BäckencancerRehabiliteringen), Karin Bergmark (universitetssjukhusöverläkare, docent, Onkologiska kliniken, enheterna för Gynekologisk Onkologi och BäckencancerRehabiliteringen), Sravani Devarakonda (molekylärbiolog och doktor i cancer och onkologi, Enheten för Klinisk Cancerepidemiologi), samt Cecilia Bull (forskare och docent i cell- och molekylärbiologi, Enheten för Klinisk Cancerepidemiologi).

Låggradig inflammation i tarmen lång tid efter strålbehandling

28 september, 2023

NY STUDIE. Patienter som genomgått strålbehandling mot bäckenet kan som bieffekt drabbas av en låggradig kronisk tarminflammation som bieffekt. Tjugo år efter behandlingen kan inflammationen fortfarande pågå. Det visar forskare vid Göteborgs universitet i en studie.

Strålbehandling är ofta nödvändig för att bota eller bromsa en cancer. Även om dagens strålbehandlingar har hög precision påverkas ändå frisk vävnad i eller kring strålfältet. Denna studie pekar mot en tidigare okänd bieffekt av strålbehandling mot den nedre delen av buken.

Normalt skyddas tjocktarmens slemhinna från kontakt med bakterier i avföringen genom en tunn slemliknande barriär som kallas mukus. I den aktuella studien har forskare vid Göteborgs universitet kunnat visa att strålbehandling mot bäckenområdet påverkar detta tunna slemlager, så att bakterier kommer i kontakt med celler i tarmens yta. Detta skulle kunna vara en orsak till den låggradiga inflammation som forskarna också fann i tarmar som utsatts för strålbehandlingen flera år tidigare.

Sravani Devarakonda

– Det kan vara svårt att upptäcka låggradig inflammation. Detta är första gången forskare med stor säkerhet kunnat visa att det pågår en sådan hos canceröverlevare, långt efter avslutad strålbehandling mot bäckenet. Vi såg tecken på låggradig inflammation så sent som tjugo år efter strålbehandling, säger Sravani Devarakonda, forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som är studiens försteförfattare.

Studien har genomförts i ett brett samarbete mellan kliniska och basvetenskapliga forskare vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Resultaten från studien publiceras i tidskriften eBioMedicine.

Vanliga tarmproblem

Bland dem som fått strålbehandling för cancer i exempelvis livmoderhals, prostata eller ändtarm är det vanligt att uppleva symtom från tarmen, många år efter avslutad behandling. Allvarlighetsgraden varierar, från trängningar, där det känns som om man behöver gå på toaletten fast så inte är fallet, till väldigt frekventa diarréer, upp till femton gånger eller mer per dag.

Studien baseras på prover från 28 personer, varav 24 canceröverlevare. Fyra av studiepersonerna hade inte fått strålbehandling och fungerade som kontrollgrupp. För den studieperson där det hade gått kortast tid sedan strålbehandlingen hade det gått två år, och som längst hade det alltså gått tjugo år sedan strålbehandlingen avslutades. Medianen var fem år mellan avslutad strålbehandling och tarmbiopsi.

Cecilia Bull

– Bland våra studiepersoner fanns både patienter som fått traditionell strålbehandling och de som fått den form av strålbehandling som är mer målfokuserad, så kallad IMRT. Vi ser en låggradig inflammation i båda dessa patientgrupper. Skadan på omgivande vävnad kan begränsas av IMRT, men det sker ändå långvariga inflammatoriska förändringar, säger Cecilia Bull, som är docent vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och som lett forskningssamarbetet bakom den aktuella studien.

Stärker tarmens motståndskraft

Nästa steg för forskarna är att ta reda på om denna låggradiga inflammation efter strålbehandling orsakar några av de tarmsymtom som ofta ses hos dessa canceröverlevare, och i så fall vilka symtom som beror på inflammationen.

Redan nu pågår forskning om hur tarmens resistens mot strålbehandling kan stärkas, så att långvariga symtom som påverkar livskvaliteten kan lindras eller kanske helt förhindras. I en omfattande studie testar forskarna att stärka den skyddande slembarriären genom att tillföra extra kostfiber till kosten innan strålbehandlingen påbörjas, där över 300 patienter ingår.

Studien (FIDURA, dietary Fiber Intake DUring pelvic RAdiotherapy) är en randomiserad, placebokontrollerad studie med syftet att ta fram kunskap som kan användas under strålbehandling mot bäckenet för att bevara tarmhälsan. Studien är en del av Rebecca Ahlins doktorandprojekt, med Maria Hedelin som huvudhandledare. I studien har patienterna randomiserats till kapslar med eller utan fibertillskott som de börjar äta en kort tid innan själva strålbehandlingen och fram till en månad efter. De får även kostråd för att öka fiberintaget och registrerar i en mobilapp och enkäter vad de äter och ger svar om sin tarmhälsa. Studien omfattar också blod- och avföringsprov. Sista uppföljningen görs ett år efter avslutad strålbehandling.

– Vi vet sedan tidigare att kostfiber kan stärka slemskyddet i tarmen. Fynden i den studie vi nu publicerat, Biopsies in cancerSURVivors eller förkortat BIOSURV, gör att vi tror att FIDURA har goda chanser att göra skillnad, säger Cecilia Bull.

Många forskare har bidragit

Den studie som nu publicerats hade inte kunnat genomföras utan de bidrag som gjorts av forskare och vårdpersonal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den krävde också samarbeten mellan både kliniska och grundvetenskapliga forskare med expertkunskaper inom onkologi, magtarmsjukdomar och mukusbiologi. Viktiga bidrag gjordes också av Sahlgrenska akademins Proteomics Core Facility.

Gunnar Steineck. Foto: Magnus Gotander. Läs gärna minnesordet på Institutionen för kliniska vetenskapers webbplats: https://www.gu.se/nyheter/lakare-professor-och-forskare-gunnar-steineck-har-avlidit

Idén att titta på långvariga förändringar i tarmväggen efter strålbehandling genom en biopsistudie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset väcktes av Gunnar Steineck, läkare inom onkologi och professor inom epidemiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tillsammans med Karin Bergmark, universitetssjukhusöverläkare, gynekologisk onkolog och docent inom onkologi. Karin Bergmark har byggt upp Enheten för Bäckencancerrehabilitering, en mottagning för främst kvinnor som fått seneffekter efter bäckenbestrålning på grund av cancer.

– Tillsammans med Gunnar har jag under årtionden arbetat med frågeformulär till canceröverlevarna som kartlagt deras upplevda problem från tarmen efter att de fått strålbehandling, säger Karin Bergmark.

Senare i karriären intresserade Gunnar Steineck sig mycket för vilka patologiska processer som ligger bakom de långvariga tarmbesvären, ett område där kunskapen är mycket begränsad.  Han gick bort i mitten av sommaren, men han hann uppleva studiens resultat.

– Som onkolog lade Gunnar märke till de tydliga problem som patienterna hade från tarmen efter strålbehandling. Gunnar var entusiastisk inför samarbetet med basvetenskapliga forskare, som skulle kunna ge mer mekanistiska svar och förhoppningsvis leda till att problemen kunde förebyggas, berättar Cecilia Bull.

Titel: Low-grade intestinal inflammation two decades after pelvic radiotherapy; https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2023.104691

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Cancerforskning, institutionen för kliniska vetenskaper, mukus, Ny studie, onkologi, strålbehandling, tidskriften EBioMedicine, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor