CAMPUS MEDICINAREBERGET. Efter mer än fyra års byggnation står Natrium nu klart och inflyttning har startat. Just nu pågår ett intensivt arbete. Det första som behöver göras är att få utbildningslokalerna utrustade inför terminsstarten den 28 augusti.
– Efter många års planering samlas vi i ett helt fantastiskt hus där vi gemensamt kan utveckla vår verksamhet under många år framåt, säger Göran Hilmersson, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten.
Han fortsätter:
– Vi har haft ett konstruktivt samarbete med Akademiska Hus och Skanska genom processen och många medarbetare har visat ett stort engagemang både i byggprojektet och i Natriums verksamhetsprojekt.
Projektet startade 2016 då dåvarande rektor tog beslut om genomförande efter önskemål från fakulteten. Ambitionen var att skapa bästa tänkbara förutsättningar för naturvetenskaplig utbildning och forskning i framtiden och lösningen bestod av att bygga ett helt nytt hus. Ingen av de tidigare byggnaderna hade kunnat samla så stora delar av fakulteten för att möjliggöra viktiga synergier, dessutom hade byggnadernas skick inneburit större renoveringar i en nära framtid.
– Att vi får flytta samman fler av våra verksamheter på Medicinareberget betyder mycket. Det finns en enorm potential först och främst genom samverkan mellan olika grenar av naturvetenskaplig forskning, men också med den medicinska forskningen. Mänskligheten står inför en rad utmaningar. Vi vill bidra till lösningarna och vi behöver göra det tillsammans med andra, säger Göran Hilmersson.
Nya kollegor
Eric Hanse, vicedekan med ansvar för Sahlgrenska akademins lokaler och infrastruktur ser också fram emot ett ökat samarbete:
– Vi välkomnar de nya kollegorna och studenterna från Naturvetenskapliga fakulteten till Medicinareberget. När vi blir fler på campus blir det enklare att hitta synergier av olika slag. Ett aktuellt exempel är det gemensamma projekt som syftar till att skapa fler studieplatser i källarplanet under MedKemi-huset nära Natrium.
Källarprojektet är ett resultat av diskussionerna i campusrådet för Medicinareberget. Där träffas de båda fakulteterna, GU Fastighet och hållbar utveckling, Akademiska Hus, Biomedicinska biblioteket och Campusservice och diskuterar gemensamma frågor och utveckling av miljön på campus. Projektet är en satsning som har blivit möjlig tack vare den ökade närheten mellan fakulteterna som Natrium medför. De nya studentmiljöerna blir öppna för alla studenter och finansieras av båda fakulteterna gemensamt.
Inget vanligt hus
Natrium är ett teknikintensivt hus med avancerade och specialiserade labbmiljöer, undervisningslokaler och kontor. Lokalerna får en flexibel utformning för att de ska kunna modifieras för att möta framtidens behov. Natrium är resultatet av en nära samverkan mellan Göteborgs universitet och Akademiska Hus. Byggnaden är ritad av Kanozi Arkitekter och Link Arkitektur har ansvarat för inredningen. Naturvetenskapliga fakulteten hyr ungefär 28 000 kvadratmeter.
Naturvetenskapliga fakulteten finns nu samlad på två campus i Göteborg. Sedan tidigare finns en mindre del av den geografiskt utspridda naturvetenskapliga fakulteten på Campus Medicinareberget, i Lundberg labb och i Zoologen. Öppnandet av Natrium innebär en stor ökning av fakultetens närvaro på Medicinareberget.
Fem institutioner och fakultetens administration
Till Natrium flyttar Institutionen för biologi och miljövetenskap, Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Institutionen för marina vetenskaper, Institutionen för geovetenskaper, Institutionen för kulturvård samt fakultetskansliet.
Flytten innebär att fakulteten lämnar Botanhuset, Geovetarcentrum, Lundberglabb, Kemihuset och Zoologen. Fakultetens institutioner för matematiska vetenskaper och fysik stannar på Campus Johanneberg där de är integrerade i Chalmers verksamhet. Verksamheterna i Mariestad, Tjärnö och Kristineberg påverkas inte av omlokaliseringen.
AV: HELEN EASTERLING
Gunnar Almevik skriver
Hej, Det ska väl stå fem institutioner och fakultetens administration?
Elin Lindström skriver
Ja det är riktigt! Jag har korrigerat!