Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Mayssa Rekhis, Clotilde Frade och Sahada Shaibu. Foto: Elin Lindström.

Kurs som kopplar samman migration och hälsa ger djupa insikter

3 april, 2023

UTBILDNING. Mastersstudenter inom både folkhälsovetenskap och global hälsa lovordar kursen ”Migration och hälsa i en social, demografisk och politisk kontext”. Kursen undersöker kopplingar mellan de två aktuella ämnena migration och den mänskliga rätten till hälsa, genom lärandecentrerad och studentaktiverande pedagogik.

När kursen gavs nu under våren var det första gången den kunde ges helt fysiskt. Kursen ”Migration och hälsa” ger ett hälsoperspektiv på människors in- och utvandring, och relaterar detta med sociala, demografiska och politiska strukturer. Det är en valbar kurs tänkt för studenter på masterprogrammet i folkhälsovetenskap, och även öppen för studenter från andra program, exempelvis masterprogrammet i global hälsa.

Migration – en stor hälsoutmaning

Jesper Löve

– Embryot till den här kursen startade när Sahlgrenska akademin var en del av universitetsbildningen Center on Global Migration. Detta center omfattade då alla åtta fakulteterna, men tyvärr beslutade Sahlgrenska akademin att dra sig ur detta samarbete, säger Jesper Löve, en av de nuvarande kursledarna.

Migration har av WHO definierats som en av de stora hälsoutmaningarna. Sahlgrenska akademin behöver därför utveckla arbetet inom migration och hälsa, menar professor Henry Ascher:

Henry Ascher

– Vi behöver förbättra utbildningen av våra studenter, samla och stärka den forskning som idag sker inom området och starta nya forskningsprojekt och vi behöver utveckla vår samverkan med aktörer utanför akademin. En del av detta arbete har varit att utveckla denna kurs. Det är roligt att se att det blivit bra och att kursen uppskattas av studenterna, säger Henry Ascher, som utvecklade och ledde den första kursen inom migration och hälsa.

Livliga diskussioner

Två av studenterna som tog kursen nu under våren var Sahada Shaibu från Ghana och Clotilde Frade från Portugal. De berättar att de verkligen uppskattade de livliga diskussionerna med sina kurskamrater och lärare.

Sahada Shaibu

– Det var första gången jag hörde om migration kopplat till mänskliga rättigheter. Under diskussionerna med kurskamraterna insåg jag att det inte läggs någon större vikt vid kopplingen mellan migration och hälsa i mitt hemland. Det finns många migranter I de västafrikanska regionerna, men i policyarbeten tar beslutsfattare sällan hänsyn till hälsoperspektivet, säger Sahada Shaibu, och tillägger att hon tror att migranters situation i hennes hemland skulle kunna underlättas om det pågick en bredare diskussion i samhället.

– Det finns så många olika perspektiv som påverkar migranters möjlighet till ett hälsosamt liv, bland annat kön och ålder, och det aktuella landet och den politik som förs där. Under kursen diskuterade vi de perspektiv som kallas intersektionalitet, och som också påverkar migranters möjlighet till ett hälsosamt liv, säger Clotilde Frade och tillägger:

– Jag kan verkligen rekommendera den här kursen till alla som är intresserade av hur migration kan kopplas till hälsa. Var beredd på att ha givande diskussioner och att få bidra med dina egna erfarenheter och tankar.

Lär sig av varandra

Den här gången hade alla studenter i kursen andra ursprung än svenskt. Alla var alltså själva en slags migranter. Den studentaktiverande pedagogiken innebär att studenterna tar del av faktabaserat material före undervisningstillfällena, och att de då delar med sig av sina erfarenheter och perspektiv och lär sig av varandra.

Även lärarna får nya insikter och perspektiv. Ibland är frågorna mer intressanta än svaren, menar universitetsadjunkten Mayssa Rekhis, som tillsammans med Jesper Löve ansvarat för kursen under höstterminen 2022. Idag förs ofta migration fram som ett problem, vilket hon tycker är fel. Hon påpekar att befolkningsrörelser och migration alltid har funnits, och att det är en del av att vara människa.

Mayssa Rekhis

– Under senare år har migrationens påverkan fått allt mer uppmärksamhet, men ofta med ett trångsynt och okritiskt perspektiv, där migranter är i en sårbar situation, eller representerar en hälsorisk för värdlandet. I den här kursen försöker vi se på migration och hälsa från ett mer holistiskt och kritiskt perspektiv. Vi diskuterar hur aspekter som rasism, gränser och strukturer skapar sårbarheten, och vad det är som påverkar inte bara migranter utan även rasifierade människors hälsa och liv, säger Mayssa Rekhis.

Hon kommer själv ursprungligen kommer från Tunisien, och disputerade inom antropologi i Paris innan hon kom till Göteborgs universitet.

Andra förutsättningar

Coronapandemin är ett tydligt exempel på att olika grupper har skilda möjligheter att både skydda sin hälsa och få del av samhällets trygghetsmekanismer. När covid spreds i höginkomstländer drabbades migranter extra hårt. Många bodde trångt och hade arbeten som inte kunde utföras i hemmet, vilket ökade risker för att de själva skulle smittas. Barriärer i samhället hindrade tillgång till testning, behandling och vaccin. Pandemin skyndade också på digitaliseringen av vården, som blir ett hinder för den som saknar internetuppkoppling och dator.

Trivs i Göteborg

Studenterna på de internationella masterprogrammen har olika bakgrund, och olika mål med sitt yrkesliv när de är klara med utbildningen. Hemma i Portugal utbildade sig Clotilde Frade inom industriell ledning och logistik. Hon trivs så bra i Göteborg att hon hoppas kunna hitta ett relevant arbete och stanna ytterligare en tid:

Clotilde Frade

– Logistik, migration och hälsa sammankopplas av konsumtion och multinationella företag. Helst skulle jag vilja arbeta med något som berör migration eller klimatförändringar, men exakt vad det skulle vara vet jag inte ännu, säger Clotilde.

Sahada Shaibu har en universitetsexamen inom vårdadministration från Ghana, och efter sin masterexamen hoppas hon kunna bygga vidare med en forskarutbildning. Hon känner sig inspirerad efter kursen i migration och hälsa:

– Jag vet inte just nu om jag är mest intresserad av migration eller av hälsopolicys, jag tycker båda områdena är väldigt spännande. I förlängningen skulle det förstås intressant att arbeta med frågorna på internationell nivå, kanske i FN, men även på regional eller lokal nivå finns mycket viktigt arbete att göra, säger Sahada.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Centrum för Global Migration (CGM), institutionen för medicin, Master in global health, Master in public health science with health economics, migration, Samhällsmedicin och folkhälsa, School of Public Health and Community Medicine, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor