Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ökad medicinsk koll på VM-landslaget

31 juli, 2023

IDROTTSMEDICIN. Den medicinska kontrollen av svenska landslaget är förhöjd under VM i Australien och Nya Zeeland. Uppställningen per match är numera två läkare och tre fysioterapeuter. En av lagläkarna på plats är Mats Börjesson, professor på Göteborgs universitet.

– För mig är det den elfte stora turneringen, alltså EM, VM eller OS, med damlandslaget. Sedan är vi även verksamma under säsongen, vid träningar och landskamper, och har däremellan löpande kontakter med spelarna och deras klubblag på olika håll i Europa och Sverige, säger han.

Mats Börjesson. Foto: Johan Wingborg.

Mats Börjesson är professor i kardiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utöver uppdraget för damlandslaget är han lagläkare för Gais, och jobbar även för fotbollens världsorganisation Fifa.

Ytterligare två landslagsläkare deltar under pågående VM-turnering: Houman Ebrahimi, ortoped, och Sadesh Balasingam, allmänläkare. Under varje match är två lagläkare är på plats, mot tidigare en, och tre fysioterapeuter, mot tidigare två.

Fler kameravinklar än publiken

– Efter EM i England i fjol har vi fortsatt med ökad bemanning. Det har blivit otroligt många fler frågor att hantera, inklusive smittskydd, mediefrågor med mera. Vi har också en helt annat typ av övervakning i dag där vi kan följa spelarna ur olika kameravinklar, som inte visas i tv-sändningarna. Om en av oss springer in och bistår vid en skada kan den andra titta på repriser och zooma in på skador för att få en bättre bild av som hänt.

– Som lagläkare är man medicinskt ansvarig för laget och truppen, under själva matcherna om det händer något akut, skador eller händelser, men också allt som sker mellan matcherna kring skador, rehabilitering av spelare, bedömningar av vilka som kan spela.

Har ni mandat att stoppa någon från spel?

– I viss mån har vi det, men besluten brukar tas utifrån en diskussion mellan det medicinska teamet och tränarna. Det är inte vi som tar ut laget men samarbetet fungerar väldigt väl. Det finns en samsyn, man lyssnar på det medicinska teamet, om vi exempelvis säger att en person kan spela 60 men kanske inte 90 minuter.

Den som formellt har övergripande medicinskt ansvar under en match är huvuddomaren, ett faktum som folk i allmänhet kanske inte känner till. Vid exempelvis en smäll mot huvud frågar domaren läkaren om matchen kan fortsätta, och tar sedan beslut. I svårare situationer är det annorlunda.

– Om någon segnar ner på plan så måste man förutsätta att det är ett hjärtstillestånd, och då springer man bara in. Plötsligt hjärtstopp är det medicinskt värsta som kan hända under en match, säger Mats Börjesson.

Hjärtsäkerhet är ett av hans egna forsknings- och expertområden sedan länge. Han har varit med och utvecklat riktlinjer för hjärtscreening av elitidrottare och hjärtsäkerhet vid turneringar, exempelvis hur arenor ska vara utrustade med hjärtstartare.

Genrebild från Getty images.

Bäst och helast vinner

Spelarnas hjärtfrekvens under match mäts med en dosa som sitter fast i behån, mellan skulderbladen, och de data som samlas in används i både medicinskt och träningsmässigt syfte, för att kunna individualisera och optimera träning och annat. Det samlas också stora mängder annan information om spelarnas prestationer, mående, kosthållning, sömn och så vidare.

Till skillnad från övriga i truppen har det medicinska teamet tystnadsplikt. När läkarna, fysioterapeuterna och idrottspsykologen för information vidare är det alltid med respektive spelares goda minne. En viktig princip, betonar Mats Börjesson.

Får du input till forskningen av uppdraget som landslagsläkare?

– Ja, absolut, vi har gjort en hel del studier inom idrottsmedicinen utifrån de behovs som finns, exempelvis varför kvinnor drabbas mer av korsbandsskador, som visade sig, bland annat, vara kopplat till olika livshändelser, stress och press, precis före skadetillfället. Vi har också tittat på järnbrist hos kvinnor och förstått hur själva idrottandet kan påverka järnupptaget, samt studier på TENS, alltså smärtlindring med elektrisk nervstimulering vid menssmärtor.

– En annan sak att ta med sig hem är det samarbete och den kommunikation som finns i teamet kring landslaget. Vi är ett 30-tal personer med tränare, medicinskt team, kock, säkerhetsansvarig, medieansvarig med flera, ett väloljat maskineri där alla bidrar och jobbar med sin del så bra som möjligt.

Och hur kommer det att gå?

– Risken att laget går ner i prestation är mindre när det är längre mellan matcherna, som i en sådan här turnering, men det går ju inte att byta ut en spelare i ett VM. Det laget som är bäst brukar vinna, men spelarna måste också vara hela, därför har det medicinska absolut betydelse, avslutar Mats Börjesson.

AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: fotboll, idrottsmedicin, institutionen för medicin

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor