STUDENT. Läkarstudenten Josephine Sager har utsetts som årets mottagare av Landénska forskningsstipendiet på 160 000 kronor. Vid sidan av sina läkarstudier forskar hon i den grupp som leds av professor Martin Johansson, och bidrar i forskning om en form av njurcancer.
– Det betyder jättemycket för mig och det är en stor ära. Med stipendiet kan vi göra klart och förfina projektet mer än vad vi hade hoppats på., säger Josephine Sager som just avslutat sin tionde termin på läkarprogrammet vid Göteborgs universitet
Redan under sitt första år på läkarprogrammet väcktes Josephines intresse för histologi och patologi, och strax fick hon också upp ögonen för onkologi. Driven av forksningsintresset för framförallt preklinisk forskning kontaktade hon Martin Johansson och fick möjlighet att börja forska i hans team. Hon beskriver Marftin som driven handledare, och att ingenting är omöjligt för honom.
– Jag uppskattar verkligen hans inställning till forskningen och att hans svar alltid är ”kör, bara kör!” Jag har dessutom fått väldigt bra hjälp och stöd från de andra i gruppen, bland annat doktorander och biomedicinska analytiker. Det är en bra och stöttande stämning i gruppen där alla inspirerar och höjer varandra.
Vill förstå hur tumören är uppbyggd
Gruppen arbetar framför allt med njurcancer, och det projekt där Josephine är involverad handlar om en tumör som heter Mixed epithelial and stromal tumor of the kidney. Med hjälp av immunofluorescence försöker de färga in ett par transkriptionsfaktorer hos fibroblaster och markofager i stromat för att för en bättre förståelse för tumörens uppbyggnad och entitet. Det är ett delprojekt i ett större projekt kring tumören.
– I labbet snittar jag vävnadsklossar till tunna snitt som jag monterar på täckglas och behandlar snitten med olika lösningar för att förbereda dem inför infärgningen med immunofluorescence. Sedan späder jag antikroppar och stegvis färgar in snitten med primär och sekundärantikroppar. Stora delar av arbetet har gått ut på att hitta ett optimalt protokoll för färgningen och antikropparna. Det var en betydligt större utmaning än vad jag hade trott, men det har varit väldigt roligt och lärorikt.
Hur ser dina drömmar ut när det gäller en framtid inom forskning?
– Jag hoppas att jag kan fortsätta forska inom prekliniska projekt efter att jag tagit examen, antingen via forsknings-AT eller genom basvetenskapliga programmet. Och jag hoppas på att kunna kombinera forskning med kliniskt arbete i framtiden.
AV: ELIN LINDSTRÖM