Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Foto: Björn Larsson Rosvall

Första födseln efter livmodertransplantation med enbart robotkirurgi

26 maj, 2023 Kommentera

KLINISK FORSKNING. För första gången i världen har ett barn fötts efter en livmodertransplantation genomförd med enbart robotkirurgi på både donator och mottagare. Därmed har ännu ett landmärke passerats för den världsledande forskargruppen vid Göteborgs universitet.

Barnet, en pojke på 49 centimeter och 3 100 gram, förlöstes med planerat kejsarsnitt på torsdagen den 25 maj. Barnet och övriga familjen mår bra, liksom donatorn. Den nyblivna mamman är i 35-årsdåldern och donatorn är en släkting.

Det som utmärker fallet är de kirurgiska metoderna vid själva transplantationen. Både donator och mottagare opererades denna gång helt och hållet med robotassisterad titthålskirurgi, enkelt uttryckt robotkirurgi, utan något moment av öppen kirurgi.

Robotkirurgi är avsevärt mer skonsam än traditionell öppen kirurgi. Vid andra typer av operationer har man kunnat visa att risken för exempelvis infektioner och blödningar är lägre vid robotkirurgi, och den som opereras är generellt sett snabbare på benen efter ingreppet.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Metoden innebär att kameror och robotarmar med kirurgverktyg förs in via små ingångshål, i det här fallet i buken. Kirurgerna styr sedan robotarmarna med joystickliknande verktyg vid styrstationer, där de samtidigt kan se via rörliga 3D-bilder och operera med hög precision.

Minimalt ingrepp och hög precision

Den aktuella transplantationen gjordes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i oktober 2021. I donatorns fall frigjorde kirurgerna livmodern steg för steg, med stöd av robotkirurgi. Som sista åtgärd delades livmodern från sin kärlförsörjning och togs ut i en så kallad titthålspåse via slidan.

Hos mottagaren kunde livmodern sedan tas in i buken via ett litet snitt, och först sys ihop med kärl och därefter till slidan och stödjevävnaden – allt med hjälp av robotkirurgi.

Efter tio månader återfördes ett embryo, som tillkommit vid IVF före transplantationen, in i den transplanterade livmodern, och några veckor senare kunde graviditet konstateras. Mamman har mått bra under graviditeten, som nu alltså avslutats med ett planerat kejsarsnitt i vecka 38.

Pernilla Dahm-Kähler och Niclas Kvarnström, avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg

Pernilla Dahm-Kähler är adjungerad professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet samt gynekolog och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon är huvudoperatör vid den komplicerade operationen av donatorn:

– Med den robotassisterade titthålstekniken kan man utföra mycket fin precisionskirurgi. Tekniken skapar god åtkomlighet även djupt ner i bäckenet. Det här är framtidens kirurgi och vi är stolta och glada över att vi kunnat utveckla livmodertransplantationerna till denna nivå av minimalt invasiv teknik, säger hon.

Processer som ansetts omöjliga

Niclas Kvarnström är ansvarig transplantationskirurg i forskningsprojektet och den som utför de komplicerade kärlkopplingarna i mottagaren:

– Med robotassisterad teknik kan vi utföra processer som tidigare ansågs omöjliga, när man använde vanlig titthålskirurgi. Det är ett privilegium att få vara en del av utvecklingen inom detta område. Det övergripande målet är att minimera det trauma som operationen orsakar hos patienten, säger han.

Transplantationen innebär en vidareutveckling av den livmodertransplantationskirurgi som startade med öppen teknik i Sverige 2012. Arbetet leds av Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och gynekolog och överläkare på universitetssjukhuset.

Mats Brännström, avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg

– Detta är det fjortonde barnet som föds inom livmodertransplantationsprojektet vid Sahlgrenska akademin och fler födslar väntar under sommaren, säger han. Forskningsprojektet utvärderar kontinuerligt ett stort antal variabler hos donatorer, mottagare och barn efter livmodertransplantation och uppföljningen sker under flera år efter transplantation. Allt detta görs för att göra transplantationen maximalt effektiv och med minimala bieffekter hos patienter.

Forskningen ledde 2014 till världens första födsel efter en livmodertransplantation. Totalt skedde åtta födslar inom samma forskningsprojekt innan någon utanför Sverige födde barn efter livmodertransplantation.

Forskargruppen har fört metoder och teknik vidare genom direkt kunskapsöverföring till ett flertal centra i världen. Antalet genomförda livmodertransplantationer i världen beräknas till ett 90-tal, och cirka 50 barn har fötts.

Försöken med livmodertransplantationer har bekostats av forskningsmedel och inte belastat operations- eller andra vårdresurser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för kliniska vetenskaper, livmodertransplantation, obstetrik och gynekologi, robotassisterad kirurgi

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Johan Sandberg: Human MAIT cells in health and viral disease

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvis Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 15:00-16:00, Thursday June 1st.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Storsatsning på innovationskluster lyfte invigning av GoCo House

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Med applåder och guldkonfetti invigdes hjärtat i GoCo Health Innovation City, GoCo House. Samtidigt offentliggjorde Vinnova en m … [Read More...]

Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism

25 maj, 2023

BIDRAG. De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga b … [Read More...]

Vårdmiljöforskare på lunchträff i riksdagen

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Nyligen mötte representanter från forskargruppen OUT-FIT vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat riksdagsledamöter oc … [Read More...]

Hörandeförsamlingen röstade på Carina Mallard som ny prorektor

23 maj, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Prorektorkandidaten Carina Mallard fick en majoritet av hörandeförsamlingens röster vid dagens sammanträde i Vasaparken. Res … [Read More...]

De fick pedagogiska ALF-medel

23 maj, 2023

PEDAGOGISK UTVECKLING. Nu är det klart vilka personer som tilldelats Pedagogiska ALF-medel mot läkarprogrammet 2023 - 2024 samt Pedagogiska A … [Read More...]

Juan Lantero Rodriguez skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022

22 maj, 2023

UTMÄRKELSE. Juan Lantero Rodriguez, numera postdoktor på Sektionen för psykiatri och neurokemi, får det fakultetsövergripande priset Årets avhan … [Read More...]

Entusiastiska efter lyckat Soapbox Science

22 maj, 2023

POPULÄRVETENSKAP. Även årets Soapbox Science event under Vetenskapsfestivalen måste beskrivas som mycket lyckat. Uppskattningsvis totalt 300 åhö … [Read More...]

Malin Lindén och Aron Onerup får Assar Gabrielssons pris 2023

22 maj, 2023

PRISER. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Malin Lindén till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Aron Onerup till … [Read More...]

Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

22 maj, 2023

NY STUDIE. Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studi … [Read More...]

Forumteater fördjupar insikter för läkarstudenter

15 maj, 2023

UTBILDNING. Ännu en kurs läkarstudenter har nu fått pröva på sin blivande yrkesroll genom forumspelet ”Klädd i vitt”. Skickliga skådespelare ger s … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor