Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Joan längst till höger tillsammans med några av medlemmarna i sitt team. Foto: Charbel Sader.

Två topprankade anslag till Joan Camuñas-Solers forskningsgrupp

1 juni, 2023

BIDRAG. Joan Camuñas-Soler fick tidigare i våras Swedish Foundations’ Starting Grant, riktat till projekt som fått A-betyg i European Research Council’s Starting Grant. Dessutom fick Marta Gironella, som är postdoktor i gruppen, Marie Curie (MSCA) post doc-stipendium. Här berättar Joan och Marta mer om syftet och möjligheterna med de båda projekten.

– Med Marie Curie-anslaget är vårt huvudmål att på encellsnivå korrelera cellers funktionella fenotyper med deras genuttryck. Vi vill optimera datainsamlingsprocessen genom att använda high throughput-tekniker, säger Joan.

Joan och Marta Gironella arbetar med high throughput-tekniker i sitt forskningsprojekt. Foto: Charbel Sader.

Joan är en del av Wallenberg Center för molekulär och translationell medicin (WCMTM) och bedriver sin forskning vid Institutionen för biomedicin.

Ett av fokusområdena i projektet är betacellerna vid typ 2-diabetes som är kopplad till kost och livsstil.

– Vi behöver mer information för att bättre förstå varför vissa celler, och varför vissa subtyper av celler, klarar sig bättre än andra i sjukdom, säger Joan.

Ny teknik, andra utmaningar

När Joan gjorde sin egen postdok i USA arbetade han även då med single cell-teknik, men med den stora skillnaden att arbetet utfördes manuellt. Metoden var mycket tidskrävande och Joan kunde analysera cirka 10-20 celler per dag. I det nya projektet där Marta ingår som postdok har förutsättningarna fått helt ny karaktär.

– Med det automatiserade verktyg som vi utvecklar kommer vår utmaning inte att vara tid, utan snarare plats eftersom mängden data kommer att vara enorm och kräva mycket utrymme. Vi måste parallellt ha strategier för hur vi kan utnyttja den data vi samlar in för att på bästa sätt förstå cellers funktion kopplat till diabetes, säger Marta.

I projektet samarbetar Joans team med Anders Rosengrens och Patrik Rorsmans labb på Institutionen för fysiologi, och internationellt med Bioengineering Unit i Chan-Zuckerberg Biohub. Teamet samarbetar också med Core Facilities och SciLifeLab-enheter så som Center for Cellular Imaging och Clinical Genomics.

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) är en del av Horizon Europe och är Europeiska unionens flaggskepp för finansiering av forskarutbildning och postdoktoral utbildning.

Celler med elektrisk aktivitet

Marta Gironella (i mitten) tillsammans med kollegorna på labbet Emma Walsh och Paolo Valentini. Foto: Charbel Sader.

European Research Council’s starting grant (ERC) riktar sig till lovande forskare som befinner sig tidigt i sin karriär. Joans ansökan till ERC fick ett A i peer review-processen, men missade med knapp marginal anslaget 2023. Som stöd för sådana högt rankade forskningsprojekt vid svenska lärosäten finns Swedish Foundations’ Starting Grant (SFSG) tillgängligt.

Tre SFSG-anslag delades ut i år och Joan Camuñas-Soler är en av dem. Bidraget finansierar framstående och innovativ forskning, och Joan beviljades tre miljoner kronor per år under en fem-årsperiod.

– Inom detta projekt vill vi skapa ett verktyg för att studera funktioner hos celltyper med elektrisk aktivitet inuti människokroppen. Ett huvudfokus är betaceller i bukspottkörteln som tillverkar insulin. Vi kommer också att titta på kardiomyocyter i hjärtat som skapar hjärtats slag, och även på neuroner i hjärnan som skickar elektriska signaler, berättar Joan.

Tanken med projektet är att skapa en teknik som kan mäta cellaktiviteten i vävnader där cellerna interagerar med varandra.

– Detta gör det möjligt att efterlikna miljön som finns i människokroppen, och vi kommer närmare normal fysiologi i våra experiment. Om vi istället hade arbetat med dissocierade celler skulle vi förlora information om vad som händer i vävnaderna.

Hjärtceller i samarbete

Genom att skapa denna nya teknik och integrera den med befintliga verktyg såväl som med olika datamodaliteter, vill Joan bättre förstå hur dessa specifika celler interagerar och påverkar varandra och även varför vissa av dem lyckas fungera trots sjukdom.

I arbetet med kardiomyocyter i hjärtat har Joan ett nära samarbete med forskargrupper vid Wallenberglaboratoriet med fokus på hjärtsjukdomar. Projektet har även internationellt samarbete genom Patrick McDonald vid universitetet i Alberta i Edmonton.

– Samarbeten och utbyte av idéer både lokalt och internationellt är en nyckel för oss och för framgången för projekten, säger Joan.

  • European Research Council’s starting grant (ERC): https://erc.europa.eu/apply-grant/starting-grant
  • Swedish Foundations’ Starting Grant (SFSG): https://startinggrant.se/start/

AV: CHARBEL SADER

Av: Elin Lindström
Taggat med: bidrag, EU, institutionen för biomedicin, Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor