Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Prodekan Henrik Hagberg. Foto: Elin Lindström.

”ALF-utvärderingen är forskarnas stora framgång”

14 april, 2023

KLINISK FORSKNING. Det fina resultatet i ALF-utvärderingen är våra forskares förtjänst. Även de utmärkta förutsättningar för klinisk forskning som Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet skapar tillsammans har bidragit starkt till utfallet. Det är budskapet från prodekan Henrik Hagberg.

När resultatet av ALF-utvärderingen presenterades i slutet av mars stod det klart att ALF-region Västra Götaland fortsatt ligger i topp, nu i sällskap av Uppsala. Det goda betyget i utvärderingen är forskarnas stora framgång, poängterar prodekan Henrik Hagberg:

– Vi har en rad framstående och produktiva kliniska forskare som verkligen får ta åt sig av det beröm som framförs i utvärderingen. Vi i fakultetsledningen är väldigt stolta över den kader av duktiga kliniska forskare som finns i våra led, och vi vill göra allt för att behålla dem.

Drar lärdomar

Vetenskapsrådets utvärderingsrapport publicerades fredag 31 mars 2023.

Även i förra utvärderingen fick Västra Götaland bäst omdöme, vilket belönades med extra tillskott av ALF-medel. Eftersom utvärderingen ger betyg efter hur bra prestationen är i förhållande till de ALF-medel man har, krävdes det nu ytterligare uppväxling på flera sätt för att ALF-region Västra Götaland skulle kunna behålla sin position.

Mitt i glädjeruset över det nya goda betyget börjar nu både universitetet och regionen redan fundera på nästa utvärdering. Det finns lärdomar att dra av utvärderingen, som pekar ut de områden där det finns möjlighet att bli ännu bättre.

Utvärderingen betygsätter samtliga sju regioner med ALF-samarbete inom tre olika paneler enligt en tregradig skala (undermålig kvalitet, god-hög kvalitet, samt mycket hög kvalitet). Det mittersta betyget, god-hög kvalitet, innebär att regionen uppfyller förväntningarna i relation till hur mycket ALF-medel den får. Västra Götaland fick det högsta omdömet, mycket hög kvalitet, i två av de tre panelerna, vilket innebär att prestationen överstiger förväntningarna.

Mest citerade procenten

Den första panelen fokuserade på den vetenskapliga produktionens kvalitet, och det var en av de paneler där Västra Götaland fick högsta betyg. Eftersom Västra Götaland får jämförelsevis mycket ALF-medel lämnades hela 83 artiklar in till bedömning, publicerade efter det att den senaste utvärderingen gjordes. Panelen visar bland annat hur stor andel av forskare inom de sju ALF-regionerna som tillhör de högst citerade, dels den absolut mest citerade procenten och dels topp tio procent.

– Av de artiklar som tillhör de topp en procent mest citerade i Sverige inom klinisk forskning är flest genomförda i ALF-region Västra Götaland. När det gäller de topp tio procent mest citerade artiklarna hamnar våra forskare på andra plats. Detta är ett objektivt mått som visar på den höga kvaliteten på den kliniska forskningen i vår region, både i ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Henrik Hagberg.

De toppciterade artiklarna inom vår ALF-region handlar bland annat om diabetes, fetma, obstetrik och gynekologi, klinisk neurokemi, ortopedi, gastroenterologi och kirurgi.

– Vår forskning är alltså mycket framgångsrik i breda kliniska fält, vilket är en stor styrka i sig för regionen och fakulteten, säger Henrik Hagberg.

De förbättringspotential som Vetenskapsrådet pekar på för den vetenskapliga produktionens kvalitet gäller generellt för all forskning i Sverige: utveckla fler samarbeten både nationellt och internationellt.

– Här behöver vi bli ännu bättre på att förmedla de stora fördelarna med att göra internationell postdok, eftersom det är ett fantastiskt sätt att utöka sina nätverk. En möjlighet är att knyta kontakter redan under doktorandtiden, där forskarstuderande tidigt kan besöka internationella grupper som kan bli bas för en postdoktorvistelse efter disputationen, säger Henrik Hagberg.

Goda omdömen inom samhällsnytta

För panel två, forskningens kliniska tillämpning och samhällsnytta, får Västra Götaland mycket fina omdömen, där särskilt exemplet antibiotikaresistens lyfts fram. Det slutliga betyget för panelen är god-hög kvalitet.

Henrik Hagberg. Foto: Elin Lindström.,

– Här fick vi inte samma strålande betyg som i de andra två panelerna, men om man läser kritiken noggrant även i den engelska bilagan ser vi att den feedback vi får nästan uteslutande är positiv, säger Henrik Hagberg.

Genomförandet av forskningen om livmodertransplantation imponerar på panelen, som också lyfter fram den forskningsinfrastruktur som finns på plats och som krävts för att kunna ta denna forskning hela vägen från idé till kliniskt projekt. Panelen påpekar dock att forskningen ännu inte kunnat omsättas i bredare patientnytta.

– I framtida utvärderingar kanske vi ska välja bredare projekt som har betydelse för en större grupp patienter, funderar Henrik Hagberg.

Utnyttja nationella plattformar mer

Även den tredje panelen, som handlar om forskningens förutsättningar, ger högsta betyg till ALF-region Västra Götaland, men pekar på möjligheter till ytterligare förbättring. Panelen baseras bland annat på enkäter med forskare och doktorander. Bland forskarstuderande anges i varierande grad att det fortfarande kan finnas svårigheter att få tillräcklig handledning och att få ut sin forskningstid på grund av att vårdens behov prioriteras.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har gjort ett imponerande arbete inom området och verksamheterna. Principen är att överanställa och därmed ge utrymme för uttag av forskningstid. Vi vet att våra kliniska doktorander får ut mer forskningstid jämfört med många andra regioner, men det återstår fortfarande vissa problem även hos oss, säger Henrik Hagberg.

För att underlätta för kliniker att nå docentur tidigare i karriären har ALF-region Västra Götaland gjort viktiga satsningar på postdoktorala forskare, bland annat löneincitament och utlysningar av fler ALF-tjänster både för läkare och andra hälsoprofessioner.

– Dessa åtgärder har gett resultat och vi har ökat antalet docenter med 30 procent, till skillnad från en sjunkande trend i övriga ALF-regioner, säger Henrik Hagberg.

Andra förbättringspotential är att utnyttja de nationella infrastrukturerna ESS och MAX IV i högre utsträckning, att anställa fler forskningssjuksköterskor, och att se till att fler kvinnliga kliniska forskare blir professorer.

Krävande utredning

ALF-utvärderingen krävde administrativa insatser av ett 60-tal personer både inom Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där framför allt hanteringen av material för panel två och tre tog mycket tid. Det pågår nu dels en statlig utredning om ALF-systemet, och dels diskussioner på nationell nivå om hur utvärderingen kan modifieras inför nästa gång, för att skapa en mer rimlig arbetsbörda för lärosäten och regioner.

Du kan läsa rapporten i sin helhet på Vetenskapsrådets hemsida.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: ALF-avtal, ALF-samarbete, Klinisk forskning, prodekan, Rapporter och granskningar, Vetenskapsrådet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor