UTBILDNING. Efter flera års tuffa studier har nu ännu en kull studenter kunnat ta ut sin examen och ge sig ut i yrkeslivet. Akademiliv gör nedslag i några av de högtidliga ceremonierna som anordnats av Sahlgrenska akademins utbildningsprogram.
Vid samtliga program på Sahlgrenska akademin axaminerades klara kullar av studenter. Stort grattis till er alla! Här gör vi nedslag i examensceremonierna för logopeder, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, läkare, audionomer, tandläkare, tandhygiensiter, tandtekniker och apotekare.
Först ut att få sina diplom var logopederna. 22 studenter tog examen, vilket uppmärksammades i aulan i universitetets huvudbyggnad onsdag 31 maj. En av de nyutexaminerade logopederna var Henrike Vogt, som redan samma kväll flyttade till Värnamo för sin första anställning på Värnamo sjukhus.
– Jag ville bli logoped för att få arbeta med barn och att få hjälpa dem som behöver det. Det har varit en utbildning på avancerad nivå och jag har lärt mig väldigt mycket. Nu känner jag mig redo!
Teknik och mänskliga möten
Fredagen den 2 juni gick flera examenshögtider av stapeln. Sjuksköterskornas och röntgensjuksköterskornas ceremoni hölls i enlighet med institutionens tradition i Annedalskyrkan. Några av de nya röntgensjuksköterskorna är Maryam, Daniel och Oskar.
– Det har varit en jättebra utbildning. Jag tycker verkligen om blandningen av teknik och mänskliga möten. Jag vill gärna rekommendera andra att välja att bli röntgensjuksköterska, säger Maryam som börjar arbeta om en månad.
Daniel och Oskar ska börja på sina första jobb den 19 juni, på Mölndals sjukhus respektive Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
– Det känns jättebra, helt fantastiskt! Detta har varit den perfekta utbildningen för oss. Det har varit lite av en berg och dalbana men det känns jätteskönt att vi är i mål, säger Daniel.
– Det bästa med utbildningen är att det har varit så mycket praktik och att den varit så givande. Men det är verkligen en jättebra utbildning, vi är väldigt nöjda med kurserna och lärarna och vi är glada att vi valde just Göteborgs universitet, säger Oskar.
Givande praktik
Elin och Patrik var några av de nyutexaminerade sjuksköterskorna.
– Det som varit mest givande är praktiken. Att få prova på och få en bild av hur arbetsuppgifterna är. Och också få känna om det känns rätt, för det kan ju vara svårt att veta om man aldrig tidigare jobbat inom vården. Så det tycker jag har varit fantastiskt, säger Elin.
Patrik anser att ett viktigt fokus under utbildningen varit att man fått lära sig om samtalsteknik och mänskligt bemötande. På måndag börjar han arbeta på akuten på Östra sjukhuset.
– Det ska bli jättekul att börja jobba!
Ära att få bli läkare
Läkarnas högtid hölls i aulan i Vasaparken. Begåvade studenter framförde musik och poesi som möttes av stående ovationer från kurskamraterna. Totalt var det 120 nya läkare som tog examen, och aulan var fylld till bristningsgränsen med stolta anhöriga. Sahlgrenska akademin representerades av bland andra dekan Agneta Holmäng och Lars Börjesson, ordförande för läkarprogramskommittén.
En av de 120 läkarstudenter som firade sin examen denna dag var Kimja Rahimzadeh. För henne väntar nu jobb som underläkare inom neurologi på NÄL, följt av AT i Värnamo.
– Det känns som en ära att jag får arbeta som läkare. Samtidigt känns det vemodigt och lite overkligt att fem och ett halvt år på läkarprogrammet är slut, säger Kimja, som senare siktar på att specialisera sig inom psykiatri eller kirurgi, eller kanske båda.
Bärare av kunskap
Även audionomprogrammets examenshögtid hölls i Vasaparken under denna vackra fredag. 16 nya audionomer utexaminerades. Under ceremonin som hölls i Torgny Segerstedtsalen fick studenterna lyssna till både tal och stämningsfull sång och musik. Programansvarig Maria Hoff framförde i sitt tal till studenterna att en universitetsexamen innebär att man är bärare av kunskap, och att kunskap är makt.
– Använd kunskapen på ett bra sätt; ge god vård till patienter med hörselskada och tinnitus, förändra något på arbetsplatsen, påverka beslutsfattare och ge en röst till grupper som inte hörs, uppmanade Maria de 16 nya audionomerna.
Även universitetslektor och docent André Sadeghi höll tal för ”sina” studenter. Han passade på att skicka med studenterna ett antal påminnelser, bland annat att lärandet aldrig tar slut:
– Genom att fortsätta att utvecklas som professionella kan ni fortsätta att leverera högkvalitativ vård och göra en ännu större skillnad i människors liv.
Mingel och gratulationer
För de odontologiska utbildningarna hölls examenstiderna fredag 9 juni i universitetes huvudbyggnad. Examenshögtiderna leddes av prefekt Peter Lingström tillsammans med proprefekt Agneta Robertson och de programansvariga.
På förmiddagen firades nyblivna tandhygienister och tandtekniker. De fick motta institutionens gratulationer och en ros. Sümeyye El Hattawi höll nyblivna tandhygienisters tal. Sveriges Tandhygienistförening och TePe Munhygien-produkters Studerandepris gick till irina Baranova. Ivoclar priset tilldelades nyblivna tandteknikern Maja Wimmerstedt.
På eftermiddagen var det dags för nyblivna tandläkare och KUTar (tandläkare med examen från länder utanför EU/EES och Schweiz) att motta publikens jubel. Gustav Olsson höll nyblivna tandläkares tal. Swathi Sugathan och Rola Hasan höll tillsammans KUT:arnas tal.
Även studenterna på apoptekarprogrammet hade sin examensceremoni i aulan i Vasaparken. 47 nya apotekare uppmärksammades med applåder och diplom. Hederstalare vid ceremonion var Pär Mattsson, professor vid Sektionen för farmakologi.
Examenshögtiderna avslutades med mingel och närståendes gratulationer.
AV: LOVISA AIJMER / JOSEFIN BERGENHOLTZ / JOHAN THOMPSON / ELIN LINDSTRÖM