Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Silke Kern, som forskar om Alzheimers sjukdom, är en av de nyinstallerade professorerna. Foto: Johan Wingborg.

Festligt när nya professorer installerades

15 maj, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. En sorts kortfilmsfestival, så beskrev rektor Eva Wiberg professorsinstallationen den 12 maj där samtliga 49 nya professorer presenterades med en liten film.
– Det är ni professorer och inspirerande lärare som gör vårt universitet till det mångfacetterade, nyfikna, roliga och ständigt nyskapande lärosäte det är, förklarade rektor i sitt hälsningstal.

  • Klicka här för att se fler bilder av universitetets fotograf Johan Wingborg – längst ned på denna sida.

Som forskare kan professorn fungera som regissör för en laboration eller vara supehjälte under ett seminarium. Men även om forskning är spännande innebär det framför allt hårt och idogt arbete, påpekade Eva Wiberg.

Foto: Johan Wingborg.

– Forskning handlar om att sätta sig in i nya frågor, läsa rapporter, kommentera kollegors arbeten, vänta på provsvar och göra om försök – igen och igen. Tålamod är nog en av en forskares viktigaste egenskaper.

Också lärargärningen är krävande, konstaterade Eva Wiberg.

– Förväntningarna är höga, antalet studenter ibland väl stort och kraven att ständigt hålla sig uppdaterad kan kännas överväldigande. Därför framför jag nu mitt varmaste tack för allt ni gör för Göteborgs universitet.

Själva installationen gick till så att en härold läste upp professorns namn. Sedan visades en 1,5 minuter lång film om professorn som därefter gick fram till rektor för att högtidligen bli installerad.

Malin Kjellgren framförde ett stycke på harpa av Gabriel Fauré och flöjtisten Reetta Hakala, tillsammans med pianisten Beatrice Vanzo spelade ett verk av Sergej Prokofjev.

Lina Eriksson, professor i statsvetenskap, talade å professorernas vägnar.

– Det är verkligen inte alltid som det uppskattas att man ställer nyfikna frågor om hur saker fungerar, varför det blir si-eller-så, och över orsakssamband. Men här, i akademin, blir ett sådant karaktärsfel inte längre ett problem, utan tolereras, ja, till och med uppmuntras. Jag är obotligt nyfiken, och just därför finns det nog inget annat yrke än att vara professor som skulle passa mig.

Också excellenta lärare och pedagogiska pristagare uppmärksammades. Sedan var det dags för Emil Berglind, vice ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, att tacka professorerna.

– Ert arbete kommer inte bara att gynna era studenter utan också bidra till utvecklingen av ert område och samhället som helhet. För vi står inför ett antal tuffa och nya utmaningar. Inte minst chatGPT och openAI, som för övrigt hjälpt mig skriva runt 60–70 procent av detta tal.

Efter sång av Stella Academica var det dags för utmarsch samt mingel i foajén.

