UTBILDNING. En ändring av högskoleförordningen för utbildningen av sjuksköterskor sätter press på alla sjuksköterskeutbildningar i landet att kraftigt och snabbt bygga ut den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Samtliga lärosäten med sjuksköterskeutbildning har nu gått samman i en skrivelse till utbildningsdepartementet där de ber om mer tid för att kunna fullfölja det utökade kravet på VFU.
Det är EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv som sedan tidigare anger att utbildningen till sjuksköterska ska vara minst 4600 timmar, där minst hälften ska vara klinisk utbildning. Direktivet har dock inte följts fullt ut i Sverige, vilket EU nu påpekat. Detta har lett till en ändring i högskoleförordningen från och med 2023, som innebär en rejäl ökning av antalet VFU-platser. Det blir en stor utmaning för alla svenska sjuksköterskeutbildningar att möta de nya kraven, eftersom det redan idag råder brist på VFU-platser med erfarna sjuksköterskor som kan handleda studenter.
Ser risker
Lärosätena är eniga om att det finns flera betydande risker med att försöka skynda på en kraftig utbyggnad av VFU-platserna.
– Om vi behöver bygga ut VFU så kraftigt så snabbt kan lärosäten behöva minska antalet platser för nyintagna studenter. Därmed riskerar vi att den redan pressade situationen för kompetensförsörjningen av sjuksköterskor försämras ytterligare. Vi ser också en betydande risk för att utbildningskvaliteten och måluppfyllelsen blir sämre, säger Inger Jansson, som är vice prefekt för utbildning på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.
Behöver mer tid
Regeringen har redan infört förändringar i högskoleförordningen, som anger att svensk sjuksköterskeutbildning ska uppfylla EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv för alla utbildningar som påbörjas redan till sommaren, efter juni 2023. Samtliga lärosäten med sjuksköterskeutbildning bedömer dock att det är omöjligt att genomföra de stora revideringar som krävs på så kort tid. Lärosätena har därför enats i en gemensam nationell skrivelse om att de önskar ompröva beslutet att låta förordningsförändringarna träda i kraft så snart. Skrivelsen har skickats till utbildningsdepartementet.
– Regeringen får betala vite till EU när svenska sjuksköterskeutbildningar inte uppfyller EU-kravet, vilket snabbat på detta beslut. Den utredning som ligger till grund för ändringen i högskoleförordningen föreslog att lärosätena skulle få ytterligare två år på sig. Vi önskar att den tidplanen kunde implementeras istället. I så fall behöver utbygganden av VFU vara klar för den utbildning som startar efter juni 2025, säger Inger Jansson.
Lärosätena hade också möjlighet att ansöka om ett års dispens att genomföra förändringen, alltså för utbildning som börjar hösten 2024 vilket Göteborgs universitet gjort.
– Denna dispens är en förutsättning för att ha möjlighet att anta ny utbildningsplan, men upplevs inte tillräckligt för att genomföra förändringar med bibehållen kvalitet, säger Inger Jansson.
Öronmärkta medel
Regeringen har också nyligen skjutit till extra medel till lärosätena, öronmärkta för utbyggnaden av den verksamhetsförlagda utbildningen inom sjuksköterskeprogrammen. Göteborgs universitet har fått cirka 2,1 miljoner kronor, vilket förväntas komma årligen framåt. Dock ger detta inte ens full täckning för kostnadsökningen för de platser som behövs, där institutionen betalar per plats och vecka.
– Ökningen av VFU kommer att kosta mer än utgiften för VFU platser, då teori och praktik behöver länkas ytterligare. Här måste vi nu jobba med att ta fram nya strategier för hur vi ska kunna uppfylla VFU-kravet med bibehållen utbildningskvalitet och patientsäkerhet. Det är ett arbete vi gör i nära samarbete med både regioner och kommuner. Vi arbetar redan idag med olika pedagogiska former, där vi flyttar ut seminarier på VFU, utvecklar läraktiviteter tillsammans och inför Peer Learning där två studenter genomför VFU tillsammans och lär med och av varandra,, vilken forskning visat är en bra metod, berättar Inger Jansson.
Redan nu inleds ett stort arbete för sjuksköterskeprogrammet för att ta fram den nya utbildningsplan som krävs för att kunna utöka den verksamhetsförlagda utbildningen.
AV: ELIN LINDSTRÖM