Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Skådespelarna Louise Löwenberg och Lisa Östborn i två av det flertal roller de gestaltar under forumspelet "Klädd i vitt". Foto: Elin Lindström.

Forumteater fördjupar insikter för läkarstudenter

15 maj, 2023 1 kommentar

UTBILDNING. Ännu en kurs läkarstudenter har nu fått pröva på sin blivande yrkesroll genom forumspelet ”Klädd i vitt”. Skickliga skådespelare ger studenterna möjlighet att uppleva läkarrollen och känna på mötet med olika patienter, redan på termin 2.

Forumspelet är en del av kursen Tidig yrkeskontakt (TYK), som länge drivits av ett lärarlag på Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa. Kursmomentet belyser aktuella problem kring kommunikation och bemötande i vården, framför allt från patientens perspektiv. Forumspelet brukar vara ett av de mest uppskattade inslagen under kursen.

Fyra olika möten mellan läkare och patient hinner forumspelt gestalta. Foto: Elin Lindström.

Upplever och lär

Det finns stora fördelar med att låta studenterna uppleva detta rollspel, säger Dominique Hange, som är kursansvarig för TYK:

Dominique Hange

– Studenterna får en upplevelse via sina sinnen, känslor och i kroppsspråket. De får uppleva hur det kan vara att vara läkare och får direkt inkänning i exempel som de sedan kan praktisera i realiteten, säger Dominique Hange.

Pjäsen ”Klädd i vitt” är skriven av Lisa Östborn på uppdrag av Patientombudsmannen på Karolinska Universitetssjukhuset. Den bygger på ombudsmannens samlade erfarenhet av vanliga klagomål från patienter. Lisa Östborn framför teaterstycket tillsammans med skådespelarkollegan Louise Löwenberg.

Skådespelarna inleder med att spela pjäsen i sin helhet: den äldre kvinnan med många krämpor och många frågor, den unga självsäkra killen med huvudvärk, läkaren med auktoritet och effektivitet, kvinnan som väntar på svar om hon har cancer eller inte.

Svårt i praktiken

I pausen diskuterar läkarstudenterna det de sett i mindre grupper. Hur skulle de själva vilja hantera de situationer de just bevittnat på scenen?

Elin Viksten, Amanda Wahlberg och Julius Ahlgren var tre av läkarstudenterna som fick uppleva forumspelet Klädd i vitt denna gång. Foto: Elin Lindström.

– Det väcker mycket känslor. Jag kan känna med både läkaren och med patienten, och förstår frustrationen. Det är lättare i teorin att tänka ut hur läkaren borde ha agerat, men i verkligheten är det inte så lätt, säger Amanda Wahlberg.

– Olika patienter har olika behov. En läkare måste kunna möta dem professionellt, men ibland kan det bli fel, säger Elin Viksten.

– Läkarens auktoritet i förhållande till patienten blev väldigt tydlig i flera av scenerna. Det kan vara svårt att hitta en bra balans där läkaren behåller sin professionalitet och patienten ändå blir sedd, funderar Julius Ahlgren.

Samspel med patienten

Efter pausen får läkarstudenter chansen att testa att möta några av de gestaltade patienterna på scen. Flera vågar ge sig på utmaningen, och blir också tydligt berörda av upplevelsen.

Louise Löwenberg och Lisa Östborn. Foto: Elin Lindström

– Även för dem som inte går upp på scenen blir det en helt annan upplevelse att se en kurskamrat försöka bemöta patienten, säger Lisa Östborn, som får medhåll av sin skådespelarkollega Louise Löwenberg:

– De får se att det är skillnad på att ha en idé, och att försöka genomföra den i samspel med en patient som inte svarar exakt så som du tänkt dig.

– Att skådespelarna också stannar kvar i sina roller när studenten fått försöka spela ut situationen ger också möjlighet att fråga patienten hur hen upplevde det bemötande hen fick, säger Dominique Hange.

Louise Löwenberg och Lisa Östborn har arbetat med pjäsen ”Klädd i vitt” sedan 2005, bland annat med uppdrag för läkarutbildningarna också i Uppsala och Stockholm. På läkarprogrammet i Göteborg har de varit sedan 2007, med några års uppehåll från och till.

Om du vill kontakta skådespelarna bakom ”Klädd i vitt” kan du mejla: louiselowenberg[snabel-a]gmail.com eller lisa_ostborn[snabel-a]hotmail.com.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Kursledningen under kursmomentet i Tidig yrkeskontakt.

Av: Elin Lindström
Taggat med: dramapedagogik, forumspel, läkarprogrammet, nya läkarprogrammet, Tidig yrkeskontakt (TYK)

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    17 maj, 2023 vid 08:12

    Vi gjorde något liknande med kompletteringsstudenterna (utlandsutbildade läkare) för några år sedan, med liknande positiva erfarenheter (https://lakartidningen.se/uncategorized/2019/10/stopp-frys-vad-ar-det-som-hander-hjalp-er-kollega/). ”Det var som att öva på det man är mest rädd för!” Borde användas mer, i alla vårdutbildningar.

    Svara

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Pekka Katajisto: Role of the stem cell niche in aging

NOTE DAY AND TIME: on a Friday, 14:00H.

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvid Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 14:00-15:00, Monday September 22nd.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Pandemin en tuff tid även på apoteken

15 september, 2023

NY STUDIE. Kunder som dök upp fast de var sjuka, som inte accepterade restriktionerna, och många nya arbetsuppgifter för personalen. Det är fak … [Read More...]

Axel Wolf är ny föreståndare för Centrum för personcentrerad vård

14 september, 2023

UPPDRAG. Axel Wolf, professor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har nu tagit över som föreståndare för Centrum för personcentrerad vå … [Read More...]

Två utlysningar aktuella för DDLS Fellows vid Göteborgs universitet

12 september, 2023

TJÄNSTER. Göteborgs universitet har två aktuella utlysta tjänster inom SciLifeLab & Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science ( … [Read More...]

Gemensam forskning för utveckling av kommunal vård och omsorg

8 september, 2023

SAMVERKAN. En aktuell avsiktsförklaring mellan Göteborgs universitet och Göteborgs stad ger bättre möjligheter att arbeta tillsammans för kompe … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor