Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Joakim Larsson blir den förste att få det nya stora priset för framstående forskningskommunikation. Priset har instiftats av Örebro universitet och The Hamrin Foundation. Foto: Johan Wingborg.

Joakim Larsson får nyinstiftat pris i forskningskommunikation

13 april, 2023

PRIS. Joakim Larsson får årets pris i forskningskommunikation på 100 000 kronor av Örebro universitet och The Hamrin Foundation. Han är professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet, leder Centrum för antibiotikaresistens i Göteborg, och ligger i toppskiktet på analysföretaget Clarivates lista över världens mest citerade forskare.

Resultatet av Joakim Larssons och hans medarbetares forskningsstudie i Indien blev en världsnyhet 2009.  De visade att avloppsvatten från läkemedelstillverkning innehöll mängder av olika läkemedel, bland annat skyhöga halter av antibiotika, och att medicinerna också förorenade dricksvattnet i byarna runtomkring.

– Forskningen och uppmärksamheten kring den har lett till åtgärder på flera håll i världen. Bland annat blev Indien det första landet i världen som kom med ett lagförslag för att begränsa utsläpp av antibiotika, berättar Joakim Larsson.

Beslutsfattare lyssnar

Ett bananskal. Så beskriver Joakim Larsson en av sina första stora insatser att kommunicera forskning. Artikeln från nyhetsbyrån AP 2009 om gruppens forskning fick konsekvenser, både i Indien och internationellt. Indien är tillsammans med Kina dominerande tillverkare av de substanser som ingår i olika läkemedel, och är ofta leverantörer till de stora läkemedelsbolagen i väst.

Joakim Larssons forskning satte fart på en kedja av händelser, där företrädare för den ekonomiskt starka läkemedelsindustrin ofta argumenterar intensivt för sin sak.

– I diskussioner med parter som har starka egenintressen är det därför lätt att det uppfattas att du som forskare driver opinion.  Som forskare är du ofta den som beslutsfattare lyssnar till för att få fakta och argument. Det innebär att vara noga med att vara en förmedlare av kunskap som lyfter både det som talar för – och det som talar emot. Och vad som är säkert och vad som är osäkert. säger han.

Viktigt för genomslag

För Joakim Larsson är kommunikation en del av uppgiften som universitetsforskare:

Joakim Larssons tre tips till forskare om forskningskommunikation:
1. Informationsflödet är närmast oändligt, så som forskare måste du fråga dig hur intressanta dina resultat är och för vem eller vilka. Det måste finnas en målgrupp, och den styr hur du måste kommunicera för att nå fram. De flesta beslutsfattare läser inte vetenskapliga publikationer.
2. Som forskare ska du alltid ge en nyanserad bild. Du driver inte opinion eller är politiker utan är en kunskapsförmedlare som ska redovisa för och emot, säkert och osäkert.
3. Be om att få ta del av utkastet för att granska fakta när du blir intervjuad av media. Det blir nästan alltid något som missuppfattas och riskerar att förvränga budskapet. Det är mycket svårare att rätta till missuppfattningarna efteråt när de väl fått spridning.

– Kommunikation är ofta viktig för att forskningsresultat ska få genomslag i samhället. Det räcker sällan att som forskare publicera sig vetenskapligt för att nå beslutsfattare, säger han.

Forskaren må vara expert på just sitt område, men har ett bredare uppdrag mot världen utanför akademin enligt Joakim Larsson.

– Det handlar inte primärt om att marknadsföra sin egen forskning utan att förklara ofta komplexa problemområden. Det är inte så att jag i intervjuer pratar enbart om min egen forskning utan snarare om en frågeställning – och vilka slutsatser man kan dra från all relevant forskning.

Erfarenheten från den egna forskningskommunikationen har också gett Joakim Larsson ökad förståelse för forskning i samhällsvetenskap och humaniora.

– Jag började samarbeta med filosofer för att förstå drivkrafter hos människor och organisationer. Även i forskningskommunikation hjälper det att försöka sätta sig in olika aktörers unika förutsättningar. Då blir det ofta lättare att förstå varför vissa argument inte faller i god jord. På så sätt kan du kanske hitta andra vägar för att komma vidare.

Efterfrågar transparens

Joakim Larsson tar ett exempel: En patient eller läkare kan fortfarande i dag inte se var substanserna i ett läkemedel är tillverkat. Det kan ibland vara i någon smutsig fabrik i Kina eller Indien. Ett sätt att öka pressen på företagen att minska utsläpp hos sina underleverantörer vore lagstiftning som tvingar dem att öppet redovisa sina produktionskedjor och därmed utsätta dem för granskning. Men inom industrin är transparens känslig och företagen i väst vill mycket ogärna avslöja var och av vem deras substanser tillverkas.

