Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Bild från katastrofövningen LIV19, som genomfördes 2019. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Centrum för katastrofmedicin inrättat vid Göteborgs universitet

30 augusti, 2023

SAMVERKAN. Göteborgs universitet har inrättat en ny centrumbildning – Centrum för katastrofmedicin. Detta känns extra angeläget i dessa tider när hotet mot Sverige ökar, och det finns ett fullt utvecklat krig inte långt från landets gränser.

Institutionen för kliniska vetenskaper har sedan 2019 varit värd för ett kunskapscentrum i katastrofmedicin (KcKm V). Fram till april 2022 hade detta kunskapscentrum ett ramavtal med Socialstyrelsen för forsknings- och utvecklingsprojekt inom katastrofmedicinsk traumatologi.

Det nya centrumet blir nu ett kunskapscentrum på uppdrag av Socialstyrelsen inom forskning och utvecklingsarbete kring katastrofmedicin med inriktning totalförsvar. Den nuvarande verksamhetsperioden sträcker sig fram till sommaren år 2029.

– Målet är att fortsätta den redan befintliga verksamheten, som omfattar forskning, utveckling och utbildning inom katastrofmedicin, allt inom ramarna för den nya organisationsformen, säger Yohan Robinson, docent, traumakirurg och föreståndare för centrumbildningen.

Centrumbildningen omfattar dels Sahlgrenska akademin, där flera institutioner deltar i verksamheten, dels den Samhällsvetenskapliga fakulteten, där Institutionen för globala studier medverkar.

Katastrof- och militärmedicin

Yohan Robinson har hunnit med mycket på sin karriärsstege sedan han tog sin läkarexamen i Berlin. Kontakt med Sverige fick han som Erasmus student på Karolinska Institutet 2000. Hans avhandling 2005 handlade om hur de röda blodkropparnas åldras hos manliga idrottare. I samband med detta utvecklade han även en indirekt EPO-dopningstest. Han rekryterades till Uppsala universitet och fick en docentur där. Har hunnit med både en MBA inom internationell hälso- och sjukvårdsmanagement och en europeisk master inom katastrofmedicin (EMDM), men listan är egentligen mycket längre.

Yohan Robinson, docent, traumakirurg och föreståndare för den nya centrumbildningen
Foto: Yohan Robinson

– Tjänstgöringen som traumakirurg inom Försvarsmakten, både i Afghanistan och Mali, gav mig sedan ett ytterligare perspektiv på katastrofmedicin, speciellt när det gäller krigsskador, säkerhetsaspekter, logistik, och etiska utmaningar. Den erfarenheten kunde jag ta med mig in i den katastrofmedicinska utvecklingen, säger Yohan Robinson.

Forskningen mår bäst av lagarbete

Yohan jobbar idag som Försvarsmaktens medicinska forskningsledare och är chef för tio medicinska experter och handläggare vid Försvarsmedicincentrum (FörmedC) i Göteborg.

– Jag ser forskningen som lagarbete. Det är sällan som en enda forskare löser uppgiften, på egen hand. Det är tillsammans som man blir klokast. Jag uppskattar forskningsprojekt, där forskare från flera discipliner och vetenskapliga traditioner skapar ny kunskap tillsammans. Det skapar en fantastisk flow-känsla.

Yohan gillar att jobba i stora nätverk, och har kunnat bevisa den förmågan genom att etablera Socialstyrelsens första kunskapscentrum inom katastrofmedicin i Göteborg. Nu har centrumet blivit ett universitetsövergripande centrum för katastrofmedicin.

Figur 3, sidan 26 i Rapporten – Civilt skadepanorama i krig; Schematisk regional fördelning av kroppsskador hos vuxna och barn. Klicka för att förstora bilden.
Foto: Yohan Robinson

Många armskador bland civila vid krig

– Vi har redan lämnat vår första rapport till Socialstyrelsen – Civilt skadepanorama i krig, det är ett kunskapsunderlag över vilka skador som drabbar civilbefolkningen i krig, säger Yohan Robinson.

Den dagsfärska rapporten är en systematisk litteraturgenomgång och sammanställer det tillgängliga vetenskapliga kunskapsunderlaget inom området under de senaste 50 åren.

Rapporten visar att civila framför allt drabbas av skador på armarna, följt av skallskador, skador på bröstkorg och ben, brännskador står för 16 procent, sedan kommer buk- och bäckenskador och ryggradsskador på fyra procent. 25 procent av alla skadade var barn och deras skador var snarlika vuxnas i sin fördelning.

– Uppgifter om skadepanorama är viktigt för beredskapsplaneringen för såväl den civila som den militära sjukvården i totalförsvaret. Vi blev faktiskt förvånade över att skadepanoramat har varit så konstant de senaste 50 åren, trots många nya vapensystemen, säger Yohan.

Socialstyrelsen är sektorsansvarig beredskapsmyndighet för hälso- och sjukvården, och har regeringens uppdrag att ta fram nyckeltalsberäkningar och dimensionerande målbilder utifrån nyckeltalsberäkningarna för hälso- och sjukvårdens planering för civilt försvar.

Möjliggör ett starkare försvar

Även om skadebilden varit förhållandevis konstant, så har synen på hur sjukvården ska ledas och organiseras i höjd beredskap och krig förändrats genom åren. Sveriges säkerhetspolitiska läge har lett till bedömningen att ett väpnat angrepp på svenskt territorium är mer sannolikt nu än för tio år sedan. Därför har riksdag och regeringen beslutat att öka samhällets motståndskraft genom satsningar på ett starkare försvar. Detta inkluderar en ökad katastrofmedicinsk förmåga och en förmåga att ta emot Försvarsmaktens och allierade nationernas skadade.

Sveriges katastrofmedicinska omhändertagandeförmåga i krig ökar när personalen har en hög kunskapsnivå om; Försvarsmaktens sjukvårdskedja, Natos försvarsmedicinska doktrin, värdlandsstöd och Sveriges civilförsvar. Här ingår kunskap om folkrätt och militärmedicinsk etik, sjukvårdsledning, samt kunskap om behandling av skadade vid kemisk, biologisk, och radionukleär krigföring.

– Med det nya centrumet har katastrofmedicin fått en tydlig prioritering vid Göteborgs universitet. Jag hoppas att vi kommer att kunna bidra till både grundutbildning, vidareutbildning och forskarutbildning inom ämnet. Intresset för ämnet är stort bland studenter och forskare. Gemensamt kommer vi att skapa förutsättningar för ett Sverige som är förberedd för att kunna hantera alla typer av katastrofer – ”all-hazards”. Det är så roligt att kunna vara med på den resan.

AV: SUSANNE LJ WESTERGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Centrum för katastrofmedicin, centrumbildning, försvar, institutionen för kliniska vetenskaper, katastrofmedicin, katastrofövning, krigsskador

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor