Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

3R-seminariet: Kunskap för bättre forskningsstudier och djurhållning

4 maj, 2023

SEMINARIUM. Med 3R i fokus har Göteborgs universitet många goda exempel på hur djurens välfärd förbättras. På 3R-seminariet, som årligen arrangeras av Djurskyddsorganet (DO), gavs inblick i både forskning i framkant och metoder för minskad användning av djur i forskning. Charbel Sader, kommunikatör på Core Facilities, ger oss en rapport från seminariet.

Replace: Malin Celander om att ersätta djur med cellinjer

Malin Celander

Malin Celander, professor i zoologisk fysiologi, inledde dagens tre seminarier med att berätta om sin forskning där Replace – att ersätta djurmodeller med andra metoder – spelar en central roll.

2022 fick Malin anslag från Forska utan djurförsök som fördelade Totalt 4,8 miljoner på 15 projekt i Sverige. Målet med Malins projekt är att ta fram djurfria in vitro-tester för framtida OECD kemikalieriskbedömningar vilka kan ersätta tester på fisk.

I projektet används tre cellinjer från olika fiskarter, samt vävnader från zebrafiskembryon, gälar från regnbågslax och lever från guppy.

– Det är en stor utmaning att översätta resultat från celler till en hel organism, men för de biomarkörer vi studerar kan vi ur fysiologiskt perspektiv se att celler faktiskt kan representera en hel fisk. Kritiskt förhållningssätt och försiktighet i att dra slutsatser är dock mycket viktigt. Exempelvis kan primära tester utföras i celler och sedan kan enskilda, utvalda resultat verifieras i försök med djur, vilket innebär att många djurförsök i ett första led ersatts, sade Malin.

Reduce: Anne Edenro om att minska antalet djur i forskning

Anne Edenro

Som en av få platser i Sverige arbetar Experimentell biomedicin (EBM )med kryopreservering för att minska antalet djur som avlas fram för att upprätthålla musstammar men utan att användas i forskning. Kryopreservering, där exempelvis ägg eller spermier fryses ner, utförs av EBM:s samarbetspartners för de musstammar som inte ska användas för forskning inom en snar framtid. Anne Edenro, enhetschef på EBM, berättade om hur de som forskningsinfrastruktur jobbar proaktivt med Reduce- att minska antalet försökdjur.

– Vi fick signaler från våra djurskötare att de vill se en förändring i avelshanteringen, och vi uppmanar nu alla forskare vid EBM att använda kryopreservering. I dialog med forskningsledare arbetar vi också med en policy och rekommendationer för avel, allt med målet att minska antalet djur som tas fram, sade Anne.

Bedömningen är att avel för underhåll av musstammar minskat med 80 procent på EBM, vilket innebär färre antal djur, lägre kostnader och minskad resursanvändning.

– Nästa steg är att fortsätta arbetet och öka kunskap och kännedom bland forskare. Vi hoppas också att vårt arbete ska inspirera andra verksamheter i Sverige, sade Anne.

Refine: Lynne Sneddon om smärtlindring i forskningsstudier

Lynne Sneddon

I det tredje och avslutande seminariet berättade Lynne Sneddon, universitetslektor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, om förfining av metoder – refinement. Lynne är den första att bevisa smärtkänslor hos fiskar och genom att använda tekniker inom genomik, molekylärbiologi, fysiologi och neurobiologi, vill hon undersöka de underliggande mekanismerna som styr djurs beteende.

– Med försök där smärtlindring används metodiskt, kan vi dels öka djurens välbefinnande och samtidigt få bättre forskningsresultat. Risken är annars att vi mäter effekter av smärtrespons istället för de frågor som forskningsprojektet faktiskt vill undersöka. Utöver bättre resultat har vi också moralisk och etisk skyldighet gentemot djuren, skyldighet att följa gällande lagstiftning och behov av att behålla allmänhetens förtroende för vår forskning, sade Lynne.

Genom bland annat kameror med specialutvecklad AI-mjukvara, har Lynne visualiserat rörelsemönster hos friska respektive smärtpåverkade zebrafiskar. Hennes studier har bland annat resulterat i förändrade regelverk i Storbritannien där procedurer som tidigare ansågs milda, nu blivit klassade som svåra och har därmed krav på att smärtstillande läkemedel används i samband med studierna.

Förändringar inom Djurskyddsorganet (DO)

Årets 3R-seminarium blev också det sista där Michael Axelsson, tillsammans med Sara Barr, är arrangör då han i år går i pension och därmed också lämnar DO. Michael är professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap.

Michael Axelsson avtackas från DO av dekan Agneta Holmäng.

– Stort tack Michael för din närvaro i DO, stora kunskap i forskningsfrågor och gedigna engagemang särskilt för 3R-arbetet på Göteborgs universitet, sa Sahlgrenska akademins dekan Agneta Holmäng i samband med att Michael tackades av.

Sara Barr, som också är administratör för DO, fortsätter i sin roll och har hand om kommande års 3R-möte.

På mötet deltog både Sveriges 3R-center och Jordbruksverket och berättade om pågående projekt och ny e-tjänst för etiska ansökningar.

3R-seminariet riktar sig till alla som arbetar med djurförsök, och deltagarna erhåller ett CPD-certifikat efter seminariet.

AV: CHARBEL SADER

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: 3R-principen (Refine Reduce Replace), 3R-seminarium, Djurskyddsorganet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor