SEMINARIUM. Det digitala seminariet med Etikprövningsmyndigheten den 30 maj om etikprövning av forskning på människor blev både välbesökt och uppskattat. Seminariet arrangerades gemensamt av Avdelningen för forskningsstöd och Rådet för forskningsetik vid Sahlgrenska akademin, samt Gothia Forum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen. Seminariet spelades in, och du kan inom kort se det i efterhand.
Seminariet följdes av drygt 150 åhörare, som också ställde många frågor. Gunnar Göthberg, vetenskaplig sekreterare vid Etikprövningsmyndigheten i Göteborg och tidigare docent, barnkirurg och överläkare vid Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg, inledde med en översikt kring etikprövningslagen. Därefter gav de båda handläggarna vid Etikprövningsmyndigheten Sara Thomasdotter Berggren och Charlotte Holdar en visning, steg för steg, av ansökningssystemet Ethix.
Ethix nås via myndighetens hemsida, där den som behöver ett etiktillstånd för klinisk forskning gör sin ansökan. Det är mycket lätt att använda detta nya ansökningssystem, framförde Christina Bergh, professor i obstetrik och gynekologi:
– Det är ett jättebra system, med mycket och lättillgänglig information. Där finns bland annat bra svar på vanliga frågor och ansökningsprocessen går nu snabbare än tidigare, sade Christina Bergh.
Christina Bergh talade både i egenskap av tidigare bedömare av ansökningar om etikprövning, och som forskare med stor erfarenhet av att skriva sådana ansökningar.
AV: ELIN LINDSTRÖM