KRÖNIKA. Agneta Holmäng blickar framåt mot en termin som kommer bli händelserik, och som också blir hennes sista som dekan för Sahlgrenska akademin.
Jag vill inleda med att önska dig varmt välkommen tillbaka till arbetet på Sahlgrenska akademin! Jag hoppas att du kunnat njuta av din sommar, även om den avslutades i regnigaste laget, och att du fått nya krafter inför terminen.
Arbetet har känts mycket meningsfullt
Jag är nu inne på mitt sjätte år som dekan för Sahlgrenska akademin. Jag har sett det som ett stort och hedrande privilegium att ha haft detta uppdrag under denna tid. Arbetet har känts mycket meningsfullt och varit oupphörligt roligt. Tack vare utmärkta pro- och vicedekaner, en konstruktiv och engagerad styrelse, ett kompetent prefektråd och ett välfungerande kansli, tycker jag också att det i många avseenden varit en period av betydande framgångar för fakulteten.
Vi har sjösatt en ny läkarutbildning och det har även skett viktiga reformer inom andra utbildningsprogram, vi har haft ett påtagligt uppsving i fakultetens fundraising, samt även etablerat värdefull samverkan med AstraZeneca och GoCo-projektet, ALF-utvärderingen av den kliniska forskningen var ånyo en stor framgång, och under perioden har många enskilda forskargrupper gjort viktiga upptäckter. Från mitt perspektiv framstår de gångna åren också som en tid utan mer uppslitande konflikter inom fakulteten, där olika verksamheter samverkat på ett pragmatiskt och konstruktivt sätt.
Sex år är en ganska lagom tid för denna typ av uppdrag
Den normala mandattiden för en dekan är sex år, där det tidigare getts möjlighet till förlängning under ytterligare tre år. Jag hade meddelat valberedningen att jag stod till förfogande för den händelse att man önskade en sådan förlängning, vilket är skälet till att det i våras meddelades att jag kandiderade. Eftersom det nu framgått att valberedningen denna gång inte tänkt sig en förenklad valprocedur, och har identifierat alternativa kandidater för uppdraget, tycker jag dock att det är lämpligt att sittande dekan avböjer omval. Sex år är en ganska lagom tid för denna typ av uppdrag.
Beredningsgruppen fortsätter nu sitt arbete. Alla medarbetare kommer att bjudas in till en hearing med kandidaterna den 6 oktober, där jag hoppas du tar möjligheten att ställa frågor. Jag har stort förtroende för att processen kommer förlöpa väl, och att vi kommer se en bra ny dekan som tillträder efter årsskiftet.
Ökade hyreskostnader riskerar urholka medel
Även om detta blir min sista termin som dekan planerar jag inte att sitta på händerna. Det finns många frågor som behöver uppmärksammas och arbetas med. Vi befinner oss fortsatt i ett osäkert ekonomiskt läge, där ökade hyreskostnader riskerar urholka medel som egentligen borde gå till forskning och undervisning. Det är här angeläget, att både vi och den kommande fakultetsledningen, agerar med gott omdöme och klokskap i denna fråga samt försöker hitta kostnadseffektiva lösningar.
I rektors ledningsråd kommer jag fortsätta lyfta fram Sahlgrenska akademins intressen på ett konstruktivt sätt. Jag ser fram emot att samverka med vår nytillträdda rektor för universitetets bästa. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har också fått en ny sjukhusdirektör – Boubou Hallberg – som jag också ser fram mot att arbeta med.
Vi hoppas naturligtvis att detta möte ska lämna avtryck i forskningspropositionen
För någon vecka sedan ingick jag i en delegation från Göteborgs universitet, Chalmers och näringslivet i vår region som uppvaktade Utbildningsdepartementet i Stockholm. Initiativet kom från Chalmers avgående rektor, Stefan Bengtsson, och mig själv. Vårt besök utgick från utbildningsminister Mats Perssons övergripande mål att lyfta Sverige som forskningsnation bland annat genom att stimulera forskningens nyttiggörande och samverkan med näringslivet. Under mötet beskrev vi hur vi samarbetar över gränserna i Göteborg, bland annat genom det hundratal forskarinitierade projekt som drivs i samverkan mellan Sahlgrenska Akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers. Vi hoppas naturligtvis att detta möte ska lämna avtryck i forskningspropositionen, exempelvis i form av ett riktat tvärgående basanslag mellan lärosätena. I uppvaktningen deltog också vår nya rektor Malin Broberg, Chalmers tillträdande rektor Martin Nilsson Jacobi, och Carl Bennet som representant för näringslivet. Besöket utföll väl och utbildningsministern var mycket intresserad av vad som händer i Göteborg, hur vi samverkar inom området medicin och teknik och vårt förslag på satsning inför den kommande forskningsproppen.
Ett viktigt fokus för mig nu under hösten är också att vitalisera de kollegiala diskussionerna, som tyvärr kom av sig i samband med pandemin. Jag hoppas du har möjlighet att komma till det Akademimöte som vi planerar hålla tisdag 10 oktober över lunchen (12:00-13:00) i hörsal Arvid Carlsson. Ämnet denna gång är karriärvägar och tillväxten av forskare.
Allt gott!
Agneta Holmäng