18 nya professorer , och sex adjungerade professorer vid Sahlgrenska akademin

Installerade professorer

  • Johan Botling, professor i patologi. Hans pågående forskning handlar om hur genetiska skador i tumörceller kan utgöra måltavlor för nya cancerläkemedel, bland annat genom att kunna kännas igen av cellerna i kroppens immunförsvar.
  • Ewa-Lena Bratt, professor i omvårdnad med inriktning mot vård i samband med akuta och kritiska tillstånd. Hon forskar på övergångar i vården med särskilt fokus på den bristande vårdprocessen för unga med långvariga sjukdomstillstånd i samband med överföringen till vuxensjukvård.
  • Andrei Chagin, professor i molekylär medicin. Med hjälp av genetiska studier och ny sekvenseringsteknologi forskar Andrei Chagin och hans grupp om stamceller i skelettet och deras roll vid uppkomsten av sjukdomar som benskörhet och artros, samt vid tillväxtproblematik hos barn.
  • Helen Elden, professor i reproduktiv och perinatal hälsa. Hennes forskning har visat på behandlingar som lindrar bäckensmärta och har ökat kunskapen om dess påverkan på det dagliga livet under och efter graviditeten.
  • Monika Fagevik Olsén, professor i fysioterapi. Hon forskar om effekten av mobilisering, lägesändringar och andningsträning efter buk- och traumakirurgi, samt undersökning och behandling av respiratoriska symtom vid post-covid.
  • Kajsa Henning Abrahamsson, professor i oral hälsovetenskap. Hennes forskning fokuserar på förebyggande och behandling av parodontala sjukdomar.
  • Asgeir Jakola, professor i neurokirurgi. Hans forskar brett om hjärntumörer, från utveckling av diagnostiska metoder till randomiserade kliniska interventionsstudier.
  • Malin Johansson, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap. Hon studera tarmens skyddsmekanismer på molekylär nivå och hur defekter i denna barriär kan kopplas till utveckling av inflammatorisk tarmsjukdom, som ulcerös kolit.
  • Silke Kern, professor i neuropsykiatri. Hon bedriver studier på Alzheimers sjukdom genom biologiska markörer i ryggmärgsvätskan, inom H70-befolkningsstudierna.
  • Svetlana Lajic Näreskog, professor i pediatrik. Hon bedriver genetiska och kliniska studier om prenatal behandling av kongenital binjurebarkshyperplasi, där hon arbetar för att optimera den prenatala behandlingen genom att utveckla tidig fosterdiagnostik.
  • Marcus Lind, professor i diabetologi. Han forskar inom typ 1- och typ 2-diabetes för att förbättra behandlingar för personer med diabetes.
  • Bengt Nellgård, professor i anestesiologi och intensivvård. I sin nuvarande forskning undersöker han hur demens och alzheimer-biomarkörer hos sjuka äldre påverkar omhändertagande och prognos, men också funktionella och kognitiva restsymptom hos IVA-behandlade covid-19 patienter.
  • Roger Olofsson Bagge, professor i kirurgi. Hans forskning fokuserar i huvudsak på bröstcancer och malignt melanom, och hans forskning sträcker sig hela vägen från att undersöka hur cancerceller kommunicerar till att genomföra randomiserade kliniska prövningar.
  • Anders Palmquist, professor i biomaterialvetenskap. Han forskar på hur olika material och tillverkningstekniker kan stimulera inläkning och biomekanisk funktion i benvävnad.
  • Christina Persson, professor i logopedi. Hon bedriver studier om talstörningar hos barn och ungdomar födda med läpp-käk-gomspalt eller 22q11-deletionssyndrom.
  • Mona Ringdahl, professor i omvårdnad. I sin nuvarande forskning undersöker hon patientsäkerheten inom den högteknologiska miljön på sjukhus.
  • Marie Studahl, professor i infektionsmedicin. Hon forskar på virusinfektioner i hjärnan, något som kan drabba människor i alla åldrar. Hennes grupp utvärderar virologisk diagnostik och nya molekylärbiologiska metoder.
  • Anders Ståhlberg, professor i klinisk genomik. Han tar fram och testar nya behandlingsmetoder mot sarkom, cancer i kroppens stödjevävnader. Dessutom utvecklar han ny cancerdiagnostik där man använder blodprover.

Välkomnade adjungerade professorer

  • Odd Bech-Hanssen, adjungerad professor i klinisk fysiologi. Han forskar om relationen mellan lungcirkulation och höger kammarfunktion hos patienter med hjärtsvikt.
  • Henrik Bergquist, adjungerad professor i otorhinolaryngologi. Han forskar om behandling av matstrupssjukdomar samt olika typer av skallbastumörer. Nyligen studerade han även trakeotomi hos patienter som respiratorvårdas på grund av covid-19-infektion.
  • Johan Stranne, adjungerad professor i urologi. Johan Stranne leder en forskargrupp som arbetar med hur man kan maximera den botande effekten av kirurgi mot prostatacancer (PC) och samtidigt minimera biverkningar.
  • Ville Wallenius, adjungerad professor i kirurgi. Hans nuvarande forskning är inriktad på obesitas och obesitaskirurgisk behandling och dess verkningsmekanismer mot diabetes och särskilt de effekter som utgår från tarmens hormonella signalering som styr mättnad och insulinfrisättning.
  • Ulla-Britt Wennerholm, adjungerad professor i obstetrik och gynekologi. Hennes aktuella forskning inom reproduktionsmedicin är hälsa och utveckling hos IVF-barn och deras mödrar samt inom obstetrik om förtidsbörd och överburenhet.
  • Katarina Wilhelmson, adjungerad professor i geriatrik. I hennes forskning ingår både befolkningsstudier om åldrandet (H70-studien i Göteborg) och kliniska interventionsstudier om sköra äldre i svensk sjukvård, med syfte att förbättra vården för dem.

Pristagare och nya excellent lärare

Dessutom uppmärksammades de excellenta lärarna Ingrid Henriksson, Tove Edmar Lagerberg och Lars Börjesson, samt lärarlaget som fick 2022 års pedagogiska pris vid Sahlgrenska akademin (Frida Rydberg, Erika Tyrberg, Josefina Robertson, Marie Studahl och Johan Westin).

AV: EVA LUNDGREN / ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

Professorsinstallationen 2023

Professorsinstallationen 2023

Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023
Professorsinstallationen 2023

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademiska högtider, professorsinstallationen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor