DOCENTUR. Om du siktar på en akademisk karriär bör du planera för din docenturansökan så snart som möjligt efter disputationen. Det rådet ger Katharina Stibrant Sunnerhagen, ordförande för Sahlgrenska akademins docenturkommitté.
Docenturen är en oavlönad titel vid universitetet. Titeln markerar att en person har en högre vetenskaplig kompetens än när hen bara var doktor, och innebär ett viktigt steg för den akademiska karriären. Docentur krävs bland annat för att kunna vara huvudhandledare för doktorander, och innebär också för de flesta ett lönepåslag. Sahlgrenska akademin har många docenter, med god spridning mellan ämnena.
– Våra docenter håller mycket hög kvalitet, och den som har en docentur hos oss kan vara mycket stolt över det, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.
Hon är professor i rehabiliteringsmedicin, och har lett arbetet i docenturkommittén de senaste sex åren.
– Det är roligt att läsa ansökningarna, och det är också intressant att få inblick i olika verksamheter och områden inom fakulteten, säger hon.
All information om hur du blir docent finns att läsa på Medarbetarportalen. Läs instruktionerna noga, och se till att använda den senaste blanketten från denna webb.
Diskuterar principer
Docenturkommittén består av 18 personer från Sahlgrenska akademins alla institutioner. Vice ordförande är Thomas Kvist, Institutionen för odontologi. Ledamöterna sköter det löpande arbetet med granskning av ansökningar via e-post. Mötena ägnas istället åt mer principiella frågor.
– Vi har nyligen haft ett uppdrag från fakultetsstyrelsen att göra en översyn av modellen med undervisningsämnena. De ämnen man kan undervisa och forska i är begränsade, och de ämnena kan man också bli docent i. När man sedan blir professor är ämnesvalet mer flexibelt, säger Katharina.
Dokumentera undervisningen från start
Kraven på den som vill bli docent vid Sahlgrenska akademin är högt ställda. Förutom att du måste ha en anknytning till fakulteten ska din docentur bedömas vara till nytta för vår forskning och utbildning. Det finns också formella pedagogiska krav bestående av högskolepedagogisk utbildning och handledarutbildning. Kompetensen går att få genom kurser vid PIL-enheten.
Dessutom krävs cirka 14 till 16 publicerade artiklar. Artiklarna ska ha hög vetenskaplig kvalitet, och ska visa på din självständighet från dina tidigare handledare. Du ska också ha genomfört cirka 120 undervisningstimmar inom ämnesområdet eller närliggande ämne.
– Så fort du börjar undervisa, och senast direkt efter disputationen, är det bra att starta ett Excel-ark där du noterar all din handledning och undervisning. Det kommer förenkla betydligt för dig den dagen du ska skriva din docenturansökan, säger Katharina.
Sök PIL-kurs i tid
Ett sätt uppnå den högskolepedagogiska kompetens som krävs är att ta två kursen som ges av PIL-enheten. De båda pedagogiska kurserna kan man försöka beta av så snart som möjligt, den första kanske redan under tiden som doktorand, tipsar Katharina Stibrant Sunnerhagen:
– Dessa kurser lär dig hur du är en bra lärare och handledare, och kunskaperna är nyttiga i alla faser av en akademisk karriär. Du kan ta kurserna flera år innan du ansöker om docentur. Det är också bra att söka kursen i god tid eftersom du inte kan räkna med att få en plats första eller andra gången du söker, säger Katharina.
De pedagogiska kurserna på PIL-enheten är dels någon av kurserna PIL101, PIL102 eller PIL103. För handledarutbildningen ska du vara godkänd på kursen PIL201.
Tidskrävande process
Processen mot docentur består av många steg, som påverkar hur lång tid processen tar. Denna process finns beskriven på Medarbetarportalen. Det är mycket varierande hur lång tid processen tar.
I korta drag börjar processen med att docenturkommittén granskar intyg och uppgifter i ansökan, och om den sökande uppfyller de formella kraven sker sedan en granskning av externa sakkunniga. Därefter gör docenturkommittén en slutlig bedömning, varpå dekanen beslutar om den sökande ska få bli docent.
Ingen tidsbegränsning längre
Den tidigare tidsbegränsningen för docenturer vid Sahlgrenska akademin togs bort 2019. Docenter behåller numera denna akademiska titel så länge de har kvar sin tydliga anknytning till Sahlgrenska akademin. Den som fick sin docentur före 2019 behöver dock inte ansöka om förnyelse av sin docentur – detta sker per automatik. Om du behöver ett nytt docenturbevis utfärdat kan du kontakta docent@sahlgrenska.gu.se.
Mer information om hur du blir docent vid Sahlgrenska akademin, samt aktuella blanketter, hittar du i Medarbetarportalen.
AV: ELIN LINDSTRÖM