– Det handlar inte bara om att de inte vill riskera avslöja smutsig produktion och bli exponerade i massmedia. Oviljan beror också på att de inte vill avslöja bra underleverantörer, av rena konkurrensskäl, säger Joakim Larsson.

Sammanhangen är alltså komplexa. I en studie publicerad 2019 räknar Joakim Larsson tillsammans med två forskare i filosofi till 26 olika typer av aktörer som på olika sätt själva kan påverka riskerna för utsläpp från produktionen av läkemedel globalt.

Läkare en viktig målgrupp

Politiker är en målgrupp för kommunikation om forskning.

– Men min uppfattning är tyvärr att tiden är förbi då politiker agerade enbart för att något var ”rätt” och bra för samhället på sikt. Idag handlar det allt oftare om att få röster, säger han.

Joakim Larsson lyfter en annan målgrupp för sin forskningskommunikation – läkare.  Han föreläste på en svensk läkarkonferens tidigare i år och lät deltagarna tycka till om olika åtgärder via sina mobiltelefoner. Resultaten visade bland annat en närmast total uppslutning kring krav på att läkemedelsföretagen måste redovisa var och av vem deras produkter tillverkas.

– Jag använde sedan siffrorna på en konferens ett par veckor senare med många deltagare från läkemedelsindustrin, för att just visa på inställningen hos dem som förskriver deras produkter. Det kan vara ett sätt att få industrin att inse vad som kan komma att hända.

Joiakim Larsson. Foto: Johan Wingborg.

Sverige en förebild

Ett annat resultat av Joakim Larssons forskning är att regioner i Sverige och Norge har börjat väga in information kring utsläppskontroll från tillverkning när de upphandlar läkemedel till sjukvården.

– Sverige är ett litet land men ändå en viktig aktör på marknaden. Här finns kunskap på olika nivåer och det är också lättare att nå fram och påverka än i ett land som USA. Vi har därför en roll som förebild. Sverige var först i världen med att förbjuda antibiotika som tillväxtstimulerande medel i djuruppfödning 1986, tjugo år före EU. Idag tycker nog de flesta i Europa att det är självklart med ett förbud.

Förstå drivkrafter

Joakim Larsson kommunicerar forskning i olika internationella organ inom FN-systemet, inklusive Världshälsoorganisationen WHO. Inför G7-mötet i Storbritannien 2021 bidrog han med underlag till internationella åtgärder för att begränsa utsläpp av antibiotika till miljön.

En internationell branschorganisation för antibiotikaproducenter välden över, AMR Alliance, kom i fjol ut med en egen standard för att begränsa sina egna utsläpp, något som Joakim Larsson givit både ros och ris i debatten.

– Läkemedelsindustri är öppen för regler, om de är lika för alla – och vi kommer inte att sluta köpa läkemedel även om de skulle blir lite, lite dyrare för att företagen måste vidta rimliga åtgärder för att begränsa sina utsläpp. Men vi måste ta hänsyn till komplexa realiteter och förstå de inblandades drivkrafter för att nå ett mål som ligger i linje med samhället bästa, säger Joakim Larsson.

Förutom Joakim Larsson som blir den första att få det nya stora priset för framstående forksningskommunikation på 100 000 kronor, prisas också Anna Duberg vid Örebro universitet. Hon  får priset på 50 000 kronor som går till verksam vid Örebro universitet för sin ”Dans för hälsa”.

Priserna har instiftats av Örebro universitet och The Hamrin Foundation. I juryn ingår rektor vid Örebro universitetet, ordförande för The Hamrin Foundation, generalsekreteraren för Vetenskap & Allmänhet och kommunikationschefen vid Örebro universitet. Priserna kommer att delas ut i samband med Örebro universitets akademiska högtid den sjätte maj.

AV: MARIA ELISSON / ÖREBRO UNIVERSITET
FOTO: JOHAN WINGBORG / GÖTEBORGS UNIVERSITET

Av: Elin Lindström
Taggat med: antibiotikaresistens, Centre for Antibiotic Resistance Research (CARe), forskningskommunikation, institutionen för biomedicin, Örebro universitet, Priser och utmärkelser, Samverkan, samverkansuppgiften

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor