Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Entusiastiska efter lyckat Soapbox Science

22 maj, 2023 Kommentera

Karryn Elliott under en av sina presentationer om DNA i jordgubbar. Foto: Ibuzor Ogbowuokara.

POPULÄRVETENSKAP. Även årets Soapbox Science event under Vetenskapsfestivalen måste beskrivas som mycket lyckat. Uppskattningsvis totalt 300 åhörare stannade till vid de korta presentationerna på Nordstan, som gavs av kvinnliga forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Soapbox Science är ett brittiskt koncept, inspirerat av speakers corner i London. Eventet ges under Vetenskapsfestivalen, och innebär att kvinnliga och icke-binära forskare ger korta populära presentationer med enkel rekvisita inför vem som helst i Nordstan som stannar till vid just deras låda. De ämnen som togs upp handlade om alltifrån kolera till havsnivån till klimatförändringar till långsamma kolhydrater.

Tre engagerade deltagare denna gång var Kerryn Elliott, Angelica Ljungberg och Blair Matarlo, som alla berättar hur roligt de hade under eventet. De vill gärna dela med sig, så att fler inspireras att våga vara med nästa år.

DNA med blotta ögat

Kerryn Elliott

Kerryn Elliott, till vardags forskare i Erik Larsson Lekholms grupp, var med också förra året i första upplagan av Soapbox Science i Göteborg. Den här gången valde hon att presentera på svenska, vilket var lite utanför hennes vanliga komfortzon. Inspirerad av andra presentatörer valde hon också att stå på lådan när hon berättade hon om genetiskt material och visade publiken DNA i jordgubbar:

– Jag hade med mig en modell av DNA och ett mikroskop, men det behövde jag inte använda, för det går faktiskt att se jordgubbars DNA med blotta ögat. När man mosar jordgubbarna i tvål och rödsprit flyter DNA upp i vätskan. Jordgubbar innehåller massor av DNA, berättar Kerryn, vars korta föredrag hade titeln ”Skulle du äta DNA?”.

Lätt att fånga intresse

Angelica Ljungberg

Angelica Ljungberg, biträdande forskare i Jan Holmgrens grupp, var med som assistent under eventet. Hennes uppgifter var dels att locka publik till presentatörernas lådor, och dels att hjälpa till med olika rekvisita under presentationerna. Som en del av eventet gavs också ett panelsamtal om själva upplägget med Soapbox Science på en av scenerna i Nordstan, där Angelica också var med.

Assistenten Angelica Ljungberg och presentatören Blair Matarlo. Foto: Ibuzor Ogbowuokara.

– Jag såg det som en trevlig utmaning, och jag fick också lära mig en del om ämnen jag inte var så insatt i när jag lyssnade på några av presentatörerna. Jag är glad att jag valde att delta, och nästa år kan jag tänka mig att vara med och presentera, säger Angelica.

Hon tyckte att det var lätt att väcka folks intresse för presentationerna. Omkring 300 personer nåddes av de olika korta föredragen. Publiken var mycket varierad, från barn till unga vuxna och äldre.

En nyttig övning

Blair Matarlo

Blair Matarlo är nybliven doktorand på Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioENV), men har redan stor erfarenhet av att tala offentligt, bland annat från tidigare arbete som högstadielärare i Japan. Hon forskar om biologisk evolution, och hon talade om hur det går till när resistens mot bekämpningsmedel utvecklas inom jordbruk.

– För mig var Soapbox Science en bra möjlighet att få finslipa min ’elevator talk’ och få öva på att anpassa mitt budskap till olika målgrupper. I förlängningen hoppas jag få möjlighet att påverka jordbruket genom att få tala till producenter av olika jordbruksmaterial, säger Blair.

Blair Matarlo talade om hur det går att överlista insekter frö att skydda grödor. Foto: Ibuzor Ogbowuokara.

Hon använde sig av små dockor och insekter gjorda av papper, och illustrerade urvalsprocessen som leder fram till resistensutveckling med pilar i klara färger.

