Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Foto: Charbel Sader.

Nätverk för life science – fokus för WCMTM:s årliga öppna event

4 april, 2023

KONFERENS. När WCMTM:s årliga öppna event gick av stapeln i mitten på mars, dedikerades en dag till det senaste inom forskningen på cancer, Alzheimers sjukdom, psykisk ohälsa, diabetes och andra områden som ingår i centrets forskningssfär. Flera inbjudna gästföreläsare gav också inblick i sin forskning, och den nyligen utsedda föreståndaren för centret presenterade sig.

Gustav Smith.

– Jag är jätteglad och stolt att nu få leda den här verksamheten och hoppas på många goda samarbeten, sa centrumets nytillsatte föreståndare  Gustav Smith när han presenterade sig och sin forskning. Gustav är kardiolog och har sin forskning inom molekylär epidemiologi. Han har tidigare arbetat vid Lunds universitet där han bland annat varit fellow vid det motsvarande centrumet WCMM, och vid Broad Institute of Harvard and MIT i Boston.

Julia Grönros blev avtackad i samband med att hon lämnar WCMTM efter sju år som centrumets forskningskoordinator. Foto: Charbel Sader.

Margit Mahlapuu, som varit centrets vice föreståndare sedan 2020, lyfte särskilt fram dialogen med centrumets medlemmar för kommande år.

– Med ytterligare finansiering till och med 2028 har vi nu tillfälle att vidareutveckla det mervärde som WCMTM erbjuder och bidra ytterligare till nyttan för samhället. Och  vi vill gärna forma kommande åren i dialog med forskarna, sa Margit som också är professor i molekylär genetik vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Samarbete – en nyckelfaktor

Göran K Hansson. Foto: Charbel Sader.

Göran K Hansson, eventets nyckelgästföreläsare och representant för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i WCMTM:s styrgrupp, gav ett anförande om hur samarbete kan bli en faktor för lyckad forskning. Göran har disputerat vid Göteborgs universitet, har varit ständig sekreterare i Kungl. Vetenskapsakademien, vice ordförande i Nobelstiftelsens styrelse och är professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid Karolinska Institutet.

– När molekylärmedicinsk forskning lyckats, då har livet för patienterna förbättrats. Det handlar för oss forskare om att överbrygga kunskap från labb till praktisk sjukvård och vice versa, och då krävs samarbete och förståelse över gränserna, sa han och gav exempel från sin egen forskning.

Om WCMTM
Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin är ett forskningscentrum vid Göteborgs universitet. Centret har byggts upp i samarbete med Västra Götalandsregionen och AstraZeneca. Det nära samspelet mellan partnerna har varit viktigt för att säkerställa att forskare från grundforskningsdiscipliner möter kliniskt orienterade forskare. Det innebär ett verkligt translationellt fokus. Vi samarbetar nära de andra wallenberg-centrumen vid universiteten i Lund, Linköping och Umeå, och med SciLifeLab och den nationella satsningen Data Driven Life Science (DDLS).

Några framgångsfaktorer som Göran lyfte fram är att samarbeta över flera medicinska fält, ha gemensamma mål och visioner, men också att dela forskningsinfrastruktur och möta kollegor i korridorerna.

– För att översätta molekyler till medicinsk nytta så krävs det också att veta vad man inte vet och alltså förstå de vita fläckarna i sin egen kompetensprofil. För det krävs en balans mellan att vara pådrivande och spetsinriktad, men också ödmjuk och öppen för andras kunskaper och bidrag.

Inblick i DDLS-satsningen

Marija Cvijovic. Foto: Charbel Sader.

Dagen bjöd också på presentationer från den nationella satsningen mellan Knut och Alice Wallenberg Stiftelse och SciLifeLab inom Data-Driven Life Science (DDLS), där två nyrekryterade fellows guidade oss genom sin forskning: Abhishek Niroula som forskar på blodcancer i relation till åldrande vid institutionen för biomedicin, och Clemens Wittenbecher från Chalmers som forskar på nutrition och risker för diabetes och kardiovaskulära sjukdomar.

Marija Cvijovic, professor i beräkningsbiologi vid Matematiska vetenskaper, berättade om DDLS Research School där hon nyligen tillträtt i rollen som föreståndare. Utbildningssatsningen har målet att tillhandahålla den kompetens som efterfrågas inom forskningsfältet. De första av totalt 185 PhD-studenter kommer att antas 2024.

– Vi vill röra oss mot en flexibel utbildning med brett ämnesinnehåll och med en form som passar olika typer av forskare. Stort fokus kommer ligga på innovation och att stärka banden mellan akademi och industri, berättade Marija som tog Göteborg som exempel där universitet, sjukhus och läkemedelsindustri befinner sig bara en spårvagnsfärd bort.

Projekt inom WCMTM fortsätter utvecklas

Mingel och presentation av posters. Foto: Charbel Sader.

Michael Schöll, som rekryterades till WCMTM 2017 och nu är universitetslektor i molekylär medicin med fokus på neuroimaging, berättade om fortsättningen på sin forskning på Alzheimers sjukdom som ett exempel på ett kliniskt forskningsprojekt inom centrat. Inom ramen för ett kommande projekt ska minst 3 000 personer i 50-80 årsåldern rekryteras inom Västra götalandsregionen, vilket ska ske i nära samarbete med primärvården.

– För mig är den stora styrkan med WCMTM sammansmältningen mellan det kliniska och det experimentella, vilket har gett mig möjligheten att samarbete med många forskare och kliniker som jag annars inte hade träffat, sa Michael vid den avslutande paneldiskussionen.

AV: CHARBEL SADER

Eventets projektgrupp med Alesia Tietze i spetsen höll ihop dagen och modererade sessionerna och frågestunderna. Foto: Charbel Sader.

Av: Elin Lindström
Taggat med: KAW, seminarier och konferenser, Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor