FAKULTETSDIALOG. För att möta de ökande hyreskostnaderna genomför fakulteten en generell översyn av vår lokalanvändning. Samtidigt fortsätter utvecklingsarbete för att möta framtida lokalbehov. Akademimötet med fokus på fakultetens lokaler var både välbesökt och konstruktivt.
Akademimötet markerade det första av ett omtag för Sahlgrenska akademins fakultetsdialog, där målet för vår ledning är att återgå till en mer levande kollegial diskussion. Det var dekan Agneta Holmängs budskap när hon inledde mötet. Informationen från ledningen kommer att minskas till att endast omfatta en kortfattad bakgrund. Istället vill ledningen öppna för många frågor och inspel från kollegiet under de kommande Akademimötena.
Förutom Agneta Holmäng och Eric Hanse var också Mats Lilja och Marie Hornfelt på plats för att svara på frågor. Mats Lilja är projektledare på Sektionen för lokalplanering och ombud för Göteborgs universitet i förhandlingarna om hyresavtalet för Sahlgrenska Life. Marie Hornfelt är chef på EBM.
Ökande hyror
Just nu är fyra projekt inom lokalutveckling aktuella för Sahlgrenska akademin: Sahlgrenska Life, EBM, Geovetarcentrum, samt en översyn av studieplatser. Eric Hanse, vicedekan för lokalfrågor, presenterade en kort bakgrund till dessa projekt. Många passade sedan på att ställa frågor och ge sin syn på utvecklingen för våra lokaler.
Ett tydligt budskap under mötet var att fakulteten står inför ökande hyreskostnader, även utan planerad nybyggnation. Det finns stora renoveringsbehov för många befintliga lokaler, och inflationen och ökande konsumentprisindex innebär att befintliga hyresavtal går upp. 2022 stod lokaler för 5,9 procent av fakultetens kostnader; en andel som uppskattningsvis kan ha stigit till 7,4 procent år 2026.
Omtag för Sahlgrenska Life
När det gäller Sahlgrenska Life blev systemhandlingen färdig sent i höstas, och i december presenterade Vitartes också ett hyresförslag. Efter beräkningar och överväganden har nu både Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen valt att tacka nej till detta förslag. Anledningen är avtalets ekonomiska villkor men också dess modell för genomförande, där möjligheterna att påverka projektet i senare skede anses vara för begränsade. Nu undersöks nya möjligheter för att förverkliga projektet. Västra Götalandsregionen ska utreda huruvida man ska förvärva bolaget Intea Änggården AB, det vill säga den del av Vitartes som äger marken.
Detta omtag kommer sannolikt försena projektet, sade Agneta Holmäng under mötet. Den nuvarande ägaren till Odontologen och Hälsovetarbacken, Platzer, strävar mot marknadshyror. Sahlgrenska akademin kommer att lämna Hälsovetarbacken, men räknar med att bli kvar i lokalerna tills det är klart att flytta in i Sahlgrenska Life.
Sahlgrenska Life ska också inrymma ett nytt färdighetscentrum och undervisningslokaler.
Kostnadsmedvetenhet
För EBM planeras en varsam ombyggnad av lokalerna. Flera olika lösningar för ombyggnationen hart diskuterats genom åren. Den varsamma ombyggnationen ska göra det möjligt att fortsätta ha verksamhet i lokalerna, och även hålla ner kostnaderna. Verksamheten i EBM är också mycket energikrävande, och ombyggnationen ger stora möjligheter till energibesparingar.
Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa ska samla sin verksamhet i Geovetarcentrum vid Wavrinskys plats. Flytten innebär också en fördjupning av samarbetet med regionen inom primär och nära vård, eftersom även regionhälsans FoUUI-enhet i Göteborg planerar att flytta in i lokalerna. En översyn av användningen av ytan i lokalerna ska ge ett effektivt nyttjande av kvadratmetrarna i de nya lokalerna för att få en rimlig ekonomi inför flytten.
I Geovetarcentrum kan det även finnas möjlighet att utveckla miljöer för studenterna, trodde Eric Hanse på mötet. Han berättade också att det kommer bli en yta för studenter under Natriums entré.
Sahlgrenska akademin samlar information om aktuella byggprojekt i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/byggprojektmedicinareberget/
AV: ELIN LINDSTRÖM