Kvinnor och icke-binära

Årets Soapbox Science engagerade 12 presentatörer och 20 assistenter. Män är välkomna att delta som assistenter, men rollen som presentatör är reserverad för kvinnliga och icke-binära forskare.

– På vetenskapliga konferenser händer det alltför ofta att olika paneler bara består av män, så ofta att vi ibland kallar dem ”maneler”. Men det finns förstås också många kvinnor som arbetar med väldigt bra vetenskap, och Soapbox Science är en fin möjlighet att lyfta fram just kvinnliga forskare, säger Kerryn Elliott.

Sukanya Raghavan och Astrid von Mentzer. Foto: Nikita Dutta.

Det var andra gången eventet Soapbox Science gavs i Göteborg i samband med Vetenskapsfestivalen. Soapbox Science finansieras av Gender Initiative for Excellence (Genie) på Chalmers. Initiativtagare till Soapbox Science i Göteborg 2022 var Anetta S. Härtlova tillsammans med Astrid von Mentzer, som tog över som ansvarig för årets event, med stöd av Sukanya Raghavan och Kerryn Elliott. Läkarstudenten Nicole Kerekes bidrog också i planeringen av årets arrangemang.

En översiktlig bild från eventet i Nordstan. Foto: Oscar Carlsson.

Nästa års arrangemang kommer också att  hållas i Nordstan under Vetenskapsfestivalen våren 2024. Om du är intresserad av att delta nästa år, eller vill få mer information, ta kontakt via social media genom att söka på ”soapboxscienceGBG” på Twitter eller Instagram!

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Chalmers, Gender Initiative for Excellence (Genie), Göteborgs universitet, populärvetenskap, samverkansuppgiften, Soapbox Science, vetenskapsfestivalen

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Johan Sandberg: Human MAIT cells in health and viral disease

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvis Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 15:00-16:00, Thursday June 1st.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Första födseln efter livmodertransplantation med enbart robotkirurgi

26 maj, 2023

KLINISK FORSKNING. För första gången i världen har ett barn fötts efter en livmodertransplantation genomförd med enbart robotkirurgi på både donat … [Read More...]

Storsatsning på innovationskluster lyfte invigning av GoCo House

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Med applåder och guldkonfetti invigdes hjärtat i GoCo Health Innovation City, GoCo House. Samtidigt offentliggjorde Vinnova en m … [Read More...]

Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism

25 maj, 2023

BIDRAG. De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga b … [Read More...]

Vårdmiljöforskare på lunchträff i riksdagen

25 maj, 2023

SAMVERKAN. Nyligen mötte representanter från forskargruppen OUT-FIT vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat riksdagsledamöter oc … [Read More...]

Hörandeförsamlingen röstade på Carina Mallard som ny prorektor

23 maj, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Prorektorkandidaten Carina Mallard fick en majoritet av hörandeförsamlingens röster vid dagens sammanträde i Vasaparken. Res … [Read More...]

De fick pedagogiska ALF-medel

23 maj, 2023

PEDAGOGISK UTVECKLING. Nu är det klart vilka personer som tilldelats Pedagogiska ALF-medel mot läkarprogrammet 2023 - 2024 samt Pedagogiska A … [Read More...]

Juan Lantero Rodriguez skrev Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2022

22 maj, 2023

UTMÄRKELSE. Juan Lantero Rodriguez, numera postdoktor på Sektionen för psykiatri och neurokemi, får det fakultetsövergripande priset Årets avhan … [Read More...]

Malin Lindén och Aron Onerup får Assar Gabrielssons pris 2023

22 maj, 2023

PRISER. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Malin Lindén till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Aron Onerup till … [Read More...]

Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

22 maj, 2023

NY STUDIE. Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studi … [Read More...]

Forumteater fördjupar insikter för läkarstudenter

15 maj, 2023

UTBILDNING. Ännu en kurs läkarstudenter har nu fått pröva på sin blivande yrkesroll genom forumspelet ”Klädd i vitt”. Skickliga skådespelare ger s … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor